Abisko: Tälta vid Trollsjön

Läs min miniguide till Abisko nationalpark här!


Så! HERRE GUD vad fint det är i Abisko. Det finns definitivt en chans att jag nån dag åker tillbaka till fjällen. Den här gången var jag där i två dagar, vilket räckte alldeles perfekt för en nybörjare som mig. Hade det inte varit för att mina ben var totalt slut efter en dag hade jag dock lätt velat stanna i några dagar till. 

Att ta sig till Abisko är relativt lätt. Det går flyg till Kiruna, som ligger drygt en timme ifrån, från bland annat Stockholm samt att det går tåg till Abisko Visitor Centre. Jag, Johan och Alex körde bil från Skellefteå vilket tog ungefär sju timmar. Det finns sådär med parkering, speciellt vid ingången till Trollsjön som jag tänkte ägna dagens inlägg åt! Två mil från Abisko ligger Låkatjåkko Tågstation, vilket är porten till denna dal. Tågstationen är dock inte igång och tågen stannar inte här, så för att ta sig hit är det antingen med bil eller med fötter. Åker man under sommaren kommer det garanterat stå bilar parkerade längst gatan, så det är lätt att hitta. Sedan finns det skyltar som pekar åt vilket håll vandringen går. 

Trollsjön är en hike på sex kilometer och tar ungefär två och en halv timme. Eftersom att man går mellan bergspassen så står vinden ganska stilla, och på en varm dag blir det ganska så jättevarmt:-) Men! Det är en riktigt bra hike för de som aldrig vandrat förut, jag klarade den utmärkt (även då jag var lite trött efteråt, he he) och vi stötte på många barnfamiljer. 

Trollsjön ligger i Kärkevagge, vilket betyder Stendalen. Det är inte så svårt att förstå varför. Hela vägen genom bergspasset var en riktigt fin hike med alla dessa stenblock liggandes överallt!

Vi bestämde oss för att tälta vid sjön, men det går precis lika bra att göra en dagstrip utav det. Vid tältning kan jag varmt rekommendera att inte sova uppe på den lilla klippan på väster sida av dalen, den sluttar. Något vi inte riktigt trodde "skulle vara ett problem". Vi hade fel. 

Det bästa med att vandra i fjällen, och nåt jag faktiskt inte visste innan denna resa, är att allt vatten som rinner från bergen går att dricka. Aka ingen behöver kånka på oändliga mängder vatten!!! Dessutom smakar vattnet så otroligt gott, och det är kallt, perfekt för varma dagar! Sen var det inte lika skönt att bada i, men efter en dag av kopiösa lager av svett och jorddamm kändes det ändå nödvändigt. 


Mer från Abisko