Hur och varför jag redigerar mina bilder

Då och då funderar jag på min redigeringsprocess. Varför jag redigerar som jag gör, är det okej att förvränga en bild på det sättet? Det är otroligt sällan jag lägger ut orörda bilder, oftast tweakar jag färger eller klonar över en stolpe som är i vägen.

Jag är väldigt känslostyrd, och det gäller nog även när jag redigerar mina bilder. Jag använder Lightroom och Photoshop, för den som undrar, och strävar alltid efter att få mina bilder att reflektera en känsla. För det mesta är det känslan jag hade när jag tog bilden, men det kan också vara en känsla jag får när jag ser fotot i efterhand. Eller, ibland kan det även vara en känsla jag vill uppnå - som för att utmana min kreativitet. Förstår ni? Jag ser det framför allt som en hobby, men även något som kan hjälpa mig i mitt arbete. Det känns även lite förlegat att man ser på redigering som något negativt, nu för tiden känns det mer som en förlängd arm till att vara kreativ.

Här har jag bättrat på ljuset, korrigerat färgen och rätat upp bilden i Lightroom. För att framhäva mig själv, och få fotot att kännas mindre rörigt har jag även rensat upp i Photoshop. Något som en del ser som att försköna verkligheten, jag tycker det är lite beroende på vad man har för syfte med bilden. Ger ju en falsk bild av hur Pink Street i Lissabon ser ut, men kanske en rättare bild av hur jag kände in den.

Haha okej, den här då. Typiskt fall av att vela mellan vilken av varianterna jag skulle lägga upp. Har ju flyttat på hela teletonet, och dessutom rätat upp det. Så ser det ju inte ut i Berlin, det går ej att fota denna bild såhär. Varför gjorde jag det, då? BALANS i bilden. Hatar när det är obalans.

Skärmavbild 2019-01-16 kl. 14.31.23.png

Spegelvände ena sidan här för att jag inte kunde redigera bort människan i rulltrappan, nåt jag ganska ofta håller på med…:) Lägger för mycket tid på det, alltså.

IMG_1002.jpg

…Men! Det blir så mycket bättre? Tycker inte om stressiga foton, så om det inte går att fixa under själva fotograferingen tar jag hjälp av portproduktionen. Hörde en fotograf som förklarade det som att man ju vill visa upp det man själv såg, även om det inte går att fotografera. Köper det.

DSCF3596-Redigera.jpg