The Sweden series: Sigtuna day trip guide

Det är andra veckan på min bloggserie om Sommarsverige och vi har landat i Sigtuna! Sveriges äldsta stad, hör och häpna. Den är inte allt för sällan med på top 5, 10, 15 av Sveriges vackraste städer, jag förstår varför! Den lilla staden är en klassisk trähusstad och som frodas på sommaren. Det finns caféer och småbutiker och glasstånd. En perfekt plats att spendera en solig dag på! Lättast tar du dig till Sigtuna med bil, men det går även att åka pendeltåg ut till Märsta och sedan vidare med buss, från T-centralen tar det drygt en timme. Alltså går det finfint att ta sig fram på bara en enkel SL-biljett, eftersom de gäller i 75 minuter!

// It's week two of my Sweden series, and today we've touched down in Sigtuna! It's the oldest town of Sweden, believe it or not. Every now and then, the city makes it to the top ten of cities you have to visit during you stay in Sweden. With it's cute wooden houses, cute cafés and ice cream stands, it's a perfect activity on a sunny day. Easiest way to get to Sigtuna is to go by car, but you can just as well take the commuter train to Märsta and continue with bus to Sigtuna. From Stockholm City it takes just over an hour  to get here, all you have to  do is buy your SL-ticket at the stations or in the app. 

Sigtuna walking street

Det känns väldigt självklart, men såklart är centrum något att se i Sigtuna! Här finns alla små söta butiker och hus i alla dess färger. Staden har verkligen lyckats behålla den där gammeldagskänslan som i alla fall jag tänker mig att Sigtuna ska vara. Så mysigt! 

//It's pretty obvious, but Sigtuna centre is a must see. The walking street is filled with the cute houses and small shops, and lots and lots of coffee shops. They've really succeeded to keep that old town-feeling, and if you're into Stockholm's Old Town but no so much the crowds, this is a good alternative. 

sigtuna+sweden+travel+guide

Mitt i allt finns en gammal telefonkiosk inredd med böcker att låna eller byta med! Personligen älskar jag dessa små detaljer! Dessutom tycker jag väldigt mycket om att läsa, hade jag haft en bok med mig kanske jag hade bytt till mig en ny. 

// An old payphone is renovated into a book stand, free for you to borrow or exchange books! I really love this little things, it's what makes of breaks the small towns. Too bad I didn't have a book on hand, otherwise, maybe I could've gotten myself a new one. 

beach walk

Parallellt med gågatan i centrum finns strandpromenaden. Här finns både badplatser och hamn och bänkar och ett strandcafé. Har alltid tyckt att de städer som ligger vid vattnet är de bästa, de får en sån härlig vibe. Speciellt på sommaren. 

// Parallel to the waking street there's the beach walk. A typical Swedish walk along the lake, but oh so calming. There are some cafés and benches to sit down. I've always fancied the cities with water the most, there's something else about it. Love it! 

Här finns även ett väldigt mysigt café! Plåt Pelles heter det och har en skön uteservering med utsikt över sjön. 

// The beach walk is also the home of this cozy café! Just look for a sign saying Plåt Pelles and you've come to the right place. Enjoy a nice coffee with a relaxing view over the sea. 

view over sigtuna

För en riktigt härlig utsikt över Sigtuna, gå upp på berget som ligger bakom S:t Lars kyrkoruin. Här finns lite bänkar och vad som ser ut att vara en gammal kvarn, men det är tomt på folk och en skön plats att varva ner på efter att ta trängts med folk på gågatan. 

// Speaking of views, if you want to see Sigtuna from above, head over to the hill behind S:t Lars church ruin. When I was here, there was no people around, so if you need a break, this is the place to go. 

s:t olaf's church ruin

Den coolaste av de kyrkoruinerna som finns. Var så otroligt taggad på att se den, gå in i den och kika runt ... så var den under renovering. vilken besvikelse, va. Men nödvändiga ting! Nu får den förhoppningsvis stå många år till, för fler att utforska! 

// I was unbelievably excited for this church ruin, I like churches and I like ruins. S:t Olafs was the one in Sigtuna having my highest hopes. It's safe to say I was a bit disappointed to see it being renovated the day I got there, haha. But, at least now, hopefully, it'll stand tall for many years to come!