Fjällvandring: en packlista för nybörjare

Som ni alla vet vid det här laget så tillhör jag ingen sorts elit vad gäller att vandra i fjällen. Jag har precis landat i Stockholm efter min första vandringsresa i Abisko, och tro mig när jag säger att en tvådagarshike var precis lagom. Ska berätta allt om min resa till Abisko och Lapporten senare, men först tänkte jag faktiskt dela med mig av mina nyfunna tips för en lyckad hike!

Innan vi startade vår resa läste jag en hel drös listor med vad som borde följa med i väskan, men för att vara ärlig saknade jag inte speciellt mycket av det jag inte tog med. Andra saker hade jag önskat att jag hade med. Låt mig berätta!

Obs dock. jag tar allt detta svinmycket från en enkel hike under högsommaren i Norrland. Detta är alltså eventuellt inte optimalt för en vandring under vintern. Men det förstår ni ju!

Först och främst: det är O-TRO-LIGT viktigt med en proper väska, en som inte skaver, är otymplig, för liten eller för stor. Jag har en Osprey 65L, och skulle även vara superlugn med storleken mindre. Min gröna backpack har stöd vid höfterna (MED fack!! Super för mobil och snacks!!!) och ett spänne över bröstet för att avlasta axlarna, vilket är guld. Andra bra saker jag uppskattar med den är alla små sidofack, plats för vattenflaska, möjlighet att spänna fast saker utanpå (sovsäck, liggunderlag osv.) och att toppdelen av avtagbar. 

Min packlista (och vad jag önskat att jag tagit med):

- Två set träningskläder, varav ett par byxor är shorts.
- Två strumpor/dag
- Underkläder, bikini
- Handduk
- Fotogeniska kläder
- Två mindre vattenflaskor, i Abisko är fjällvattnet från glaciärerna drickbart så passa på att fylla på när tillfälle ges!
- Solkräm med hög SPF, vätskeersättning. plåster, skavsårsplåster, handsprit. Ha det nära tills hands, typ i ett mindre fack utanpå väskan för att lätt kunna nå det när det behövs. Det suger att leta efter plåster när blåsan är på bristningsgränsen.
- Toalettpapper och annat som är nödvändigt i ett badrum.
- Extern laddare och extra batterier till kameran!!!! Plus laddsladdar!
- Sovsäck anpassad till sommarvärme, och liggunderlag. Det var lite hårt att ligga utan:-)
- Stormkök. Vi tog med ett men pga brandförbudet fick det stanna i bilen när vi vandrade iväg, men det är grymt smidigt för matlagning. 
- Vattentät jacka (glöm ej skydd för backpackvästan också!)
- Mjukiskläder att sova i.

Saker jag skippade:

- Vandringsskor. Jag förstår att detta är super när man går femtio mil om dagen, men för en hike på basicnivå funkade det lika fint med vanliga träningsskor. 
- Dubbla strumpor på fötterna. Återigen, basic hike.
- Ett helt first aid kit. Jo, allt kan hända när man är ute men det kändes som jag fick med det viktigaste. 
- Ficklampa, pannlampa för nattliga äventyr. Det blir inte natt i Norrland. Men kan vara bra att ha på andra ställen!


Tankar om att vandra