En dagstur från Stockholm till Nynäshamn

Förra helgen. jag och Johan tar pendeltåget från Stockholm till havet och Nynäshamn med en enda plan; att se något nytt som inte är Stockholm. Just det var så bra med Nynäshamn. Hit ät det nära från stan, pendeltåget tar ungefär en timme. En befriande känsla att inte behöva springa undan för bussar och sicksacka bland bilar på övergångsstället. Här väntar bilarna på att man ska gå över, även om de har grönt ljus och vi rött. Vill du åt hippa caféer, Västerlånggatan och fyra H&M inom radien av tjugo meter är nog inte Nynäshamn något för dig. Men vill du kunna strosa ut på skogsöar, äta glass vid hamnen och se Gotlandsbåten lägga till i lugn och ro kan jag varmt rekommendera den här söta staden.

I Nynäshamn finns det många fina villor att se på, så det första jag och Johan gjorde var att promenera runt längst vattnet för att spana i de stora husen och fantisera oss bort till ett liv i skärgården. Men, än så länge är det nog inget för oss.

Jag kan tänka mig att det finns så många söta smultronställen bland dessa kvarter, men sjuk som jag var orkade jag inte gå så långt i solen. Jag visste ju inte då att jag var sjuk, det kom dagen efter med feber och hostig hals. Men kanske att jag ändå borde anat att något var snett när det från ingenstans forsade blod från min högra näsborre. Det var bara att sätta sig på närmsta trappsteg och luta huvudet bakåt så långt det gick.

nynäshamn

Att göra i Nynäshamn

Enligt mig finns det inga ställen man bara måste besöka, inga flashiga byggnader eller otroliga utsiktsplatser. Men här finns ett supermysigt litet cafékvarter, med små konditorier och kaffecaféer och matställen. Här finns både crêpes och våfflor, samt ett thaiställe som vi valde att äta på. Kan varmt rekommendera att äta kycklingspetten med jordnötssås. Hade jag inte blivit så mätt hade jag köpt med mig en crêpe, gått trettio meter ner till havet och satt mig vid hamnen. Istället gjorde jag Johan och hans kaffe sällskap på ovan sagd plats. Efter matpausen gick vi en sväng i centrum, en stadskärna som av någon anledning påminner mig mycket om Kumla. Till sist gick vi upp mot kyrkan för att se ut över den lilla hamnen och intilliggande öar där vi tidigare promenerat.

nynäshamn+hamncafe
nynäshamn
nynäshamn
nynäshamn
nynäshamn

Matutbud längst hamnen

Är man på finhumör så har jag hört flera rekommendera både Kökeriet och Restaurang Kroken. De ligger alldeles intill med hamnen som granne. Här serveras det, såklart, fisk och skaldjur. Men som sagt, det finns även en massa lunchmöjligheter och fikachanser för den som kommer till Nynäshamn med kameran i högsta hugg och utforskarskorna på.

nynäshamn
nynäshamn
nynäshamn

Vi lämnar hamnen och tar oss vidare i stan! Upp på kullen där kyrkan ligger, och sedan vidare genom centrum. Det är en perfekt Lazy Sunday-aktivitet. Men för den som känner sig lite extra äventyrlig kan jag berätta att det även finns turer att åka ut i skärgården med. Det hade jag gärna gjort, om jag inte känt mig så trött, då. Jag hade även velat haft en bil för att kunna köra ut till mysiga caféer och badplatser. En annan gång, då!

nynäshamn
nynäshamn
nynäshamn
nynäshamn
nynäshamn

Hejdå Nynäshamn! Vi ses igenom om två veckor, för då bär det av till Gotland! Turen går inte förens mitt på dagen, så kanske att jag kan sno med mig en crêpe då istället?

nynäshamn

Fler turer inom Sveriges gränser

Pin it!

 
nynäshamn+att göra +stockholm