5 vandringar att att göra i Skandinavien i sommar

Jag har verkligen fallit in på det här med fjällvandring. Det i sig är bara så konstigt. Hur tycker jag det kan vara så härligt att GÅ? Det gör jag i alla fall. Att strosa runt i naturen är rogivande, och att gå upp för berg ger ofta en riktigt skön utsikt. Så jo, jag är ändå lite taggad på att göra en vandring eller två i sommar. Faktum är att vi redan har en på kartan! Men mer om det i sommar. Idag ska vi prata om några andra hikes, sådana jag gärna skulle göra runt om i Skandinavien.

Preikestolen

En väldigt, väldigt populär hike i Norge. Ni har nog alla sett den, för den delar nog förstaplatsen med Trolltunga över mest sedda platser i Norge. Förut har jag skeptisk till om jag verkligen vill uppleva dessa ställen, just för att de är så välbesökta. Men jag känner att det kan vara kul, ändå. Speciellt Preikestolen ser ut att ha en galen natur runtom sig, jag tror det kan bli en hit!

Lapportens passage

Jag har absolut ingen aning om vad den här leden heter, för 1. Det är väl inte Kungsleden? och 2. Det är väl en led? Innan vi styrde fötterna mot Abisko förra året så läste jag, Johan och Alex på lite om stället och hittade att det faktiskt går att gå mellan Lapportens två berg. Självklart såg det helt otroligt ut, självklart var det en för lång vandring för att vi skulle hinna det just då. Men kanske att vi får ge det ett försök till?

lapporten+abisko+hike

Stora Sjöfallets Nationalpark

Ovannämnda tre har en grej för Sarek. Innan Abisko var planen att besöka Sarek istället, den parken är helt stört vacker. Men så läste vi att man helst ska vara en van vandrare när man äntrar Sarek, vilket ingen av oss var (En av oss (…jag) hade en riktig backpack istället för en kameraväska respektive vanlig ryggsäck). Vi insåg att Sarek skulle bli vår död, och valde istället Abisko. Men! Stora Sjöfallet gränsar till Sarek och ser riktigt, riktigt vackert ut det med. Dessutom har jag hört att ingen oerfaren vandrare kommer dö på resans gång, och det är ju alltid en bonus.

abisko+vandring+hike+lapporten

Lomsdal-Visten Nationalpark (+Rago Nationalpark)

Lomsdal-Visten ligger vid Norges kust och ser helt underbar ut! Höga berg med fjällmark och forsar. Här skulle jag kunna vandra runt i sommar! Vill också slå ett stort slag för Rago Nationalpark som är helt galet vackert.

Padjelantaleden

I anslutning till Rago, på den Svenska sidan, ligger Padjelanta. En nationalpark som man endast kan ta sig in i till fots. Eller helikopter. Hur coolt är inte det? Genom parken går Padjelantaleden, från Kvikkjokk i söder till Ritsem i norr. Leden är 16 mil lång, och börjar man i Kvikkjokk har man först utkanten av Sarek (!!!) i öst och Padjelantas vackra natur resten av vägen. Det bästa? STF rekommenderar leden även till de mindre vana vandrarna. That’s me!

Pin it!

 
sverige+vandra+padjelanta+sarek+abisko
 

Mer om hikes: