Abisko: Dagsutflykt till Njullá

För några veckor sedan var jag i Abisko, det är jag ganska säker på att ni vet om vid det här laget. Jag lovade er del två av min resa dit - det är det här. Att redigera bilderna tog ett bra tag för mig, och det var ingen vidare glädje i det heller, om jag ska vara ärlig. Är otroligt icke-nöjd med de flesta bilder jag fick med därifrån, och efter tre veckors irritation vågar jag nog påstå att det inte blir någon naturfotograf av mig. Men, jag är en stor förespråkare till ordspråket ut med skiten, och jag vill ju på nåt sätt ändå skriva om detta. Så here we go, jag har skrapat ihop lite bilder som jag är sådär-nöjd med. I det här inlägget besöker vi Abiskos högsta berg Njullá, kikar ut över den fantastiska Lapporten och vandrar en kort stund efter Kungsleden för att spana in fjällfloden.  


Så, efter att ha sovit orimligt gott i sluttande mark packade jag, Alex och Johan ihop vårt tält och knallade ner till bilen igen. Åkte bort till Abisko besökscenter, vilade benen, tvättade av oss i handfaten, åt en glass. Insåg att en till hike inte var att tala om, så vi tog oss upp till Njullá med hjälp av skidliften. Ett bra tips om man, som vi, är lite oerfarna men ändå vill njuta av Abiskos höjder. Det går även att vandra från liften och bort mot toppen av Njullá, men vi nöjde oss med lifthöjden. Härifrån ser man Lapporten utmärkt, ett landmärke som för mig varit så onåbart för mig i så många år. Så högt upp i Sverige, nu var jag där. Att åka liften kostar, om jag inte minns fel, ca 200 kr upp och ner. Var noga med att kolla vilka tider den är igång! 

Innan vi åkte hem gick vi förbi floden som rinner längst Abisko. Det är fjällvatten från bergen och herr-e-gud vad klart det är! Alldeles blått, men samtidigt så genomskinligt. Förstår inte. Kan vi få fjällvatten i Stockholm, kanske?? Något för staden att klura på! Och med det tackar jag Abisko och fjällen för den här gången, kanske ses vi nångång igen! 

IMG_5984.JPG