Posts in Entrepenörskap
Jobba hemifrån & tjäna pengar online - så gör jag

Har du följt mig ett tag, eller i efterhand scrollat igenom sista tiden av min blogg, så kan du enkelt lista ut att jag inte riktigt lever det vanliga 9-5-livet. Jag är mer av en återkommande karaktär som hoppar fram och tillbaka, ungefär. Stockholmslivet en vecka, road trip i valfritt Europaland den andra. Och min livsstil är ju inte något som bara hänt, utan det är något som jag aktivt jobbar för i allt jag gör. Jag tänkte att vi ska gå igenom detta idag, hur man skaffar ett liv som inte är platsbaserat. För jag kan tänka mig att det finns fler där ute som har en obotlig wanderlust?

Till att börja med så måste jag först få säga jag kan göra detta just för att mitt valda yrke görs på datorn, via internet. Jag säger inte att det är omöjligt att vara byggarbetare world wide, bara att det kanske är lite svårare. Så ha det i bakhuvudet medan jag tar er med på min lilla karriärsresa!

Sisters in Law: Skribent

All right. Vi börjar med delen där allt började. Jag har nämnt förut att jag praktiserade hos grundaren av Sisters in Law, Zanna, för två år sedan. Här hamnade jag för att hon drev eget företag, och jag ville lära mig mer om hur det gick till i praktiken. Hos Zanna fick jag bland annat skriva blogginlägg till Sisters in Law. När de i april förra året ville ta hjälp med att skapa innehåll för bloggen fanns jag med i tankarna, och på den vägen är det! Eftersom Sisters är en onlinebaserad blogg (yes, it’s true) betyder det att jag kan göra det likväl från Stockholm som från Afrika. Vilken resa jag än varit på så har jag kunnat ta med jobbet och fortsatt få in pengar, istället för att behöva ta ledigt. Dessutom har jag även varit på två jobbresor med Sisters in Law, Paris och Lofoten!

sisters in law+blogg
sisters in law+blogg

Susanne Persson Fastighetsbyrå: Social media manager & grafisk formgivare

Min andra återkommande inkomst är från en Stockholmsbaserad fastighetsbyrå. Hos dem sköter jag sociala medier och layoutar material inför deras visningar och annonsutskick. Ett jobb som inte tar mer än några timmar en dag i veckan, men alla bäckar små! För mig är det viktigt att ha något att falla tillbaka på om ett av mina uppdrag skulle sluta upphöra, så jag är noga med att inte tappa intresse för ett uppdrag även om är av mindre skala.

Mad Marketing & Co.: Grafisk formgivare

… Och allt mellan himmel och jord. När jag säger att jag är på jobbet, då är det här jag menar. Här gör jag verkligen allt som har med media att göra, men för det mesta så bidrar jag med grafiskt material. Vi har ett litet gulligt kontor på Södermalm, men tekniskt sett kan jag jobba från världens alla hörn dit internet når även med det här. Rent praktiskt kollar jag så jag inte har möten inbokade, jobbar undan deadlines och jobbar in sådant som kan sköta sig självt när jag är borta, och så gör jag resten från semestern. Sedan är det ju lite mer som ska klaffa, men på ett ungefär såhär.

Mitt egna företag: Webbdesign

Dagens bubblare är webbdesigndelen av mitt egna företag. Det kommer och går. I snitt gör jag en hemsida varannan månad, ibland är det fler. Det kan vara en skön bonus att ha, men jag lägger ärligt talat inte så mycket energi på att marknadsföra mitt företag. Vill du kolla in min portfolio för mitt egna företag så hittas den här!


Det är alla mina inkomstkällor! För tillfället känns fördelningen väldigt bra, och jag vet att om en av källorna föll bort så skulle jag ändå klara mig på mina resterande. Det känns också väldigt bra att jag lyckats få så mycket av mitt arbete onlinebaserat, och som ni ser är det inte enbart inom en gren. Jag försöker alltid hitta nya grenar och inte vara låst på bara en nisch. Att jobba online skulle jag säga kräver en bredd och öppet sinne, för ofta handlar det om att ha många olika arbetsgivare - vare sig det är klienter för ett eget företag eller få en anställning av en chef. Personligen tycker jag att det är en del av charmen, det håller vardagen lite mer intressant och livlig!

sickla kaj+stockholm+vit trappa

Alla foton är av Johan.


 
jobba+online+tjäna+pengar
 
Frilansdepressionen - och hur man tar sig igenom den

Hej! Jag måste bara säga att det känns så bra med en ny vecka! Igår spenderade jag hela dagen inomhus, i soffan framför skidorna på tv. Sedan gick jag lös på hela lägenheten; städade upp, diskade. Jag började till och med beta av min to do-list för idag. Tryckte bort två timmars jobb, och känner mig äntligen ikapp med livet. Som egenanställd, och med kontoret hemma, är det inte en känsla jag har ofta.

Jag har väl nämnt det någon gång tidigare, att jag i oktober fick en sådan chock över mitt nya arbetsliv. Det hade gått några veckor sedan jag slutade gå till ett jobb, sedan jag hade någon över mig som bestämde när och var jag skulle jobba. Inte visste väl jag att det skulle vara så svårt, exakt alla andra förstod innebörden av att jobba för sig själv. Alla andra såg ut att klara det galant, inte låta sin vilja styra sitt självdisciplin.

DSC07193.jpg

För mig går det bäst att få saker gjort när jag vet att jag ligger efter, jag gör gärna allt i sista sekund. Så har det alltid varit för mig, jag har väldigt svårt för att starta igång en aktivitet - vare sig det är roligt eller inte. Då kanske du undrar varför i helvete jag valde att bli egen. Ja, men varför inte? Något ska man ju göra för att utvecklas här i världen, och att starta eget företag var enda sättet för mig just då att jobba med det jag ville.

Det är först nu jag känner att jag börjar få koll på saker och ting, hösten är en enda röra. Mina tårar rullade mot Johans hals väldigt ofta, han fick höra mig mumla om att vardagen var lika med tidsbrist och orkeslös och rörigt och dåligt väldigt många gånger. Dag efter dag satte jag upp en lista över saker att göra. Men allt var liksom snett. Saknade helt dagsrutiner, mål att jobba mot, en tro på att jag kunde frilansa. Hur jag än trixade gick det liksom inte ihop, jag visste verkligen inte hur man gjorde - hur man lyckades. Som du förstår; det är ju inte en hållbar vardag, psykiskt eller fysiskt. Så jag tog hjälp. I november gick jag till min terapeut på vårdcentralen i Alvik.

Lite i taget har mitt liv börjat gå ihop igen, del för del. Vi alla har ju våra svårigheter, man måste ta hänsyn till just sina egna. För min del så har jag, kort och gott, väldigt många likheter med ADD. Något jag vetat ett tag, men som inte varit ett problem förens jag började frilansa. Så att bara sätta igång och vara egen, som min bild av att börja frilansa var, var inte en grej för mig. Jag har fått tråckla och skruva runt dagarna för att hitta ett sätt som passar mig. Jag är ju en bit ifrån att vara vattentät, det finns stunder då jag bara står och stirrar på datorskärmen. Men några saker som hjälpt mig tänkte jag dela med mig av idag. Det är inga världsrevolutionerande tips, men några som tåls upprepas.

1. Håll en dagsrutin

Det är här mitt A och O. Det spelar ingen roll om jag jag har en halvdags jobb framför mig, för att allt ska gå ihop måste jag sova innan tolv och gå upp innan halv åtta. Annars blir jag för seg, kommer aldrig igång med mitt jobb och får ångest över allt. Dagen är förstörd. Nu är min motivation att jag vet hur mycket lättare vardagen blir när jag håller mina rutiner, men i början tyckte jag det var lättare att pressa mig själv…

2. Ha en stoppkloss

… Med till exempel en stoppkloss i slutet av dagen. För ja, det är lättare att vara produktiv när annat står på schemat. Om jag inte vill behöva jobba på kvällen så försöker jag se till att boka in något som händer vid typ kl 18. Kan vara något utomhus, kan vara middag med Johan. En egen deadline, om man vill.

3. En rimlig To do-list

På riktigt den som räddar mig varje dag. Tänker såhär när jag sätter en lista: Den ska vara rimlig att fullfölja under en dag, den ska vara konkret med projekten uppdelade i små delar. Idag när jag layoutar för en mäklarfirma så skriver jag upp adresserna som ska göras, istället för bara Layouts. Det är lättare att sätta igång små saker än stora.

4. Att gå ut, äta mat…

Nio av tio dagar när jag jobbar hemifrån och inte har annat planerat så glömmer jag på riktigt att gå ut. Glömmer också bort lunchtid, frukost, mellis. Är expert på att försvinna in i min egna värld. Kanske ska börja sätta ett alarm för att komma ihåg att se dagsljuset? Nu påminner jag iallafall dig:).

För- och nackdelar med att driva eget företag

Jag har dagar då jag tycker det är superinspirerande att vara egen företagare, men så har jag ju, såklart, även dagar då jag mer än gärna släpar mina fötter till närmsta arbetsgivare för att få ett fast jobb. Känner mig otroligt bortskämd och otacksam i såna lägen, det får jag erkänna. Men självklart måste även jag få känna mig lite oinspirerad till att jobba, även om det är något jag älskar att jobba med. Det finns för- och nackdelar till alla jobb!

Aldrig ledig

Jag tänker alltid på mitt jobb: vad jag ska göra, hur jag ska växa, hur jag ska designa en webbsida. Det är frustrerande att halvt drömma om sitt jobb då och då, att innan man somnar tänka på vad som är viktigast att ta tag i på morgonen. Ibland är det stressande, speciellt på helger när den sociala normen säger att man njuuuuta.

… Å andra sidan, det är sällan jag känner att jag måste jobba. Jag gillar ju det jag gör, jag har inget emot att jobba på helger och jag känner inget behov över att ta ledigt i mellandagarna. Det är ju ett återkommande samtalsämne vid släktträffar och middagar; det sköna i att vara ledig. Kan inte relatera speciellt mycket där, och det är ju helt klart en fördel med mitt jobb.

stockholm+bromma

Pengar

Åh, den hemlighetsfulla och skrämmande biten. Den som ger alla rysningar när man nämner egenföretagande. Och jo, visst suger det att inte ha lika mycket i lön som när jag hade en fast anställning på ett företag. Jag får ganska ofta mindre panik över hur i helvete jag ska klara mig fram över och oroar mig över att inte få in pengar, surar över att jag inte kommit längre i min karriär än. Lite otålig.

… Men, som min kloka pojkvän sa till mig härom veckan; Jag klarar mig ju, faktiskt. Sedan i höstas är mitt företag min enda inkomstkälla, och skulle det vara så att jag bara klarar mig en stund utan extrajobb så är det bättre än inget. Och som det ser ut nu så rullar det ju ändå på. Mitt företag omsätter ungefär 13 000 kr i månaden. När jag startade företaget hade jag ett mål att dra in 10 000 kr på ett år:)) Blir både ledsen och stolt över mig när jag tänker på det, hade verkligen inte tron på mig själv för ett år sedan. Nästa års mål får bli bättre!

Eget ansvar

Detta kan vara en riktig pina. Jag vet att jag nämt det förut, men en stor del av att vara egenanställd tycker jag har mycket med att hitta sina egna rutiner. Något jag fortfarande krånglar med. Jag har en bild av att vara den som stiger upp vid halv åtta, äter frukost och ser på Nyhetsmorgon innan jag börjar beta av dagens lista så att jag är klar tills det är dags att ta kväll. En stor stressfaktor för mig är att jag inte är den personen, utan jag gillar att jobba från eftermiddagen fram tills läggdags.

… Här handlar allt om att acceptera sig själv! Återigen, jag är inte jättebra på det här, men jag har ett par saker som gör att jag jobbar lite extra bra. Viktigast för mig att eliminera all onödig press, så som att tvinga mig själv till att jobba på morgonen. I den kreativa processen måste jag jobba i lugn miljö, vilket ofta blir i sovrummet. Eventuellt inte det bästa, men eftersom vi bor litet så måste det få vara okej ändå. Det är all about att vara snäll mot sig själv, och jobba med istället för emot sig själv. Dessutom är det ju en fröjd att kunna bestämma över sin egen tid. Min dröm är att jobba på resande fot, tänk att jag redan gör det på deltid! Paris i september och Portugal i december, att det bara är början. Det absolut bästa med egenföretagande!

Paris med mina fina kollegor från Sisters in Law. Foto:  Zanna

Paris med mina fina kollegor från Sisters in Law. Foto: Zanna