Solnedgången i Norges sagovärld: Lofotens bästa platser

Solnedgångar är vackra. Solnedgångar i Lofoten, dock: Helt underbara. Och det finns så många vackra ställen att se dem från! Så många att det helt enkelt känns rimligt att dedikera ett helt inlägg till just solens nedgång i Norges nordliga sagolandskap. Här kommer mina favoriter!

Bergen

Himmeltinden

Vandra upp på Lofotens högsta berg och se solen färga stränderna Haukland och Uttakleiv. En väldigt fin vy för den som är lite svar för solnedgångar vid stränder, men är ute efter en liten twist.

Håen, Måstadfjellet

Önskar så att jag hade hunnit se den här utsikten! Vyn i sig är helt otrolig, några öar mitt ute i Atlanten. Tänk hur vackert det är i under solens sista timmar. Måstadfjellet ligger på Værøy, dit jag aldrig hann. Kanske att någon annan känner sig manad?

Reinebringen

Tror bara jag sett en vackrare solnedgång tidigare, och det var från Pico do Areeiro på Madeira. På toppen av Reinebringen, vinden från alla håll, gick solen ned bakom bergstopparna mitt emot mig. Ena sidan glödande orange, andra blygsamt rosa.

Reinebringen

Reinebringen

lofoten+reinebringen+reine+moskenes+norge

Stränder och städer

Reine

Nu är Reine, och hela Moskenes, en underbar plats att se solens sista strålar på, oavsett plats. Men stannar man på den största ön där E10 går genom Reine, och kan komma runt kullen som utger den största delen av grönområrdet, så väntar en slående utsikt över en lugn vik omgiven av bergstoppar. Hur underbart som helst.

Reine

Reine

Uttakleiv

Stranden bakom Haukland. Perfekt för den som inte vill vandra upp på Himmeltinden. Både Haukland och Uttakleiv är fina stränder. Men jag tycker att Haukland passar sig bättre om man vill åt det som solen lämnar efter sig, och Uttakleiv är finare för själva solnedgången. De ligger bara en liten bit ifrån varandra - Se solen gå ner vid Haukland tills den går ner bakom bergen, kör över till Uttakleiv och se sista biten där. Problem: löst!

Skagsanden och ytresand

Skagsanden är en stor sandstrand med massiva berg i bakgrunden, och Ytresand förälskade jag mig i under vår sista soluppgång i Lofoten. Båda helt galna upplevelser. Älskar Ytresand ännu lite mer på grund av den lilla byn intill, de kala trähusen som stått sedan länge genom mörka vintrar och ljusa sommarnätter. Båda ständerna ligger väldigt nära varandra, Skagsanden utanför Ramberg och Ytresand i Fredvang.

Ytresand

Ytresand


Hälsningar från Norge

Pin it!

 
norge+lofoten+solnedgång