Pendeltåget från Stockholm till Nynäshamn

Känslan av sommar. Den är här nu! Genom den öppna ytterdörren strömmar värmen in, klockan är tidig förmiddag. Jag tänker Kommer det vara för varmt att ha en playsuit med ärmar? Att den tiden äntligen är här; vill aldrig att den ska ta slut. Om några timmar ska jag och Johan ta pendeln ner till Nynäshamn. I sedvanlig ordning får jag en sådan kärlek för Sverige under sommarmånaderna. Jag vill besöka varenda liten, söt stad! Nynäshamn har för mig alltid varit hamnstaden där Gotlandsbåten lägger till, inte visste jag att att det är en riktigt sommarby i skärgården.

Det finns många sådana städer, de jag besökt som barn och sedan glömt bort existerar. Eller dem jag förkastat för att alla småstäder i mitt huvud bara var ännu ett Katrineholm eller Vingåker. Så är det ju självklart inte. Tänk vad åldern gör med en, va. Jag undrar om det är just den, eller den obotliga rastlösheten av att vara på en plats för länge som får mig att vilja se Sörmlands alla smultronställen med nya ögon.

En kombination. Av många storstadsbesök och ännu fler småstadsförälskelser runt om i världen. För varje land jag besökt, har jag en mindre stad som favorit. En by på Irland, de små samhällena i Lofoten, Kraków före Warszawa. Och Stockholm, då. Staden som alltid varit min favorit i Sverige. Nu vill jag bara ut från stadens gränser, bort från stressen och tempot och milslånga bostadsköer. Idag känns Nynäshamn som en bra destination, det ska bli skönt. Och framför allt kul. Äntligen nya gator att strosa, nya husfasader att titta upp mot.

Innan hösten kommer får det bli fler besök till många, nygamla småstäder runt om i Sverige.

gamla stan+stockholm+old town