En guide till Reinebringen hike, Lofoten

reinebringen+lofoten+hike+tips+guide

Som jag nämnt i tidigare inlägg om Lofoten, så tog jag mig upp på Reinebringen. Naiv och taggad till tänderna vandrade jag, Johan och vår nyfunne vän Craig iväg mot utkiksplatsen i Reine. En hike jag har mycket att säga om såhär i efterhand, men det känns ändå som att vi ska börja från början?

Vad är Reingebringen och hur tar man sig hit?

Först och främst: Reinebringen är ett berg med utsikt över den lilla staden Reine, det är även en väldigt populär hike som rekommenderas kors och tvärs över internet. Reine ligger på den södra ön Moskenesøy, härifrån är det inte långt tills Å där E10 tar slut och ersätts med båt ut mot resterande öar. Det går bussar till Reine, och från staden går det snabbt att ta sig till hikens start. Det går även att parkera (parkering 1 eller 2 på kartan) en liten bit från starten, det gjorde vi. Promenera mot starten som gömmer sig lite bland buskarna, men är markerad med skyltar.

Pst! Bra att veta att Reinebringen kommer att vara avstängd från och med juni och sex veckor framåt, då den ska rustas upp och bli mindre farlig att ta sig upp på.

Ta sig uppåt

Del 1, ca 20 min

Reinebringen kan delas upp i tre olika delar, för att göra det enkelt. Den första delen består av en ganska brant gång uppförs, var beredd på både blöta stenar och lera. Det är inte en lång bit, men brant och tung. Ändå är det inte den tyngsta delen på hiken, så känns det klurigt här; keep in mind att det bara blir värre.

Del 2, ca 20 min

Del två består av 870 trappsteg. Jo, det är jobbigt. Ta dem i en lugn takt, krafterna kommer behövas i del tre av hiken. Även då det var en pina att gå upp alla dessa trappsteg, var det nästan värre att gå ner.

Del 3, ca 40 min

Hörni, här snackar vi riktig hike. Från att gå på byggda trappsteg, till att sjunka ner i knädjup snö och snubbla runt i lera - allt i en orimligt skarp lutning. Att gå den sista biten är rent av farligt i fel förhållanden, och även när vädret är perfekt är det viktigt att hålla koll på omgivningen. Det ligger många lösa stenar där man klättrar (ja, klättrar), så det är viktigt att hålla koll så man inte sparkar ner dem på någon bakom en. Jag, som är otroligt otränad, hade svårt för att klara den här delen och hade gärna vänt om det inte var för att jag skulle fått gå ner utan sällskap. Observera att den här delen är den kortaste, men tar längst tid att klättra.

reinebringen+guide+lofoten+hike
reinebringen+lofoten+guide
reinebringenreinebringen+lofoten+tips+hike

Reinebringen

Väl uppe är det en fantastisk utsikt, olik någon jag sett förut skulle jag tro. Reine är en sådan liten by, omringad av så stora berg. Det är maffigt att stå där. Om man vill kan man antingen klättra ut mot havet, eller fortsätta gå in mot bergen. Utsikten mot havet ger en bättre vy över Reine, medan den in mot bergen visar, ja, bergen. Det häftiga med Reinebringen är att man inte ser något alls förens man faktiskt är framme, då man istället ser precis allt. Det var så slående att det nästan kom en tår.

reinebringen+lofoten+guide+hike

Är hiken värd dess hype?

Här är svaret självklart beroende på person, men generellt är nog svaret ja. Jag skulle säga nja, mest för att jag inte tyckte om att ha dödsångest i klättringen. Jag kommer definitivt inte att göra om den, men det känns ändå kul att få ha upplevt att jag (otränad som få, stillasittande jobb och har inte vandrat på ett år) faktiskt kan klara av det. Men för den som inte känner sig redo för Reinebringen så kan jag tipsa om att Festvågtinden och Fløya har liknande utsikt, men inte lika farlig väg dit. Det får bli nästa gång för mig!

reinebringen+reine+lofoten+guide+hike

Pin it!

 
norge+lofoten+reinebringen+hike