En dagsutflykt till Fårö, Gotland

Gotland har många vackra vyer att erbjuda - det är nästan så ön har en känsla av utomlands. Även då Gotland är en liten ö så finns det så mycket olika klimat och naturmiljöer. Fårö är den lilla, lilla ön som ligger norr om Gotland och är hem till en av de vackraste naturer jag fått uppleva i Sverige!

Många säger att Fårö ska upplevas på en solig dag där ett besök på Sudersand är ett måste, jag säger tvärtom. Kom hit en dag då regnet ligger i luften, det här är en underbar plats att uppleva när molnen täcker solen! Bada i iskallt vatten från en sandstrand kan man ju göra varsomhelst i hela Norden.

Att göra på Fårö

Fårö är en perfekt dagsutflykt för Gotlandsbesökare. Från Visby är det en sträcka på 50 minuter med bil, så det är inte hemskt att gå upp i tid för att undvika kön vid färjeläget. Något jag rekommenderar - kön fylls på snabbt! På ön är det inte nödvändigtvis målet som är poängen, utan resan till alla stopp är fantastiska. Dels finns det en stor väg som går runt hela ön, dels finns små skogsvägar som går längst kusten och in bland träd och hagar. De små vägarna i sig är otroligt håliga och naturella, så räkna med att det tar sin tid att åka här.

Fårö Fyr

Vi valde att åka norrut och jobba oss tillbaka till färjan, därför satte vi kurs mot Fårö Fyr. För att komma hit åker du hela vägen till norra kusten för att sedan svänga in på en liten skogsväg. Här finns en vacker stenstrand, en liten by, gott om parkering och, såklart, en ståtlig fyr i vitt. Finns tiden så går det att gå en bra bit på den här stranden, det är så fin promenad! Värt att veta är att kostnaden för att parkera här är 30 kr, men det funkar fint att Swisha.

fårö fyr+gotland+att göra
fårö fyr+gotland+att göra
fårö fyr+gotland+att göra

Väderkvarnsjakt

De finaste väderkvarnarna finns på Fårö! Välbevarade, ståtliga i ett underbart landskap. Jag hittade flera stycken runtom ön. De flesta går till och med att gå in i! Visserligen är de tömda på innehåll, men i en del finns det fortfarande lite saker kvar att kika på. Se bara till att ha koll på om väderkvarnen står på någons tomt eller inte - en kvarn som välkomnar besökare (och dessutom är så fin!) finns att spana in på vägen till raukområdet Långhammars.

fårö fyr+gotland+att göra
väderkvarn+gotland+att göra

Raukområdet långhammars

… På tal om på raukområdet! Det här känns som ett sådant område man måste se på Fårö. Personligen tycker jag det var helt okej, men så var jag där på en solig dag. Jag kan tänka mig att dessa stenformationer ser otroliga ut med stormiga moln som bakgrund. Om inte raukar intresserar dig kan jag ändå tipsa om att åka in i Långhammars naturreservat, miljön här är den finaste på Fårö!

långhammars+fårö+gotland
långhammars+fårö+gotland
långhammars+fårö+gotland

Helgumannens fiskeläge

Mitt favorittips på Fårö är Helgumannens fiskeläge. Det ligger inte långt från raukområdet, men på den lilla tiden det tog att köra så bytte himlen färg från blå till grå. Var nöjd med det! De mörka molnen satte en perfekt ton för min tänkta fotomiljö: Folktomt och moody.

fårö+långhammars+helgumannen+fiskeläge
fårö+långhammars+helgumannen+fiskeläge
fårö+långhammars+helgumannen+fiskeläge

Att äta på Fårö

Galetter och crêpes

Kutens Bensin & Tati Crêperie är ett otroligt populärt lunchställe på Fårö. Alltså, väldigt populärt! Och med all förståelse. Kolla upp vilken tid de öppnar och häng på låset för att undvika köer som letar sig flera meter utanför gården (!). Här serveras generösa och kreativa galetter och crêpes i en intressant retromiljö. Förutom god mat till ett rimligt pris är det en upplevelse att vistas här. Glöm inte att kika in i deras lilla, lilla scenlokal intill gården!

kutens bensin+fårö+lunch
kutens bensin+fårö+lunch
kutens bensin+fårö+lunch

Havets utbud och mysig fikapaus

För den som vill käka fisk och skaldjur, eller ta en kopp kaffe, kan jag tipsa om Bistro Albatross mysiga gårdsservering! På sommaren flyttar de ut en massa omaka stolar och bord i trädgården, det är bara att plocka ihop det man behöver och njuta av en trevlig utsikt! Önskar så att det fanns mer av den här typen av ställen i Stockholmsområdet - perfekt för lata sommardagar!

fårö+lunch
fårö+lunch
fårö+lunch

Gotlandsäventyr!