En biltur genom Österlens vackra landskap och söta byar

Sedan 2009 har jag tillammans med min mamma gjort en liten resa nästan varje år. Det började med att Kristi Himmelsfärd alltid inföll sig så att jag var ledig från skolan, och hon från jobbet. Vår första, och kanske även andra, resa gick till Helsingborg. Sedan dess har vi varit i Oslo, Göteborg, Warszawa, Norrbotten och Gdansk. På senare år har det inte alltid blivit så att vi åkt på försommaren, men vi har nog nästan alltid kommit iväg någongång. I år bar den resan av till Österlen! Ingen av oss hade tidigare varit där, så vi bestämde oss för sätta ihop en två dagar lång resa längs den idylliska kusten.

skåne+road trip

Innan vi sätter fart har jag två punkter jag vill trycka lite extra på, om det skulle vara så att du funderar på att göra en liknande resa som oss:

1. Åk inte under högsäsong. Just don’t. Österlen är ett av Sveriges mest populära resmål, och det undgår ingen i dessa små städer. Vi kämpade ganska länge med att hitta både middagsbord och boende för natten.

2. Ta dig tid. Både jag och mamma tycker om ett högt tempo när det kommer till att strosa i småstäder, men det är nog inte vettigt att trycka in Ystad-Åhus på en och samma stad. Det finns så mycket fik, restauranger och små ställen att stanna vid. Kom bara ihåg att göra din research först, och boka in det som du verkligen vill uppleva.


ystad+skåne+road trip
ystad+skåne+road trip

Strax efter lunch rullar vi in i Ystad. Efter nästan sex timmar i bilen är vi båda redo att sträcka på benen och promenera runt den lilla stadskärnan, kanske ta en kaffe och bulle på något trendigt hipstercafé och hitta udda ting i lokala butiker. Tråkigt för oss att jag hade uppfattat Ystad helt fel. Hit ska man åka om man vill se söta små hus, fika på traditionella konditorier och gå på Wallander sightseeing. Möjligtvis att vi inte är helt nöjda med den överraskningen, men ingen av oss tackar nej till ett varv bara för det. Efter att vi handlat deo på Åhlens går vi ner mot den stora gatan, kollar på hus. Är lediga. Frågar skulle du kunna bo här?

ystad+skåne+road trip

När Ystad visat oss allt som erbjuds packar vi in oss i bilden igen. Åker västerut mot det som kallas Det riktiga Österlen. Simrishamn. Jag känner starka överklassvibbar från den här staden, men när vi strosar längst hamnen är det ändå inte så farligt. Den här staden är söt, jag tycker om den. Fastnar direkt för husens färgglada kulörer och de ursöta restaurangerna. Allihop är såklart fullbokade i veckor framöver.

simrishamn+skåne+road trip
simrishamn+skåne+road trip

Att bara någon dag innan lämna Visby i tron om att blomsterväggarna är över för i år, men sedan mötas av detta är himlen. Älskar! Blommor! Och! Färgglada! Väggar!

simrishamn+skåne+road trip
simrishamn+skåne+road trip

Simrishamn upplever jag som den mest besökta staden på hela Österlen. När vi känner oss middagshungriga lämnar vi därför staden för Kivik. Först åker vi nästan förbi det lilla samhället, Kivik är liksom bara ett litet bostadsområde med en hamn och några restauranger. Och musteriet, såklart!

kivik+skåne+road trip

Vi hittar världens mysigaste restaurang vid vattnet, jag är så säker på att även detta är fullbokat. Men så stiger vi på och möts av tomma bord både här och där. De har dessutom en ljuvlig sommarmeny! Både jag och mamma tar en innehållandes färskpotatis och svenska, nyskördade grönsaker. Självklart väljer vi även en Kiviksdryck också. Årets skörd av mousserande äppelmust kan vara det godaste jag druckit.

Restaurangen heter Buhres på Kivik och rekommenderas varmt!

kivik+skåne+road trip
kivik+skåne+road trip
kivik+skåne+road trip

Påväg mot vår natts sömn i Karlshamn stannar vi även i Åhus, men då solen håller på att gå ner är vi båda ganska inriktade på att ta oss fram för att sova. Det har trots allt varit en lång dag, och tröttheten smyger sig på. Såväl att jag först i ren stress och otur dubbelbokar ett hotellrum, och sedan guidar oss till fel hotell. Men! Allt löser sig! Tjänsten, vars app buggade så att min bokning gick igenom trots felmeddelande, återbetalar senare för rummet och vi hittar tillslut rätt hotell. Slutet gott, allt gott!

åhus+österlen+road trip

Mer av Sverige