Frilansdepressionen - och hur man tar sig igenom den

Hej! Jag måste bara säga att det känns så bra med en ny vecka! Igår spenderade jag hela dagen inomhus, i soffan framför skidorna på tv. Sedan gick jag lös på hela lägenheten; städade upp, diskade. Jag började till och med beta av min to do-list för idag. Tryckte bort två timmars jobb, och känner mig äntligen ikapp med livet. Som egenanställd, och med kontoret hemma, är det inte en känsla jag har ofta.

Jag har väl nämnt det någon gång tidigare, att jag i oktober fick en sådan chock över mitt nya arbetsliv. Det hade gått några veckor sedan jag slutade gå till ett jobb, sedan jag hade någon över mig som bestämde när och var jag skulle jobba. Inte visste väl jag att det skulle vara så svårt, exakt alla andra förstod innebörden av att jobba för sig själv. Alla andra såg ut att klara det galant, inte låta sin vilja styra sitt självdisciplin.

DSC07193.jpg

För mig går det bäst att få saker gjort när jag vet att jag ligger efter, jag gör gärna allt i sista sekund. Så har det alltid varit för mig, jag har väldigt svårt för att starta igång en aktivitet - vare sig det är roligt eller inte. Då kanske du undrar varför i helvete jag valde att bli egen. Ja, men varför inte? Något ska man ju göra för att utvecklas här i världen, och att starta eget företag var enda sättet för mig just då att jobba med det jag ville.

Det är först nu jag känner att jag börjar få koll på saker och ting, hösten är en enda röra. Mina tårar rullade mot Johans hals väldigt ofta, han fick höra mig mumla om att vardagen var lika med tidsbrist och orkeslös och rörigt och dåligt väldigt många gånger. Dag efter dag satte jag upp en lista över saker att göra. Men allt var liksom snett. Saknade helt dagsrutiner, mål att jobba mot, en tro på att jag kunde frilansa. Hur jag än trixade gick det liksom inte ihop, jag visste verkligen inte hur man gjorde - hur man lyckades. Som du förstår; det är ju inte en hållbar vardag, psykiskt eller fysiskt. Så jag tog hjälp. I november gick jag till min terapeut på vårdcentralen i Alvik.

Lite i taget har mitt liv börjat gå ihop igen, del för del. Vi alla har ju våra svårigheter, man måste ta hänsyn till just sina egna. För min del så har jag, kort och gott, väldigt många likheter med ADD. Något jag vetat ett tag, men som inte varit ett problem förens jag började frilansa. Så att bara sätta igång och vara egen, som min bild av att börja frilansa var, var inte en grej för mig. Jag har fått tråckla och skruva runt dagarna för att hitta ett sätt som passar mig. Jag är ju en bit ifrån att vara vattentät, det finns stunder då jag bara står och stirrar på datorskärmen. Men några saker som hjälpt mig tänkte jag dela med mig av idag. Det är inga världsrevolutionerande tips, men några som tåls upprepas.

1. Håll en dagsrutin

Det är här mitt A och O. Det spelar ingen roll om jag jag har en halvdags jobb framför mig, för att allt ska gå ihop måste jag sova innan tolv och gå upp innan halv åtta. Annars blir jag för seg, kommer aldrig igång med mitt jobb och får ångest över allt. Dagen är förstörd. Nu är min motivation att jag vet hur mycket lättare vardagen blir när jag håller mina rutiner, men i början tyckte jag det var lättare att pressa mig själv…

2. Ha en stoppkloss

… Med till exempel en stoppkloss i slutet av dagen. För ja, det är lättare att vara produktiv när annat står på schemat. Om jag inte vill behöva jobba på kvällen så försöker jag se till att boka in något som händer vid typ kl 18. Kan vara något utomhus, kan vara middag med Johan. En egen deadline, om man vill.

3. En rimlig To do-list

På riktigt den som räddar mig varje dag. Tänker såhär när jag sätter en lista: Den ska vara rimlig att fullfölja under en dag, den ska vara konkret med projekten uppdelade i små delar. Idag när jag layoutar för en mäklarfirma så skriver jag upp adresserna som ska göras, istället för bara Layouts. Det är lättare att sätta igång små saker än stora.

4. Att gå ut, äta mat…

Nio av tio dagar när jag jobbar hemifrån och inte har annat planerat så glömmer jag på riktigt att gå ut. Glömmer också bort lunchtid, frukost, mellis. Är expert på att försvinna in i min egna värld. Kanske ska börja sätta ett alarm för att komma ihåg att se dagsljuset? Nu påminner jag iallafall dig:).