Posts in Roadtrips
Portugal på en budget: Vad kostar det att resa i två veckor?

Portugal är ett underbart land att resa i, ett av mina favoritländer av många anledningar. Dels är naturen fantastisk, dels är landet så pass litet att det inte är omöjligt att besöka flera platser under en och samma resa. Jag var där under två veckor, och hade gott om tid till att utforska större delen av Portugal. Om du är ny här, och har missat min resa så finns hela den här! Jag tänkte även göra en guide till de olika städerna, men det tar vi i ett annat inlägg! Idag ska vi fokusera på hur mycket det kostar att uppleva Europas sydvästligaste land.

Det här en en budget som grundas på två personer, eftersom att jag reste tillsammans med Johan och därför delade kostnader för bil, bensin osv. Bra att ha i bakhuvudet när du läser!

TRANSPORT

Flyg
Jag och Johan flög ner till Lissabon, från Arlanda och tillbaka två veckor senare. Vi flög även över till Madeira från Porto, och från Madeira till Lissabon. Vi betalade 1 990 kr/person för flyg.

Bil
Bil hyrde vi sträckan Lissabon-Porto, en resa vi gjorde på 4 dagar. Eftersom vi lämnade bilen på ett annat ställe än där vi hämtade den, fick vi betala 800 kr extra. Allt som allt blev det 1 225 kr/person. Vår bil på Madeira kostade oss 660 kr, även den hade vi i 4 dagar. Bil i 8 dagar, tillsammans med bensin, betalade vi 1 660 kr/person.

Tåg/Kollektivtrafik
En tur-och-retur till Cascais från Lissabon, några få Uber-turer och en handfull bussbiljetter gick totalt på 225 kr/person. I Portugals städer är det gångavstånd till det mesta och därför blir det en ganska låg kostnad för kollektivtrafik.

portugal+madeira+road trip

BOENDE

Allt räknad per boende, alltså vad vi två betalade tillsammans. Förutom totalen!

Lissabon
Boende 1: AirBnB, liten etta utan kök. Här betalade vi 280 kr/natt. En riktig lägenhet ligger ungefär på 450 kr/natt.

Boende 2: Hostel, Divine House of Graca. Världens minsta, fuktiga, mögliga rum. Delat badrum. Kan inte för livet rekommendera någon att bo här. Men så betalade vi 140 kr/natt, så vad förväntar man sig.

Ericeira
Ericeira Chill Hill Hostel, eget rum. Mysig värd, frukost ingår (vi åt på altanen med havsutsikt, åh), på vintern är det väldigt tomt där. Vi betalade 290 kr/natt. Centralt och så värt det!

Porto
AirBnB, eventuellt den bästa lägenheten! Iallafall den snyggaste. Låt mitt i centrum, var inte fuktskadad, enda minuset var att grannarna inte visste hur man är tyst. Här betalade vi 335 kr/natt.

Funchal
AirBnB, i Madeiras största stad. Ett bra val, hade nog inte velat bo i någon av de små städerna. Vi bodde uppe i bergen, så mysigt! Svårt att hitta till en början, men att inte bo bland hotellen var skönt. Också GULD att vakna upp till Atlanten. Som jag saknar det! Hur som, vi betalade 250 kr/natt här för en stor trea med fullt kök och två badrum.

Totalt
För 14 nätter runt om i Portugal betalade vi 1 780 kr/person, alltså ungefär 130 kr/natt.

portugal+ericeira+road trip

MAT

Tycker det är svårt att sätta en budget för mat. Det beror liksom helt på vad man vill ha ut av sin måltid. Johan och jag satsade på att komma undan ganska billigt, och käkade mycket hemma. Sen råkade vi hamna på en lite finare restaurang en kväll i Lissabon, och käkade ute då och då för sakens skull. Men de flesta måltiderna lagade vi själva, och då hamnade maten på 200 kr/dag, och 2 800 kr/person totalt. Ändå överkomligt, med tanke på att restauranger i större städer är typ i samma prisklass som i Sverige.

lissabon+brunch

ÖVRIGT

Vi ägnade oss inte åt så stora aktiviteter, och inget som direkt kostade pengar, för det mesta var vi upp till miradouros. Men småshopping, små aktiviteter och liknande tog vi ut pengar för så jag har inte superbra koll på det. Men kan tänka mig att vi kanske spenderade 250 kr/person i den här kategorin.

lissabon+miradouro+reseblogg

TOTALT

Allt inräknat så betalde vi, två personer, såhär mycket för att resa runt i Portugal i två veckor:

Kostnad per dag: 1 230 kr
Kostnad totalt: 17 200 kr

Per person betalade vi alltså 615 kr/dag och 8 600 kr för hela resan.

madeira+road trip+reseblogg

Pin it!

 
portugal+budget+resa
 
Se Madeira på bästa sätt - roadtrip runt ön

Att åka till Madeira utan att ta en sväng runt ön kändes ganska otänkbart för mig. Speciellt när jag hade möjligheterna, det kändes självklart att det skulle bli en tur! Är riktigt glad för det, Madeira är en av de vackraste öarna jag varit på. Men, det är också det svåraste stället jag nånsin kört bil på. Herregud, va. Att köra på Madeiras smala, krokiga vägar är inget man gör med ett nykläckt körkort.

Vart man än vänder sig är det vackra vyer, horisonten i bakgrunden. Jag och Johan började i Funchal, och körde österut mot Ponta de São Lourenço. Kan starkt rekommendera att åka det hållet; dels för att vägarna är bättre på östra sidan av ön, men också för att man sparar det bästa till sist. När vi bilade runt Irland var ett av våra första stopp Slieve League Cliffs, och efter det var liksom inget riktigt coolt längre. Vi skippade till och med Cliffs of Moher, just för att vi redan sett Slieve League. Det misstaget ville vi inte göra igen!

madeira+roadtrip+att göra

Ponta de São Lourenço är ett mysigt naturområde att utforska till fots. Det går att gå enda ut till spetsen av klipporna, men vi nöjde oss med att bara gå typ halva.

madeira+roadtrip+att göra
madeira+roadtrip+att göra
madeira+roadtrip+att göra

Runt Faial stannade vi, här började nämligen bergen visa upp sig. Jag älskar hur vägarna har fått anpassa sig efter naturen, och på grund av hur naturen ser ut så är största delen av motorvägen byggd på broar och in i tunnlar. Och såklart, upp på bergen för att sedan gå rakt ner igen.

madeira+roadtrip+att göra
madeira+roadtrip+att göra

Sen började det gå uppför! På den norra sidan av ön är vägarna mycket sämre än runt Funchal, och slingrar sig runt bergen. Att köra på dessa gator kräver verkligen självförtroende och självinsikt i körandet. Det är viktigt att man är säker i sin körning, men det är verkligen livsfarligt att tro att man är en grym förare. De flesta vägar har inga staket, och tar man en kurva i hög hastighet - ja, då åker man i havet. Dessutom kommer man, med största sannolikhet, få en manuell bil.

madeira+roadtrip+att göra

Men titta så fint, dock! Helt klart värt de svettiga stunderna när man möter lastbilar i hundraåttiograderskurvor.

madeira+roadtrip+att göra

Observera att det här är samma motiv, från olika vinklar. Den här bilden är från en utsiktsplats från toppen av ett berg, så högt upp att den gröna färgen på berget blivit dimmig.

madeira+roadtrip+att göra

Mitt uppe i ingenstans finns en hel stad. Det var byar, samhällen, städer överallt. Enskilda hus dit bilar inte ens borde kunna köra. En sjuk syn, så fascinerande.

madeira+roadtrip+att göra
madeira+roadtrip+att göra

I slutet av vår rundtur såg vägarna ut mer eller mindre såhär hela tiden. Vid de större städerna gick motorvägen genom tunnlar, med dessa småvägar precis vid kusten. En del av dem var avstängda, troligtvis en bra idé eftersom kanten stupade flera hundra meter neråt. Svårt att föreställa sig hur de var dem enda vägen förut, och att folk liksom använde dem.

madeira+roadtrip+att göra
madeira+roadtrip+att göra
madeira+roadtrip

Innan vi tog motorvägen tvärsöver ön (rakt upp, och sedan rakt ner igen) stannade vi vid de naturliga poolerna i Porto Moniz. Johan drog upp drönaren och fick så fina filmer därifrån, hoppas på att han lägger upp den så jag kan dela med mig till er!

roadtrip+madeira
roadtrip+madeira
roadtrip+madeira
Porto, Portugal

Vi backar tillbaka en vecka i tiden och kikar på mina dagar i Porto! Det sista stoppet på min och Johans road trip i Portugal, och en mycket fin stad måste jag säga! En perfekt strosa runt-stad, om man inte är rädd för lite backar, det vill säga.

Sekunden jag satte min fot i vår tillfälliga lägenhet började jag tjata om dess fönster. Här MÅSTE vi ta bild!!! Vi bodde ju mitt i stan! Utsikten var ljuvlig, speciellt med all julpynt som Porto blivit utsmyckad med.

porto+portugal

Vaknade så utvilad dagen därpå. Jag och Johan hade inte så många planer för Porto, så det var bara att börja smida.

porto+portugal

Hej staden!

porto+portugal

Vi bestämde oss för att åka till Portugals Venedig. Kan starkt avråda från att tro på detta rykte. Jag må ha varit liten när jag besökte Italiens stad på vatten, men jag minns allt att det var tusen gånger bättre än Portugals Aveiro. Så, en snabb svängom i staden och vi var tillbaka på motorvägen igen.

portugal+aveiro+portugals venice

Dagen efter åkte vi på utflykt till kusten innan det var dags att lämna tillbaka bilen. Den här gången var målet detta kapell, som av någon anledning ligger precis där stranden möter havet. Fint ställe att bygga på, effektfullt med de kraftiga vågorna i bakgrunden. Säkert en magisk plats för solnedgångar.

porto+portugal
porto+portugal

På eftermiddagen tog vi oss ut på Portos gator, det var ju trots allt Porto vi var sugna på att se. Såklart att lägenheten vi bodde i hade en sådan här port, varför finns inte de i Sverige? Älskar dem!

porto+portugal

Kolla, så smala hus! Här lever det folk!

porto+portugal

Blev så glad att Porto har lika fina hus som Lissabon.

porto+portugal

Hjärtat på prommis, påväg upp! Svär på att hela Portugal är ett enda upp-och-ner-ståhej. Aldrig en plan gata i sikte.

porto+portugal

Porto har världens finaste tågstation, och de blå målningarna kan ses över hela staden.

porto+portugal

Så som här! Fint va.

porto+portugal

När det började regna tog vi skydd i vår lya, framför White Collar. Har blivit helt fast i det, och har snart sett klart hela serien:( Tips till dig som inte sett: se den!

porto+portugal
Peniche, Portugal: Tankar från en klippa
portugal roadtrip+peniche

Jag är så dålig på ögonmått, men det är kanske trettio meter upp från havets vågor; de som långsamt krossar klipporna där de står, en liten del i taget. Där jag sitter, därifrån jag iakttar det hänsynslösa vattnet, kommer någon om flera hundra år aldrig kunna sitta. En bit ut i vattnet synliggör sig en stor sten varje gång vågorna drar sig tillbaka, varje gång de laddar om för nästa stöt. Stenen är slät som en val, slipad av havet. Det finns en chans att den för några hundra år sedan stod lika högt som stenarna jag sitter på idag, rakryggad i frontlinjen.

DSCF3884.jpg

Nästa ställe jag vill visa er från vår roadtrip är från kuststaden Peniche. En liten stad där surfarna nyttjar årets alla vågor och fiskare drar upp fisk från klippor. Det som är så fantastiskt med den här staden är kusten; alla klippor och stränder. Här, vid klippspetsen, slappnar jag av. Njuter. Under mig är det ett konstant, vitt skum. Ibland finns det inget så tryggt som att se havet sträcka ut sig, se dess makt, dess kraft; att få se hur liten man, egentligen, är. Till det stora havet betyder en individ ingenting. Läskigt, tryggt. Ger livet perspektiv.

Tänk på det. Vad du än gör, hur du ser ut, vilka dina misslyckanden är. Inget spelar roll, den som ramlar - tumlar. Och om inte havet, det störta på vår planet, inte bryr sig om att döma dig, varför ska då någon annan det? Just det ger mig trygghet, mest i mig själv. Att fortsätta vara mig, göra det jag vill, gå den väg jag väljer. Och bara sluta lyssna på andras tyckanden och tänkanden.

Det låter ju konstigt, jag kanske är beredd att hålla med. Men å andra sidan, vad fan spelar det för roll?

portugal roadtrip+peniche
Praia do Cresmina, Portugal

I söndags, efter att vi besökt Penapalatset, började min och Johans road trip på riktigt. Upp mot Porto skulle vi! Men först, en hel del stopp på alla Portugals kuststränder. Och vilka stränder, då! Den första vi stannade vid, Praia do Cresmina, är en sandstrand omringad av klippor. Så fint! Jag hade inte så bra koll på Portugal innan jag kom hit, jag visste typ att det var ett hett surfställe. Men! Alltså landskapet? Kusten är ju helt underbar; fina sandstränder, höga klippor, Atlanten så långt ögat når, vågor som slår mot stenarna. Jag är såld på detta land.

Det påminner på ett sätt om Irlands kust, men lite varmare. Men just alla klippor, alla berg, känns väldigt bekant. Älskar det här. Och dessutom, jag vet att jag tjatar, men hur amazing är det inte att stå på en strand i december och liksom bara njuta?

portugal roadtrip+ericeira+praia de cresmina
portugal roadtrip+ericeira+praia de cresmina
portugal roadtrip+ericeira+praia de cresmina

Vi tog oss först till klipporna, där vågorna slog så högt att stranden helt försvunnit under vattnet. Stenarna var fuktiga av saltvattnet som blåst upp med vinden, ganska snart var lika saltvattniga som dem.

portugal roadtrip+ericeira+praia de cresmina
portugal roadtrip+ericeira+praia de cresmina

Men vad jag njöt. När det nya året slår in, och jag är tillbaka i Stockholms gråa vardag, då ska jag påminna mig om den här dagen. Känna lugnet, friheten, värmen, solen mot min kind.

portugal roadtrip+ericeira+praia de cresmina
portugal roadtrip+ericeira+praia de cresmina
portugal roadtrip+praia de cresmina

Ser ni, så fint det är? Vill flytta hit.

portugal roadtrip+praia de cresmina
portugal roadtrip+praia de cresmina
Sweden Series: Roadtrip längst Sveriges västkust

Sommaren börjar gå mot sitt slut. Den här oändliga, varma sommaren som varat i en evighet. Det är nästan så jag börjat längta efter de där mysiga höstkvällarna alla pratar om, även då jag inte kommer uppskatta de lika mycket som jag uppskattar barbenta promenader när sommarsolen gått ner. Men! Vi håller i sommaren lite längre, jag har hört att värmen ska stanna åtminstone den här veckan ut. Idag far vi över till Sveriges norra västkust. Jag var där i början på sommaren, för första gången sedan jag var ett litet barn. 

Kosterhavets Nationalpark

I norra Västra Götaland ligger Sveriges första marina nationalpark, ett område i skärgården perfekt för en liten dagstrip. Jag och Johan hittade det här stället av en slump när vi körde från Strömstad ner söderut, och så bestämde vi oss för att stanna till en stund. Vi entrade via Tjärnö/Saltö, men det går även att åka ut till Kosteröarna med båt från Strömstad, nåt jag såhär i efterhand gärna skulle ha gjort! Det tar ungefär en timme att åka och kostar en hunka fram och tillbaka. 

Grebbestad

Efter att ha lämnat Kosterhavets Nationalpark körde vi in till Grebbestad, en sån där äkta Västkuststad med vita hus, segelbåtar och ett berg att bestiga. Som första stad på Västkusten var jag riktigt exalterad och var tvungen att släpa med Johan upp hit. Inte visste jag att alla små städer såg likadana ut, hehe. Men fint var det i alla fall! Min headerbild är tagen här också! 

Fjällbacka

Jag tror det här är min favorit av de små städerna vi körde igenom. Den här byn sticker ut lite i jämförelse med de andra, i och med att husen är målade i fler färger än vitt. Tyckte om det! Även här finns ett berg att gå upp på, tror det kan vara fint därifrån! 

Bovallstrand/Hunnebostrand

I och med att vi ville neråt till nästa stopp för att se solnedgången så stannade vi bara i Bovalls och Hunnebostrand en liten stund, vilket ärligt inte gjorde mig så mycket. Jag skulle säga att välj en av dessa och save yoself some time för andra spännande platser. 

Smögen

...Typ som den här! Alltså Smögen! En helt vanlig stad på dagen, världens finaste solnedgångsplats på kvällen. Såklart är det väldigt fint att kolla på smögenbryggan och strosa runt i Kungshamn, men se till att vara ute på klipporna när solen går ner. Här satt vi, nöjda med dagen och bara njöt av att se solen gå ner vid horisonten. Så otroligt mysigt. Men det blir kallt, så ta med en tröja! 

Sista dagarna på Irland

Jag har de sista dagarna på Irland kvar, de kommer här!

Måste få börja med att säga: De tre-fyra sista dagarna innan vi åkte hem var vi ganska trötta. Det hade blivit mycket tid i bilen, vi hade ont i fötterna. Det är inte alltid en dröm att resa, det kan också vara påfrestande och jobbigt. Det är tufft att mer eller mindre bo i bilen, att sova i olika städer varje natt. Så ja, vi var lite oinspirerade av att åka sista biten. Vi börjar i alla fall utanför Killarney, vid ett ställe som heter Dunloe's Gap. Tanken var att vi skulle hela vägen dit, men det gick inte att köra bil så vi gick bara en liten bit. Det var fint, det med, dock.

Kolla vilka sköna! Klättrande getter, eventuellt att vi stod lite för länge och kollade på dem för att det ska vara normalt. Men, de var ju söta!

Dunloes+Gap+Ireland

Innan vi spenderade två nätter i Dublin åkte vi upp i bergen en sista gång, till det som kallas Guinness Lake. Och det känns som att jag sagt detta till varje berg i hela Irland nu, men vad fint det var!!! En massa berg, och så en liten sjö mitt i allt.

Guinness+Lake+ireland

Allt som allt hade vi en riktigt mysig resa, Irland slog mig med häpnad. Min bild av landet var "lite berg och sånt", men jag hade ingen aning om att det var så fint!!!! Ska jag välja mina top faves så är det ju ungefär hela norra delen av ön. Speciellt Slieve League Cliffs var en höjdpunkt (hehe). Men också alla små städer och byar vi åkte igenom, så mysiga. Avslutar den här serien av inlägg med en liten film som Johan klippt ihop. Får ju rysningar av den!