Rundtur av sommarsoliga Visby, Gotland

Att besöka Visby är som att vandra runt i en kompott av varje svensk idyll som någonsin existerat. Och jag älskar det så! Jag är en riktig sucker för allt det gulliga, söta och mysiga när det kommer till en stad. Jag har alltid älskat de små städerna där varje kullerstensgata är kantad med pastellfärgade fasader. En dag hoppas jag få prova på att bo mitt bland det: Sommardrömmen, där meterhöga blommor pryder dörrkarmen. Realisten inom mig påpekar att varje liten stad är likadan, samma gatunamn men olika postnummer. Alla trähusstäder skulle kunna vara en och samma. Ändå blir jag alltid lika svag i knäna för varje ny plats jag besöker; Ändå känns det som om jag aldrig får nog av att fotografera husknutar och taknockar.

Sveriges moderstad av sommaridyller finns på Gotland och heter Visby. Ringmuren som omringar det som spräcker alla förväntningar. Aldrig trodde jag att Visby skulle vara så mysigt! Jag har ju besökt flera tiotals, hundratals städer med liknande beskrivning. Men den största staden på ön är något speciellt. Kanske är det just ringmuren, eller alla de blomsterklädda väggarna, eller de låga taken på hus av olika form och storlek. Här drömmer jag mig bort, så varför inte göra det tillsammans? Min sista dag på Gotland var andra gången i Visby, har du missat den första gången så hittar du den här!

Efter att ha lämnat alla väskor i ett förvaringsskåp i hamnterminalen strosar jag tillsammans med Johan och Alex in i Visby. Två minuters promenad och sedan är jag permanent på efterkälken pga alla söta hus som behöver flytta in i kameran. Som detta!

visby+gotland

I min Gotlandsguide lovar jag att lista alla mina favoritgator i Visby. Om de har någon gemensam nämnare? Jo, alla går i blommornas tecken:

visby+gotland
visby+gotland
visby+gotland

I Visby finns det gott om kyrkoruiner för att hållas en hel dag. De tre största hittas i centrum med bara några gators mellanrum: St:a Carin, Drotten och S:t Lars Ruin. De är alla medeltida kyrkor öppna för allmänheten, vissa bättre bevarade än andra. Alla tre är helt otroliga att gå in i och definitivt värda ett besök. Från vänster är ser du St:a Carin, S:t Lars och Drotten på bild.

visby+gotland

St:a Carin är den största av de tre, och ligger mitt på Stora torget. Här inne finns en liten scen och helt otrolig miljö för den som känner för att sätta ihop en fotografering. Vill du se fler bilder från den här kyrkoruinen så hittar du en del i mitt förra inlägg om Visby!

visby+gotland+sta carin kyrka+ruin

Den första kyrkoruinen vi ändrade för dagen, men andra totalt, var Drotten. Ruinen med en lavendelbädd till trädgård.

visby+gotland+drotten+ruin

S:t Lars är min favorit! Om man nu kan ha en favoritruin? Mamma påminde mig häromdagen hur mycket jag älskade kyrkor när jag var liten. När hon låg inne på Eskilstuna Sjukhus var min kommentar Jag gillar att vara här, för du har utsikt över den fina kyrkan med de två tornen. Kan fortfarande hålla med om att den kyrkan är fin, om än jag kanske hellre ser den utan att mamma ska behöva ligga på sjukhus. Hur som! S:t Lars är så välbevarad att man kan gå upp i den och kika ut över Visby. Det är en annan sak jag tycker mycket om: Utsikter.

visby+gotland+st lars+ruin
gotland+visby+st lars+ruin
gotland+visby+st lars+ruin

Vi går vidare mot den östra delen av ringmuren, för hittills hade vi faktiskt knappt sett den alls. Upp för trapporna, kika på de små trädgårdarna som mirakulöst existerar i sådana branta backar, stanna på utsiktsplatsen jag sett på film och njuter. Så promenerar vi vidare till muren, följer den bland ännu fler söta hus.

gotland+visby

Det sista vi ser innan vi beger oss mot Botaniska Trädgården är den otroligt söta brandstationen som ligger intryckt i ett hörn av Klinttorget. Den är självklart inte längre i bruk, men vi funderar över hur det såg ut när den fortfarande var aktiv. Allt här är så smalt, litet och trångt. Brandbilar är så stora, och visst var de väl ganska rediga förr i tiden också?

gotland+visby+brandstation

Det var allt från Visby för den här gången! I väntan på att gå på båten mot Nynäshamn solar vi gräset, går strandpromenaden bort, låtsas slappna av i hängmattorna. De är egentligen ganska smutsiga, men som tur är behöver jag inte nödvändigtvis ligga kvar för att känna mig avslappnad. En vecka av att vara fullt ledig har tagit över kropp och sinne. Om än lite trött och solbränd behåller jag semesterkänslan tillsvidare.

gotland+visby

Fler sommardagar på Gotland