Posts in Entrepenörskap
Frilansdepressionen - och hur man tar sig igenom den

Hej! Jag måste bara säga att det känns så bra med en ny vecka! Igår spenderade jag hela dagen inomhus, i soffan framför skidorna på tv. Sedan gick jag lös på hela lägenheten; städade upp, diskade. Jag började till och med beta av min to do-list för idag. Tryckte bort två timmars jobb, och känner mig äntligen ikapp med livet. Som egenanställd, och med kontoret hemma, är det inte en känsla jag har ofta.

Jag har väl nämnt det någon gång tidigare, att jag i oktober fick en sådan chock över mitt nya arbetsliv. Det hade gått några veckor sedan jag slutade gå till ett jobb, sedan jag hade någon över mig som bestämde när och var jag skulle jobba. Inte visste väl jag att det skulle vara så svårt, exakt alla andra förstod innebörden av att jobba för sig själv. Alla andra såg ut att klara det galant, inte låta sin vilja styra sitt självdisciplin.

DSC07193.jpg

För mig går det bäst att få saker gjort när jag vet att jag ligger efter, jag gör gärna allt i sista sekund. Så har det alltid varit för mig, jag har väldigt svårt för att starta igång en aktivitet - vare sig det är roligt eller inte. Då kanske du undrar varför i helvete jag valde att bli egen. Ja, men varför inte? Något ska man ju göra för att utvecklas här i världen, och att starta eget företag var enda sättet för mig just då att jobba med det jag ville.

Det är först nu jag känner att jag börjar få koll på saker och ting, hösten är en enda röra. Mina tårar rullade mot Johans hals väldigt ofta, han fick höra mig mumla om att vardagen var lika med tidsbrist och orkeslös och rörigt och dåligt väldigt många gånger. Dag efter dag satte jag upp en lista över saker att göra. Men allt var liksom snett. Saknade helt dagsrutiner, mål att jobba mot, en tro på att jag kunde frilansa. Hur jag än trixade gick det liksom inte ihop, jag visste verkligen inte hur man gjorde - hur man lyckades. Som du förstår; det är ju inte en hållbar vardag, psykiskt eller fysiskt. Så jag tog hjälp. I november gick jag till min terapeut på vårdcentralen i Alvik.

Lite i taget har mitt liv börjat gå ihop igen, del för del. Vi alla har ju våra svårigheter, man måste ta hänsyn till just sina egna. För min del så har jag, kort och gott, väldigt många likheter med ADD. Något jag vetat ett tag, men som inte varit ett problem förens jag började frilansa. Så att bara sätta igång och vara egen, som min bild av att börja frilansa var, var inte en grej för mig. Jag har fått tråckla och skruva runt dagarna för att hitta ett sätt som passar mig. Jag är ju en bit ifrån att vara vattentät, det finns stunder då jag bara står och stirrar på datorskärmen. Men några saker som hjälpt mig tänkte jag dela med mig av idag. Det är inga världsrevolutionerande tips, men några som tåls upprepas.

1. Håll en dagsrutin

Det är här mitt A och O. Det spelar ingen roll om jag jag har en halvdags jobb framför mig, för att allt ska gå ihop måste jag sova innan tolv och gå upp innan halv åtta. Annars blir jag för seg, kommer aldrig igång med mitt jobb och får ångest över allt. Dagen är förstörd. Nu är min motivation att jag vet hur mycket lättare vardagen blir när jag håller mina rutiner, men i början tyckte jag det var lättare att pressa mig själv…

2. Ha en stoppkloss

… Med till exempel en stoppkloss i slutet av dagen. För ja, det är lättare att vara produktiv när annat står på schemat. Om jag inte vill behöva jobba på kvällen så försöker jag se till att boka in något som händer vid typ kl 18. Kan vara något utomhus, kan vara middag med Johan. En egen deadline, om man vill.

3. En rimlig To do-list

På riktigt den som räddar mig varje dag. Tänker såhär när jag sätter en lista: Den ska vara rimlig att fullfölja under en dag, den ska vara konkret med projekten uppdelade i små delar. Idag när jag layoutar för en mäklarfirma så skriver jag upp adresserna som ska göras, istället för bara Layouts. Det är lättare att sätta igång små saker än stora.

4. Att gå ut, äta mat…

Nio av tio dagar när jag jobbar hemifrån och inte har annat planerat så glömmer jag på riktigt att gå ut. Glömmer också bort lunchtid, frukost, mellis. Är expert på att försvinna in i min egna värld. Kanske ska börja sätta ett alarm för att komma ihåg att se dagsljuset? Nu påminner jag iallafall dig:).

För- och nackdelar med att driva eget företag

Jag har dagar då jag tycker det är superinspirerande att vara egen företagare, men så har jag ju, såklart, även dagar då jag mer än gärna släpar mina fötter till närmsta arbetsgivare för att få ett fast jobb. Känner mig otroligt bortskämd och otacksam i såna lägen, det får jag erkänna. Men självklart måste även jag få känna mig lite oinspirerad till att jobba, även om det är något jag älskar att jobba med. Det finns för- och nackdelar till alla jobb!

Aldrig ledig

Jag tänker alltid på mitt jobb: vad jag ska göra, hur jag ska växa, hur jag ska designa en webbsida. Det är frustrerande att halvt drömma om sitt jobb då och då, att innan man somnar tänka på vad som är viktigast att ta tag i på morgonen. Ibland är det stressande, speciellt på helger när den sociala normen säger att man njuuuuta.

… Å andra sidan, det är sällan jag känner att jag måste jobba. Jag gillar ju det jag gör, jag har inget emot att jobba på helger och jag känner inget behov över att ta ledigt i mellandagarna. Det är ju ett återkommande samtalsämne vid släktträffar och middagar; det sköna i att vara ledig. Kan inte relatera speciellt mycket där, och det är ju helt klart en fördel med mitt jobb.

stockholm+bromma

Pengar

Åh, den hemlighetsfulla och skrämmande biten. Den som ger alla rysningar när man nämner egenföretagande. Och jo, visst suger det att inte ha lika mycket i lön som när jag hade en fast anställning på ett företag. Jag får ganska ofta mindre panik över hur i helvete jag ska klara mig fram över och oroar mig över att inte få in pengar, surar över att jag inte kommit längre i min karriär än. Lite otålig.

… Men, som min kloka pojkvän sa till mig härom veckan; Jag klarar mig ju, faktiskt. Sedan i höstas är mitt företag min enda inkomstkälla, och skulle det vara så att jag bara klarar mig en stund utan extrajobb så är det bättre än inget. Och som det ser ut nu så rullar det ju ändå på. Mitt företag omsätter ungefär 13 000 kr i månaden. När jag startade företaget hade jag ett mål att dra in 10 000 kr på ett år:)) Blir både ledsen och stolt över mig när jag tänker på det, hade verkligen inte tron på mig själv för ett år sedan. Nästa års mål får bli bättre!

Eget ansvar

Detta kan vara en riktig pina. Jag vet att jag nämt det förut, men en stor del av att vara egenanställd tycker jag har mycket med att hitta sina egna rutiner. Något jag fortfarande krånglar med. Jag har en bild av att vara den som stiger upp vid halv åtta, äter frukost och ser på Nyhetsmorgon innan jag börjar beta av dagens lista så att jag är klar tills det är dags att ta kväll. En stor stressfaktor för mig är att jag inte är den personen, utan jag gillar att jobba från eftermiddagen fram tills läggdags.

… Här handlar allt om att acceptera sig själv! Återigen, jag är inte jättebra på det här, men jag har ett par saker som gör att jag jobbar lite extra bra. Viktigast för mig att eliminera all onödig press, så som att tvinga mig själv till att jobba på morgonen. I den kreativa processen måste jag jobba i lugn miljö, vilket ofta blir i sovrummet. Eventuellt inte det bästa, men eftersom vi bor litet så måste det få vara okej ändå. Det är all about att vara snäll mot sig själv, och jobba med istället för emot sig själv. Dessutom är det ju en fröjd att kunna bestämma över sin egen tid. Min dröm är att jobba på resande fot, tänk att jag redan gör det på deltid! Paris i september och Portugal i december, att det bara är början. Det absolut bästa med egenföretagande!

Paris med mina fina kollegor från Sisters in Law. Foto:  Zanna

Paris med mina fina kollegor från Sisters in Law. Foto: Zanna