Posts in Norge
Solnedgången i Norges sagovärld: Lofotens bästa platser

Solnedgångar är vackra. Solnedgångar i Lofoten, dock: Helt underbara. Och det finns så många vackra ställen att se dem från! Så många att det helt enkelt känns rimligt att dedikera ett helt inlägg till just solens nedgång i Norges nordliga sagolandskap. Här kommer mina favoriter!

Bergen

Himmeltinden

Vandra upp på Lofotens högsta berg och se solen färga stränderna Haukland och Uttakleiv. En väldigt fin vy för den som är lite svar för solnedgångar vid stränder, men är ute efter en liten twist.

Håen, Måstadfjellet

Önskar så att jag hade hunnit se den här utsikten! Vyn i sig är helt otrolig, några öar mitt ute i Atlanten. Tänk hur vackert det är i under solens sista timmar. Måstadfjellet ligger på Værøy, dit jag aldrig hann. Kanske att någon annan känner sig manad?

Reinebringen

Tror bara jag sett en vackrare solnedgång tidigare, och det var från Pico do Areeiro på Madeira. På toppen av Reinebringen, vinden från alla håll, gick solen ned bakom bergstopparna mitt emot mig. Ena sidan glödande orange, andra blygsamt rosa.

Reinebringen

Reinebringen

lofoten+reinebringen+reine+moskenes+norge

Stränder och städer

Reine

Nu är Reine, och hela Moskenes, en underbar plats att se solens sista strålar på, oavsett plats. Men stannar man på den största ön där E10 går genom Reine, och kan komma runt kullen som utger den största delen av grönområrdet, så väntar en slående utsikt över en lugn vik omgiven av bergstoppar. Hur underbart som helst.

Reine

Reine

Uttakleiv

Stranden bakom Haukland. Perfekt för den som inte vill vandra upp på Himmeltinden. Både Haukland och Uttakleiv är fina stränder. Men jag tycker att Haukland passar sig bättre om man vill åt det som solen lämnar efter sig, och Uttakleiv är finare för själva solnedgången. De ligger bara en liten bit ifrån varandra - Se solen gå ner vid Haukland tills den går ner bakom bergen, kör över till Uttakleiv och se sista biten där. Problem: löst!

Skagsanden och ytresand

Skagsanden är en stor sandstrand med massiva berg i bakgrunden, och Ytresand förälskade jag mig i under vår sista soluppgång i Lofoten. Båda helt galna upplevelser. Älskar Ytresand ännu lite mer på grund av den lilla byn intill, de kala trähusen som stått sedan länge genom mörka vintrar och ljusa sommarnätter. Båda ständerna ligger väldigt nära varandra, Skagsanden utanför Ramberg och Ytresand i Fredvang.

Ytresand

Ytresand


Hälsningar från Norge

En guide till Reinebringen hike, Lofoten
reinebringen+lofoten+hike+tips+guide

Som jag nämnt i tidigare inlägg om Lofoten, så tog jag mig upp på Reinebringen. Naiv och taggad till tänderna vandrade jag, Johan och vår nyfunne vän Craig iväg mot utkiksplatsen i Reine. En hike jag har mycket att säga om såhär i efterhand, men det känns ändå som att vi ska börja från början?

Vad är Reingebringen och hur tar man sig hit?

Först och främst: Reinebringen är ett berg med utsikt över den lilla staden Reine, det är även en väldigt populär hike som rekommenderas kors och tvärs över internet. Reine ligger på den södra ön Moskenesøy, härifrån är det inte långt tills Å där E10 tar slut och ersätts med båt ut mot resterande öar. Det går bussar till Reine, och från staden går det snabbt att ta sig till hikens start. Det går även att parkera (parkering 1 eller 2 på kartan) en liten bit från starten, det gjorde vi. Promenera mot starten som gömmer sig lite bland buskarna, men är markerad med skyltar.

Pst! Bra att veta att Reinebringen kommer att vara avstängd från och med juni och sex veckor framåt, då den ska rustas upp och bli mindre farlig att ta sig upp på.

Ta sig uppåt

Del 1, ca 20 min

Reinebringen kan delas upp i tre olika delar, för att göra det enkelt. Den första delen består av en ganska brant gång uppförs, var beredd på både blöta stenar och lera. Det är inte en lång bit, men brant och tung. Ändå är det inte den tyngsta delen på hiken, så känns det klurigt här; keep in mind att det bara blir värre.

Del 2, ca 20 min

Del två består av 870 trappsteg. Jo, det är jobbigt. Ta dem i en lugn takt, krafterna kommer behövas i del tre av hiken. Även då det var en pina att gå upp alla dessa trappsteg, var det nästan värre att gå ner.

Del 3, ca 40 min

Hörni, här snackar vi riktig hike. Från att gå på byggda trappsteg, till att sjunka ner i knädjup snö och snubbla runt i lera - allt i en orimligt skarp lutning. Att gå den sista biten är rent av farligt i fel förhållanden, och även när vädret är perfekt är det viktigt att hålla koll på omgivningen. Det ligger många lösa stenar där man klättrar (ja, klättrar), så det är viktigt att hålla koll så man inte sparkar ner dem på någon bakom en. Jag, som är otroligt otränad, hade svårt för att klara den här delen och hade gärna vänt om det inte var för att jag skulle fått gå ner utan sällskap. Observera att den här delen är den kortaste, men tar längst tid att klättra.

reinebringen+guide+lofoten+hike
reinebringen+lofoten+guide
reinebringenreinebringen+lofoten+tips+hike

Reinebringen

Väl uppe är det en fantastisk utsikt, olik någon jag sett förut skulle jag tro. Reine är en sådan liten by, omringad av så stora berg. Det är maffigt att stå där. Om man vill kan man antingen klättra ut mot havet, eller fortsätta gå in mot bergen. Utsikten mot havet ger en bättre vy över Reine, medan den in mot bergen visar, ja, bergen. Det häftiga med Reinebringen är att man inte ser något alls förens man faktiskt är framme, då man istället ser precis allt. Det var så slående att det nästan kom en tår.

reinebringen+lofoten+guide+hike

Är hiken värd dess hype?

Här är svaret självklart beroende på person, men generellt är nog svaret ja. Jag skulle säga nja, mest för att jag inte tyckte om att ha dödsångest i klättringen. Jag kommer definitivt inte att göra om den, men det känns ändå kul att få ha upplevt att jag (otränad som få, stillasittande jobb och har inte vandrat på ett år) faktiskt kan klara av det. Men för den som inte känner sig redo för Reinebringen så kan jag tipsa om att Festvågtinden och Fløya har liknande utsikt, men inte lika farlig väg dit. Det får bli nästa gång för mig!

reinebringen+reine+lofoten+guide+hike

Road trip Stockholm-Lofoten: Tips till att köra i Norge

Nu ska vi snacka äventyr! Närmare bestämt, vi ska snacka om man bäst ställer till med en road trip i Norge. Jag kommer hålla mig till rutten Stockholm-Lofoten, så vi kan väl börja med det basala!

Stockholm-Lofoten med bil

Att bila från södra Sverige till Nord-Norge är inget man gör bara sådär, det krävs ändå lite planering. Om man väljer att åka den snabba rutten så tar det ungefär 18 timmar enkel väg, och då är en båtresa på tre timmar inräknad. Man kan välja mellan att åka upp till Sundsvall eller Örnsköldsvik, korsa Sverige via Arjeplog och tillslut nå Bodø för att åka båt sista vägen. Tidtabeller för båten hittas på Torghatten Nord, färden kostar ca 900 NOK för en bil + två vuxna, och betalas på båten.

Man kan också åka via Norge. Det gjorde vi: Stockholm-Kristiansund-Trondheim-Bognes-Lofoten. I körtid tog det totalt cirka 38 timmar, fördelat på tre dagar. Kan starkt rekommendera att beräkna fler dagar, för det fanns så mycket att se som vi inte stannade på. Vi hade egentligen räknat in en del dag till, men det konstanta regnet gjorde oss ganska omotiverade på att uppleva alla nationalparker. Jag skulle tro att minst fem dagar är en bra tidsram, för det är inte heller så härligt att spendera tio timmar i en bil varje dag.

I övrigt gick det hur bra som helst att köra upp. Det var en stor fördel att kunna ha med sig vad man ville, och att det blev så mycket mindre släpande mellan transporter.

norge+road trip+stockholm+lofoten+tips

Bo längst vägen

Ska man köra till Lofoten så måste man ha någonstans att bo under tiden, om man inte vill köra 18 timmar i sträck, då. Att campa är ett hett tips. Under säsong har campingarna öppet till sent på kvällen, och priset varierar beroende på hur du väljer att bo. När vi åkte i april så hade säsongen inte dragit igång än, så vi hade lite svårt med att hitta öppna campingar eftersom vi alltid anlände runt tio på kvällen. Jag ringde alltid i förväg för att se om de kunde släppa in oss, så vi slapp köra till campingar som inte var öppna. Att tälta kostar ungefär 150-200 NOK, och att hyra en stuga mellan 450-600. Kom ihåg att snön ligger kvar länge, när vi kom över Trondheim i slutet av april var marken fortfarande täckt av snö.

Norges vägar

Vägarna i Norge håller hög standard. Det var inte alls många vägar som var trasiga, eller ens var gropiga. Men detta för en anledning: Norge har så otroligt mycket tullar (bompeng). Det kan vara in till städer, mitt ute i naturen, över broar. Priset varierar, allt från 5 NOK till 45 för en personbil. Bra att veta är att de större tunnlarna tar tull. När vi åkte från Atlantenvägen till Kristiansund fick vi betala 195 NOK för att köra genom undervattenstunneln. Så planera väl, och kolla om rutten ni planerat köra korsar vatten. Vi kom till ganska många stopp där våra enda val var att åka pendlarbåt för 150 NOK, eller vända om och köra runt bergen/vattnen/öarna som skulle förlänga vår restid med några timmar. Så kolla vart ni ska, och hur ni ska köra för att komma dit på bästa sätt.

lofoten+road trip+tips+guide

Matnyttigt om att köra i Norge

- Norges tunnlar är många, och ofta väldigt långa. Den längsta vi åkte genom var nog drygt en mil genom berget. Tunnlarna är generellt ganska dåligt upplysta, och alla norskar använder därför helljus. Ganska logiskt, men absolut inget jag tänkte på innan jag kört genom bra många tunnlar.

- Att bero på tunnlar: Det är en typisk sträcka där hastigheten mäts. Det funkar inte riktigt som i Sverige, där vi möter hastigheten med bara en kamera. I Norge finns det en startkamera och en slutkamera, och där emellan mäts medelhastigheten av hur fort du kör. Bromsar du in inför första kameran och sedan kör på för att bromsa igen vid andra kameran, kan du alltså fortfarande åka dit pga din medelhastighet.

- Norskar är generellt riktigt laglydiga i trafiken, det var otroligt sällan vi blev omkörda och när vi blev det så var det av en svensk bil. Det var inte heller många som gled över mittsträcket i öppna kurvor, något jag och halva min släkt är mästare på att göra.

- Avstånden är så mycket längre än vad de ser ut att vara på kartan. Kom ihåg Norges alla berg och fjäll och allt vad de har. Det går liksom inte att köra genom en nationalpark, hur mycket man än vill. Det är helt enkelt bara att gilla läget och spendera tre timmar med att köra runt ett berg. Vacker omgivning, men tidskrävande för det.

norge+road trip+tips+guide
Workshop i Lofoten, Norge och hike till Reinebringen

Klockan ringer strax innan sju och jag är känner mig som en klubbad säl. Det var en intensiv första dag av workshopen, en dag ni kan läsa om här. En halvtimme på mig att få i mig frukost, klä på mig, packa väskan. Det ska ju gå. Sminket får vara, som alla andra dagar här i Norge. Endast för fotograferingen igår tog jag mig tiden. Det känns självklart att mitt bara ansikte ska få komma fram här uppe.

Halv åtta sitter jag i min bil, väntar på de andra. Det första stoppet ligger en bit bort från Leknes, jag försöker hänga med i den andra bilens tempo. Till och med vägarna har en annan känsla här uppe, ingen som orkar med att köra om eller komma fram fyrtiofem sekunder snabbare. Förutom alla vi som rest hit från storstäder, då.

Så stannar vi vid en spegelblank sjö, bergen i bakgrunden som alltid. Jag blir liksom galen på den här naturen, det går inte att förklara.

lofoten+norge+road trip

På andra sidan kameran idag! Johan och jag i vår bekväma miljö. Hur härligt är det inte att springa runt i träningstights? Tog inte ens med ett par jeans hit, varför skulle jag.

Foto:  Zanna Metzer

Och det preppas inför premiärfotograferingen!

lofoten+norge+road trip

Amanda och Markus är gör sig så vackra på bild! Jag är inte en sådan som tar kort på folk i vanliga fall, men knäpper ändå några foton bara för sakens skull.

lofoten+norge+road trip
lofoten+norge+road trip

Jag har ett otroligt dåligt uppmärksamhetsspann, men en miljö som denna kikar jag gärna på i evigheter.

lofoten+norge+road trip
lofoten+norge+road trip

Hallå! Alla dessa myrer gör mig nervös. Jag är så nära på att trampa ner foten i ett vattenhål, igen, men lyckas komma härifrån torr. Vilken tur.

lofoten+norge+road trip

Så beger vi oss hemåt. Samma procedur som igår. När solen står lågt på himlen åker vi söderut mot Reine, kommer fram i takt med att färgen på himlen skiftar från blå till rosa. På ett av stoppen hänger nyfångad fisk på tork.

lofoten+norge+road trip
lofoten+norge+road trip
lofoten+norge+road trip

Så blir det fredag! Workshopen tar slut i samma stund som SAS strejk slår knut för allas resplaner hem. Medan Umeåborna åker tåg från Narvik flyger belgarna hem via Barcelona. Craig, som bor i England, är helt fast i Lofoten och bestämmer sig istället för att stanna med mig och Johan en dag till. På något sätt måste man ju lösa det?

Vi må ha väldigt roligt tillsammans, men frågan är om vi är så klipska. Efter att vi inhandlat en sovsäck till Craig sätter oss på ett café, det enda öppna i hela södra Lofoten, och brainstormar vad vi ska göra tills solen går ner. Och så försöker vi ta reda på i vilket vädersträck solen går upp i. Tillslut chansar vi på att tälta vid en strand där vi tror att solen har en okej position: Ytresand utanför Fredvang. Mer än så kan vi inte göra, ingen av oss förstår sig på Lofotens soluppgång.

lofoten+norge+road trip

klockan slår sju, vi ska ut på hike! Och vilken hike, då. Reinebringen är en svår hike, farlig till och med. I efterhand kommer det fortfarande vara lite oklart om jag fått denna information, eller inte. Men upp ska vi, och upp går vi. Jag ska dedikera ett helt inlägg åt den här vandringen, men jag kan säga att den är brant. Och lite snöig.

lofoten+norge+road trip
lofoten+norge+road trip

Jag är inte en tränad person, när snön glider under mina fötter lovar jag mig själv att vända om; gå ner. Men jag fortsätter, livrädd för att ramla. Från den ena stunden till den andra - vyn över Reine. Här är den, och här står jag. Flämtandes, suddiga ögon, skakiga ben.

Att ha klarat det.

Det är ingen adrenalinkänsla, utan mer ett lugn av stolthet genom nerverna.

lofoten+norge+road trip
lofoten+norge+road trip
lofoten+norge+road trip

Vi vaknar upp, sista dagen. I tältet ligger vi skavfötters, alla tre. Ett suddigt uppvaknande av mummel och, sedan, morgonljuset genom tältets öppning. Så packar vi ihop, kör bort till Ytresand, ser hilmen bli en glödande röd kulör. Med sjumilakliv stiger solen upp bakom bergen; från vädersträcket placerat perfekt i dalen av två berg.

lofoten+norge+road trip

Alla är tysta. Säkert trötta, säkert lyckliga. Ju högre solen står, ju mer medvetna blir vi om att det är dags. Craig ska hinna med ett flyg från Luleå, och vi ska till Skellefteå innan kvällen kommer igen. Från passargerarsätet ser jag soluppgången över stranden en sista gång, jag sover innan vi ens hunnit lämna den södra ön.

lofoten+norge+road trip

 
reinebringen+lofoten+hike+reine
 
Lofoten Workshop med Sisters in Law + Nordica (Norge, Del II)

Vi vaknar upp till dag tre på vår road trip genom Norge. Har du missat de första dagarna så hittar det inlägget här!


Vi djupdyker direkt in i det här inlägget. Det är Lofotendags! I senaste inlägget slutade vi en bit ovanför Trondheim, så vi måste ju faktiskt ta oss dit först. Häng med!

Såhär äter vi mat, varje dag i fyra dygn. Numera är vi mästare på att mäta rödsprit så det ska brinna länge nog för maten ska hinna bli varm.

norge+road trip+lofoten

Plötsligt är vi vid polcirkeln. Snön bländar oss, det går verkligen inte att se utan solglasögon. Mellan två nationalparker kör vi, upp bland bergen. Som mest är det nog nästan två meter snö på marken. Påväg ut från polcirkelns parkering mäter snön högre än bilens tak.

norge+road trip+lofoten+polarcirkeln

Vi tar oss till slut till Bodø, och möts av Annandag Påsk. Båten klockan fyra går inte, vi har kollat fel. Nästa färja mot Lofoten är klockan ett i natt. Vi kollar alla tidtabeller från fastlandet, dubbelkollar, trippelkollar. Om vi kör direkt hinner vi med båten som går norröver, då är vi åtminstone framme i Lofoten innan skymningen. Tre timmar till i bil. Men det är ingenting att sura över, vi åker på stört. Genom alla tullar, runt alla berg. Strax efter tio kör vi in på Lofotens äldsta camping. Både jag och Johan är helt hänförda av bergskedjan runtom oss som aldrig slutar förvåna.

norge+road trip+lofoten
norge+road trip+lofoten

Så blir det morgon och vi kör ner mot Leknes för att träffa Zanna och Kikki. Vi stannar på en strand, tar bilder, säger herrejävlar, kan inte köra bil utan att snegla upp mot topparna då och då. Småpratar om hur norskarna bor här; vad de jobbar med; om de är trötta på berg.

norge+road trip+lofoten
norge+road trip+lofoten
norge+road trip+lofoten

Så checkar vi in på vårt boende för workshopen och fullkomligt häpnar över utsikten från köksfönstret. Vi bor i en fiskeby full med båtar, berg och torkställ för fiskar. När de lastar på med nyfångad fisk luktar det så äckligt att jag undrar vad jag egentligen gör här. Jag tänker att jag vänjer mig, fast jag vet att det mest är önsketänkande.

norge+road trip+lofoten

Det är en lång dag som väntar imorgon, så vi tar det lugnt. Kollar på stränder, ser solen gå ner. Det här är Uttakleiv, den ligger precis bakom Haukland strand. Haukland som är så omtalad och känd, den har inget att komma med jämfört med Uttakleiv.

norge+road trip+lofoten
norge+road trip+lofoten

Jag svär att jag precis la huvudet på kudden. Mina första tankar, halv sex på morgonen. Go time! Frukost, tvätta ansiktet och så smink. Det är dags för vår dag på workshopen!

En efter en droppar bröllopsfotograferna in till vår lägenhet, som är den största av tre. Jag varvar foundation på huden med yoghurt i magen. I spegeln ser jag morgontrötta, men exalterade, ansikten bakom kameror som smattrar titt som tätt. Jag sitter i min julpyjamas med llamor på. Stämningen går att ta på, det är så härligt.

Foto: Jonas Burman

Under dagen tar jag kanske en eller två foton. Jag har ju fullt upp med att vara framför kameran, så jag glömmer helt enkelt bort att ta andra bilder. Istället lånar bilder i efterhand från några av fotograferna. En blandning av faktiska workshop-bilder, och några behind the scenes. Dagen delas upp i två sektioner, två outfits! Här är första.

Foto: Albin Hasselström

Jag fåt blöta fötter i två av två fotograferingar. Ungefär fem minuter efter den här bilden trampar jag ner i sumpmark, och står plötsligt i pölen som här är framför mig. Skor och allt. Allt för konsten, var det ja!

Foto: Zanna Metzer

Lite såhär ser det ut på en workshop! Antingen turas fotograferna om att fota, eller så kör de i grupp där alla får samsas. Den är alltid lite krånglig, det blir så många fler vinklar att tänka på när de börjar sprida ut sig. Men så kul det är! Och roligt att se flera resultat av olika kreativa personer.

Foto: Zanna Metzer

Kikki är den som sytt allt jag har på mig. Så otroligt duktig!

Foto: Zanna Metzer

Foto: Zanna Metzer

Vi äter lunch, lyssnar på en föreläsning, äter igen och ger oss ut till Haukland för kvällspasset. Dessa bilder är mina favoriter av de jag sett. Är även så kär i klänningen. Och imponerad av Jonas som lyckas ta en gosebild jag tycker om. Varken jag eller min pojkvän är så paraktiga av oss, så att kramas och vara mysiga framför tio kameror var en utmaning för oss.

Foton: Jonas Bruman

Fun fact: I höstas såg jag det här bröllopet, fotat av paret Hasselström. Jag ser dagligen så många bröllop, men just Ålandsbröllopet har etsat sig fast i mitt minne. Fullkomligt älskar fotona, stilen, allt. Gick i taket när jag såg att Albin Hasselström var en av deltagarna på workshopen. Med risk för att låta självupptagen har jag sedan i höstas velat ha bilder på mig själv i deras fotostil.

Foton: Albin Hasselström

Roligast har vi i slutet av kvällen - det är som att alla går loss lite. Vi leker runt, går en och en, har en skön stämning. En annan vars foton jag ser fram emot att se är Craigs. Craig som förövrigt kommer följa med mig och Johan på vår road trip till Sverige när workshopen är slut, men mer om det nästa gång!

Foto: Zanna Metzer

Vilket gäng alltså! Är så glad över att få lära känna var och en av dessa personer.

norge+road trip+lofoten+workshop+sisters in law+nordica
norge+road trip+lofoten+workshop+sisters in law+nordica

 
lofoten+norge+road trip
 
Road trip genom Norge, Del I

Åh, dagen är här hörni! Dagen då jag änt-li-gen har tid till att skriva om min Norgeresa. Oj, vilken vecka jag var med om där borta. Håller den så nära hjärtat. Bäst av att var ju, som väntat, Lofoten. Alla platser, berg och framför allt människor som gjorde workshopen till ett par grymma dagar. Men! Dit kommer vi. Första ska vi ta oss genom Norge, upp längst kusten och spendera några antal timmar i en bil:

Vi börjar i rätt ände. Hallå! Här står jag och poserar! Det är vår första kväll, och solen står fortfarande högt på himlen. Vi åt lunch utanför Lillehammer och sedan dess har bergen tornat upp sig runtom oss. Jag är så otroligt fascinerad att ett litet stopp längst vägen kan ha såhär fin utsikt.

norge+road trip+lofoten

Eftersom vår första dag består av att köra mot kusten, så är det inte förens kvällen som jag plockar upp kameran. Området runt Ålesund är nog favoriten hos mig på fastlandet - det är så jävla fint här. Så fint att det utsikten på den här bilden är en tråkig utsikt. Vem är jag och vad har jag blivit?

norge+road trip+lofoten

Första natten regnar det något otroligt. Hårt mot tältet, från att vi fäller upp det till att jag vaknar. Regnet slutar inte bara för att dagen gryr. Vi som har tagit en omväg för att se Atlantvägen blir lite besvikna på att inte kunna ta upp drönaren. Men så fint det är ändå! Jag är dock osäker på om jag faktiskt skulle rekommendera att åka hit, det får jag fundera på. Kanske om du ändå har vägarna förbi? Jag vill ju gärna se den i vackert ljus, fortfarande.

norge+road trip+atlantic ocean road
norge+atlantic ocean road+reseblogg
norge+atlantic ocean road+reseblogg
norge+atlantic ocean road+reseblogg

Något jag älskar med vädret här är all denna dimma. Så fint på bild! Johan håller inte med, han säger att dimman gör fotona suddiga och bergen små. Jag tänker på när jag i San Francisco stod stilla utanför mitt hus och såg dimman rulla över hustaken, som om de svepte in husen för natten. Viskade god natt, sov gott.

norge+reseblogg+road trip

Vatten är något som förundrar mig. Hur kan något genomskinligt ha så många olika färger, hur kan någon så obestämt anta så många olika skepnader. Förutom en härlig vy får höga höjder mig att tänka mycket, utan att bli uttråkad. Vet ni hur lite Instagramscrollande det är under denna vecka? Ber om ursäkt till mina vänner vars bilder jag inte gillar, mitt huvud är bland molnen.

norge+reseblogg+road trip
norge+reseblogg+road trip

Vårt mål för dagen är norr om Trondheim. In i bilen igen!

norge+reseblogg+road trip

Klockan är fem och vi rullar igenom fyra tullar. Två för Trondheims kommune, två för Trondheim Sentrum. Jag skriker Kaffebrenneriet rakt ut när jag inser vilket land vi är i. De har den bästa varma chokladen! Vi kommer dit en kvart innan de stänger, Johan hinner inte dricka upp sin kaffe så den tar han med sig. I lugn takt går vi runt vattnet. Kanske skulle vi bo i Norge? Och ha såhär nära till bergen?

Här är han, min människa. Älskade, älskade människa.

norge+reseblogg+road trip

Bland husen byter vi ord om att här skulle vi kanske kunna bo ett tag, men ändrar oss snabbt när Johan googlar fram att Trondheim generellt är dyrare än New York City. Jag vet inte om det stämmer, men att ens jämföra är nog för att min fantasi ska flytta till en annan stad. Kanske inte Norge, ändå.

norge+reseblogg+road trip+trondheim

Innan natten lägger sig stannar vi på en sista plats. Den är helt underbar. Här står vi tills det blir svårt att se i mörkret, och vi packar in oss i bilen igen. Den här natten får vi sova i en hytte, för när vi kommer fram till campingen ligger snön ännu som en vit betong över gräsmattornas trötta strån.

norge+reseblogg+road trip

 
norge+road trip+reseblogg
 
Ett slut på Lofoten

Vilka dagar vi har haft här i Lofoten!

Men herrejävlar vilket tempo vi har hållit. Jag har knappt tagit upp min dator, vi har varit fram och tillbaka över alla Lofotens öar från morgon till kväll. Det har varit så kul, och jag lovar att jag ska ladda upp så många härliga bilder att ni fullkomligt storknar på det här stället. Så länge får ni tre bilder som Johan har tagit, han är den enda av oss två som orkat med att redigera. Jag har då inte ens flyttat över mina bilder från kameran än, hehe.

Nu har vi vår sista dag här, imorgon bitti åker vi mot Skellefteå för att på söndag ta oss ner till Stockholm. Lämnar er bara med tre foton här, har ändå jobbat på det här inlägget nu i en timme och inte kommit längre än såhär. Vi hörs när mitt huvud är back in business!

norge+lofoten
lofoten+norge
lofoten+reine+norge
Resedagboken: På vägarna mellan nationalparker täckta av snö
IMG_0922.jpg

I utkanten av två nationalparker styr vi mot Bodø. Svartisen till vänster och Saltfjellet till höger. Gropiga vägar, snöiga berg med molniga toppar. Även idag regnar det, jag har aldrig tidigare brytt mig så lite om regnet. Naturen är så fin ändå. Ikväll når vi Lofoten. Vi bestämde oss för att spendera en dag extra där, klockan 16.45 går båten mot Moskenes.

Imorgon möter vi Sisters in Law-gänget, och bosätter oss i Leknes för några dagar. Ska försöka gå igenom några bilder från kameran då, ni ska få se alla de fina utsikterna jag fått ta del av denna resa! Men först väntar en båt, planerande av det kommande dynget och jakten på den perfekta platsen att sova på. Vi ska tälta - Jo, det är i alla fall planen - bredvid någon strand med top notch utsikt vid soluppgången. Det var vår tanke igår med. Men med all snö som inte än töat i Nordnorge fick vi hyra en stuga istället. Så skönt det var med en riktig säng! Vi får se hur det blir ikväll, båten tar drygt tre timmar så vi har gott om tid för planering.

norge + road trip
Resedagboken: Hallå från Norge!

Medan Kungsträdgårdens körsbärsblommor slår ut i ett solbadande Stockholm har jag bytt vår mot vinter och vita bersgpass. Jag är i Norge! Här är det vår men ändå inte, varmt men snö var ögat än når. Men satan så fint det är. Jag och Johan lämnade Katrineholm vid halv sju imorse, och har sedan dess hunnit förbi Lillehammer. Nu kör vi mitt mellan Jotunheimen och Rondane Nationalparker, och fler väntar. Den här gången blir det dock ingen upptäcksfärd i någon av dem, utan vi satsar på att komma ut till kusten innan kvällen är här.

norge+road trip

Och som jag trivs! Redan! Och som jag uppskattar mitt jobb på dagar som dessa, mer än aldrig förr. Tänk att jag faktiskt kan jobba från en bil i Norge, påväg mot en riktigt grym vecka i fjällen. Det var min dröm för ett år sedan, och även då jag har en lååång väg kvar att gå i min karriär så kan jag inte undgå att känna mig nöjd över där jag är just nu. En sådan skön känsla.

Dagens delmål är Atlantvägen, där omkring ska vi övernatta för att tidigt imorgon åka dit och se soluppgången innan vi truckar vidare mot Trondheim. Vi har tre hela dagar innan vi ska befinna oss i Lofoten, och jag vet inte vad jag längtar efter mest om jag ska vara ärlig? Är så jävla taggad på allt. Det här är så mysigt.

IMG_0841.jpg

Dagens utmaning: Klura ut hur ett spritkök fungerar. Vi tror att vi har det nu!

IMG_0847.jpg
Road trip från Stockholm till Lofoten, Norge

Till helgen bär det av mot Lofoten. En drömplats för många, så även för mig. I min bucket list för 2019, den otroligt nedkortade versionen, har jag som punkt att besöka de skandinaviska fjällen mer. Sedan jag kom från från Abisko i somras har jag liksom inte riktigt kunnat hantera att det finns så mycket att se, så nära. Lovade mig själv att jag minst en gång detta år skulle besöka fjällen igen. Jag försöker alltid att se Sverige som om jag bara bodde här tillfälligt - se allt medan jag kan.

När jag sedan fick frågan om jag ville följa med till Lofoten var det inte så mycket att snacka om - jag skulle med! Johan och jag pratade först om att stanna i Lofoten en längre tid, men vi bestämde oss för att köra dit för att få se mer av Norge. Jag älskar sådana resor, och faktum är att alla resor vi gjort tillsammans varit road trips. Det gäller att hitta sitt sätt att resa, och vårt sätt är nog via bil!

roadtrip+irland+norge

Detaljerna är fortfarande lite luddiga, men vi räknar med att köra i fyra dagar, 8-10 timmar per dag. Vilket, ja, är mycket. Men då våra andra alternativ är flyg (snordyrt) eller tåg (nattåg, buss, buss, buss) så känns bilen plötsligt väldigt bekväm. Jag har alltid älskat att åka bil, och så ser man ju så otroligt mycket. Resan en del av upplevelsen och även då vi bara kommer ha några timmar på varje stopp så kommer njutandet även komma från att köra längst med bergsfötterna.

Tanken är att vi ska ha med oss ett tält för att inte behöva leta efter boende varje natt. Och så bara köra! Jag har pinnat ett par ställen på Google Maps att köra efter, men för att vara ärlig så tror jag det bästa är att sikta på att köra uppåt och ta lite längre tid på oss där. Allt efter Trondheim ser ju helt fantastiskt ut! Ska uppdatera er om hur allt går till, men det blir när jag är hemma igen. Varken jag eller Johan är några mästerplanerare när det kommer till resor, utan gillar att kunna ta det som det kommer när det går.

roadtrip+portugal+norge
Vi ska till Lofoten!

Som ni vet jobbar jag ju en del med Sisters in Law, bland annat så skriver jag ju för bloggen varje månad. Zanna, som grundade Sisters, träffade jag mitt första år i Umeå och efter att ha praktiserat hos henne har våra samarbeten bara rullat på. Senast vi sågs var i Paris, när jag hängde med dem för en fotografering för deras tyllkjolar. Det har ni ju sett, men om ni missat det så finns hela resan här!

Nu ska vi ut igen, den här gången till Lofoten! Alltså hur härligt kommer inte det bli? I slutet av april följer jag och Johan med som modeller för en workshop. Är så taggad, vår i fjällen! Jag har faktiskt ingen koll på Lofoten alls, mer än att det är ett populärt resmål för de som gillar att hikea. Men jag tror helt klart att det kommer bli en superbra aprilresa!

Så mysigt att Johan ska följa med, det är mycket roligare att stå framför kameran tillsammans med någon annan. Jag brukar vara solo, men har fått med min bättre hälft en gång tidigare. Då stod vi i ett trettio grader kallt Umeå, eventuellt att det är då jag fryst som allra mest i hela mitt liv. Men det blev fina bilder!

bröllop+sisters in law
bröllop+workshop
bröllop+sisters in law

Alla foton är tagna av Matilda Audas Björkholm.


 
reseblogg+lofoten+sisters in law+workshop+way up north
 
Layover-guide: 36 timmar i Bergen, Norge

Har en skön layover-guide till er om Bergen! Är medveten om att jag lovade den här igår, men he he jag har vänt på mitt dygn och nu är klockan närmare midnatt. Så vi tar det här som ett härligt litet fredagsinlägg. Jag var i Bergen, Norge i typ trettiosex timmar, en längre layover. I detta inlägg kommer jag dela med mig av mina tips; vad göra, vad äta, vart man ska bo. Utifrån mina egna erfarenheter, såklart.

Vi börjar med boende! Om hostel är din grej kan jag varmt rekommendera Marken Gjestehus. Nittionio procent för utsikten, läget och att sängarna faktiskt var riktigt sköna. Men det var även ett skönt ställe att hänga runt på när regnet stod som spön i marken. Köket var helt ok, det enda jag egentligen tyckte var lite tråkigt är receptionens öppettider. Lite krångligt att lämna väskan i baggageutrymmet på utcheckningsmorgonen när ingen är där för att ta emot den. Men overall får de ett mycket bra betyg! Jag menar, titta utsikten från rummet bara:

marken-gjestehus-review

Det mest populära att göra i Bergen är typ att åka upp på Fløyen, berget som hela staden är byggd nedanför. Härifrån får du en enastående utsikt av Bergen. Nu är det ju så att det ganska ofta regnar här, men jag kan tänka mig att när solen väl är framme så bjuder den på en riktig end show! Du kommer enkelt upp till berget, antingen genom att gå eller att åka Fløibanen för cirka 100 norska kronor.

Fløibanen+Fløyen+bergen
Fløibanen+Fløyen+bergen

En annan klassiker är att gå ner mot hamnen och utforska de söta husen vid Bryggen, som faktiskt är ett världsarv av UNESCO. Det är så otroligt mysigt!!! En massa små hus, tätt intill varandra. Det är ju nästan så att jag skulle vilja bo här.

bergen+norge+to+do
bergen+norge+to+do
bergen+norge+to+do

Sen kommer vi till min favorit - strosa runt! Bergens stad är fylld med härliga gator, vackra hus och utsiktsplatser! Snöra på dig dina bästa gåskor och gå Bergen runt. Efter att ha varit vid Bryggen, gå till andra sidan hamnen, Strandsiden, och vidare mot Nordnes. Här hittar du San Francisco-liknande hus och det är bara SÅ NICE. Gick hit i väntan på att åka ut till flygplatsen, är glad att jag inte missade detta område. Ett av favoriterna av Bergen.

bergen+norge+to+do

Eftersom jag bodde på hostel och hade tillgång till kök åt jag middag där, men brunch och frukost tog jag mig ut på stan för att käka! Och jag har det bästa frulletipset! Stället heter Godt Brød och finns på några ställen runt om Bergen, här får man välja själv vad man vill ha på mackan. Typ som en smörgåsbar! Dessutom gör de underbara varma choklader. Sverige verkar ju gilla kakaogrejen, vilket jag inte är ett fan av, men Norge verkar ha fattat grejen med bra drycker och har alltså varm choklad med mjölkchoklad. Underbart.

norge+godt+brød

Sist, men inte minst, så har vi Fjellet Sør. Foten av berget, det är bara att börja promenera. För er fotofantaster där ute, this is the place for you. Fina hus, smala gator, krokiga trappor, och så en utsikt att njuta av när man kommit en bit upp. Missa inte!

bergen+norge+to+do
bergen+norge+to+do