Gotlandsutflykt till väderkvarn och en första syn av Visby

Idag är min officiellt sista semesterdag, och ska jag vara liiite ärlig hade jag nog velat ha en vecka till. Det har varit två roliga veckor, men jag saknar allt en lugn slöarvecka. Jag får slöa lite på eftermiddagarna, mjukstarta lite!

Men för idag ska vi göra ett återbesök till Gotland. Den första riktiga dagen på ön var minst sagt intressant då jag, Alex och Johan satte oss på varsin cykel och trampade mot en liten by utanför Slite. Google Maps sa ungefär 90 minters cykling - men jag tror inte att den tiden var uträknad för stadscyklar från 80-talet.

I alla fall. Exakt vad kan gå fel på en fridfull liten cykelresa i Sveriges mest fridfulla natur?

Alltså, så mycket. Hörni: Ta mitt råd och hyr en bil, eller åtminstone mopeder, för att ta er runt.

Redan innan vi kommit halvvägs fastnade mina byxor i kedjan. Det tog bara tvärstopp och där satt de, mina fladderbyxor inklämda i en oljig cykelkedja. Alex slet loss dem, de gick inte att lirka ut. Tur för mig att jag packat ombyte.

Så vi fortsatte mot Boge och väderkvarnen vi läst om, cyklade vidare. Stannade för en äppelpaus, cyklade igen. Ungefär två minuter efter att vi trampat igång igen fick vi stanna igen.

Punktering. Och visst är det skönt att vi i efterhand har skrattat så mycket åt det här, för just där och då var det hemskt. Vi hade cyklat två tredjedelar när Johan fick punka, men i brist på andra färdmedel och idéer på saker att göra kämpade vi på med en cykel mindre.

Återigen: Hyr en bil.

gotland+to do+guide

Let me paint you a picture: Efter en hel eftermiddags cyklande är vi så nära att det nu bara är några få minuter kvar. Vi cyklar förbi en liten, liten by för att tillslut svänga av på en grusväg. Här ligger väderkvarnen. Nu så! Vi svänger in, och blir lite förvirrade.

Här står ju bara ett hus? Med ett hjul på?

En vattenkvarn. Belägen bredvid en uttorkad bäck. Lite avdankad, möjligtvis rutten. Jag blev så ledsen att jag inte tog en enda bild.

Vi blev alltså inte långvariga vid kvarnen, men vi hade ändå någon timme att döda innan en bil kunde hämta upp oss och cyklarna. I Boge, som vi precis cyklat förbi, hittade vi ett mysigt skulpturmuseum med tillhörande café. Och så mysigt det var! Gotlandsidyllen som serverar hembakade, varma bullar framför en tänd eldstad. Dessutom har de världens sötaste gårdstax att hälsa på. Allt jag behövde.

gotland+to do+guide
gotland+to do+guide
gotland+to do+guide
gotland+to do+guide

Och så kom äntligen hjälpen till undsättning! Njöt för fullt över att ge vår tidigare cykelväg det onda ögat när vi susade fram i massor av kilometer i timmen, istället för de tre till fyra vi tidigare rullat fram i.

gotland+to do+guide

På kvällen såg jag Visby för första gången på nära håll, och blev kär. Ska göra ett separat inlägg om den här staden lite senare - men jag kan inte vänta med att dela med mig lite godbitar. Ny punkt på min bucket list: Bo i Visby när våren slår över till sommar. Ducka för blommorna utanför min dörr, snubbla på kullerstenar, äta Crêpes till brunch, lapa sol vid ringmurens fot.

gotland+to do+guide
gotland+to do+guide
gotland+to do+guide
gotland+to do+guide

MÅDDE.

gotland+to do+guide
gotland+to do+guide
gotland+to do+guide
gotland+to do+guide
gotland+to do+guide

Kanske är det här jag ska bo? Åh! Varför ser inte alla städer ut såhär?

gotland+to do+guide

Älskar hur den nya staden byggts runt den gamla. Älskar allt!

gotland+to do+guide

Mer om Gotland