Vandra i Abisko nationalpark i sommar

Abisko nationalpark är en otroligt populär nationalpark på somrarna. Parken är otroligt vacker, med Lapporten och Kungsleden som två stora bucket list-punkter. Nationalparken bjuder på en vacker blandning av kalfjäll och björkskog, bergstoppar och fjällälvar. Runt parken kan man även springa på ett och ett annat vattenfall.

Jag har fått chansen att uppleva Abisko två gånger nu. En gång då jag faktiskt vandrade runt i parken, och en då vi mest bara körde förbi och beskådade parken från vägen. Båda två lika vackra. Den första gången jag var där blev jag så kär i den svenska naturen. En liten, liten del av mig skulle inte ha något emot att spendera en sommar boendes i fjällen. En vacker dag! Så länge vill jag dela med mig om mina bästa tips och råd angående Abisko nationalpark till er som funderar på att åka dit - allt från hur man tar sig till Abisko, till inspiration för dagsturer i nationalparken.

abisko+nationalpark+sverige+vandring

Att ta sig till Abisko

Tåg

Trots att Abisko ligger otroligt högt upp i Sverige så är det väldigt enkelt att ta sig hit. Från Stockholm kan man ta nattåget upp, vilket stannar precis utanför Kungsledens start. Stationen heter Abisko Turiststation, och är belägen precis vid turistcentrum. Här når man enkelt Njullá, Kungsleden och Lapporten. Vill man hellre ta sig an Trollsjön är Låktatjåkka tågstation ett bättre alternativ.

Bil

Åker man bil är det mest troligtvis Kiruna man kommer från. Det finns gott om parkering runt Abisko turistcentrum, och längst E10 om man ska till Trollsjön. När jag var där parkerade vi vår bil längst gatan, som så många andra. Håll utkik efter eventuella skyltar som talar om hur man får parkera.

Flyg

Att flyga är möjligt, och då är Kiruna Flygplats närmst. Sedan får man antingen hyra bil eller åka tåg från centrum sista biten.

abisko+nationalpark+vandring

Tid att besöka parken

Varje år besöks Abisko av ungefär 50 000 personer. De flesta besöker nationalparken under sommarhalvåret, från maj-september, just för att klimatet är enklare att förhålla sig till. Allra flest är det under semesterperioden, juni-augusti, då det också är som varmast i norra Sverige. Abisko ligger norr om polcirkeln, så från slutet av maj till slutet av juli råder midnattssolen. Under vintern är dagarna betydligt kortare, men har man tur får man istället uppleva norrskenet dansa över den vackra naturen.

Se och göra i nationalparken

Nuolja

Nuolja, eller Njullá som det heter på nordsamiska, är Abisko nationalparks högsta berg. Beläget i turistcentret i Abisko ger det en utsikt över både nationalparken och Lapporten. För att ta sig till toppen, som mäter 1169 meter över havet, kan man enkelt ta linbanan som går till en av topparna, och sedan vandra i cirka två timmars tid. Men det räcker gott och väl att bara strosa runt omkring linbanans topp - härifrån får man en fantastisk ny över sjön Torneträsk, Kungsleden och Lapporten.

njulla+abisko+nationalpark+vandring
njulla+abisko+nationalpark+vandring+lapporten

Kungsleden

Sveriges längsta vandringsled. Den är känd världen över, och varje år kommer vandrare från alla jordens hörn för att traska några steg på stigarna. Kungsleden går från Abisko i norr till Hemavan i söder, men den mest vandrade delen är nog den som tillslut leder till Kebnekaise.

Trollsjön

Ett av mina mest lästa inlägg of all times här på bloggen är från detta ställe. Trollsjön är en dagsvandring med lätt terräng som börjar vid tågstationen Låktatjåkka. Här knatar såväl barn som vuxna. Leden går genom den vackra dalen Kärkevagge, och slutar längst in i bergspasset där en liten sjö gjord av fjällvatten ligger stilla. Längst leden finns det gott om färskvatten att fånga i vattenflaskan, och att hitta är inga problem då det bara är raka vägen framåt hela tiden. Att vandra leden tar ungefär tre timmar dit, och något kortare tillbaka.

Abiskojåkka

Älven som rinner nära STF Turiststation kan jag knappast kalla vandring. Men den är definitivt värd att se! Precis bakom tågstationen mynnar Abiskojåkka ut i Torneträsk. En livlig, glasklar älv som rinner mellan stenblock och gröna träd. Det är en av de finaste miljöerna jag sett i Sverige, tror jag.

abisko+nationalpark+att göra+vandringsleder
abisko+nationalpark+vandringsled

Matnyttigt om Abisko Nationalpark

Att tälta är inte tillåtet

Något som jag och mitt sällskap inte hade en blekaste aning om när vi vandrade, var att det är förbjudet att tälta innanför nationalparkens gränser. Så det gjorde vi naturligtvis, tillsammans med två andra tält den natten. Det är dock okej att tälta vid turiststationen, Nissonjohka och Abiskojaurestugorna. Istället för tält finns det möjlighet att bo vid fjällstationerna samt turistcentrumet.

Brandförförud, gäller det?

Alla minns väl grill- och brandförbudet som härjade förra sommaren. Det gällde även stormköken. Så vi tog inte med oss något på vandringen, utan förlitade oss på kall mat. Jag läste efteråt, på turistinformationens anslagstavla, att stormkök var trots allt var tillåtet - på bergsmarker långt från gräs. Kort sammanfattat: Stormkök i nationalparker kan alltså vara ett undantag i brandförbud. Och det är väldigt bra att veta.

Ta med vätskeersättning

… Speciellt om det ska vara varmt ute. Även då trollsjön är en lätt vandring så är den påfrestande i trettio grader och sol. I dalen blir det riktigt varmt. Jag hade helt klart tuppat av om vi inte hade haft med Resorb att dricka under vandringens gång.

PAcka rätt

Jag har tidigare satt ihop en lista på saker jag tycker är bra att ha med sig på en lättare hike, så ska du ut på Kungsleden kanske du får ta till lite extra packning. Men för någon dag är denna ganska bra: Packa för Abisko. Viktigt att få med är solskydd, bra skor, extra strumpor, myggmedel, vätskeersättning, regnkläder. Det går inte att lita på vädret i fjällen, det ändras så snabbt.

abisko+nationalpark+vandring

Mer från Abisko nationalpark

Pin it!

 
abisko nationalpark+vandra+sverige