Gränna

Som du kanske förstått nu så gillar jag att resa. Och resa gör jag, vare sig det är långt bort eller nära där jag bor. Det har jag och min mamma gemensamt, så det har blivit naturligt att vi gör små dagsresor tillsammans då och då. På så sätt har jag sett allt från Helsingborg och Karlstad och Oslo, till städer så högt upp i landet som Luleå och Haparanda. Nåt jag verkligen är glad för att jag får uppleva. Det började väl nånstans när jag var runt femton, och sen dess har det bara rullat på. Hon är min eviga resepartner. 

Igår åkte vi till Gränna! En ganska lång och bökig väg från Stockholm för att bara vara där över dagen, kan man tycka. Kul, tycker jag. Jag tog tåget till Katrineholm, mötte upp mamma och hennes bil. Sen for vi genom Linköping och neråt i Sverige. Tog några vägar ut på landet, längst de Östgötska åkrarna, delade färdriktning med Svartån. Strax efter Brahehus Ruin, den som alltid blev vår vy under kaffepauserna påväg söderut när jag och min bror var små, var vi framme. 

// As you might've figured out, I'm quite into traveling. And travel I do, even if it's just around the corner. My mum and I have that in common, so since we did our first real trip together, I think I was about fifteen or so, she's been my travel partner in crime.This way, we've been experiencing all of Sweden. From Helsingborg in the south, Karlstad and on to Oslo, Norway, to Luleå and Haparanda way up North. 

Yesterday, we headed down to Gränna! A pretty long and inconvenient travel route from Stockholm, you might think. A fun one, I'd say. I hopped on a train to Katrineholm, met up with mum and her car and started driving south - past Norrköping, through Linköping, further down towards our target for the day. We made the most out of our drive on the countryside, headed of the highway,  drove along the fields and followed Svartån through Östergötland. Back on the motorway, we past Brahehus - the  ruin that I'll always associate with coffee breaks on road trips heading south when me and my little brother was younger - and we had made it to Gränna. 

Jag vet att jag vart i Gränna förut, men jag tror inte jag har något minne av det. Staden såg helt annorlunda ut än vad jag föreställt mig, jag tror att det enda jag minns är polkagrisarna. Kanske hade jag fått dem från annat håll. Nu gick jag förbi butik efter butik med polkagrisar och skyltar som bjöd in sin publik för att visa upp hur det går till när man kokar ihop sockersmeten. Hade det inte varit så mycket folk kanske jag hade gått in. 

Istället gick vi ner på gatan bredvid all uppståndelse. Det var trettiotvå grader ute och varmt som satan i solen. Då känns det nästan ännu mysigare att gå i små röda loppishus och kika på antika krukor och glas och andrahandsinredning. Tänk er Gränna som den klassiska svenska sommarstaden, en liten sådan! Klart det ska finnas en antik fyndbod! 

// I know I've been to Gränna before, but I don't think I have any memories of it. The town didn't look as I thought it would, I think the only thing I  remember are the iconic candy polkagrisarna. But maybe, I've made that memory elsewhere. This day, I walked down the main street, looking at the shops displaying the sweets, letting the tourists know they're open and ready to show how a polkagris is made. If it wasn't for the crowds, maybe I would've gone in and had a look. 

Instead, we made or way to the street next to the main street. It was thirty two degrees celcius and hot as hell in the sun. It was such a relief to cool down in the antique shops looking at second hand glasses. The best way to describe Gränna is to just let you picture your typical Swedish little town during summer, and there you have it! 

gränna+sweden+travel

När vi kände oss nöjda med Gränna stad tog vi bilen upp till Grännaberget. Härifrån får man en fin utsikt över Gränna och Visingsö, som för övrigt också sägs vara fint! Om inte va inte varit så otroligt varmt hade jag nog inte haft något emot att åka ut dit och ta mig en promenad. Nästa gång!

// When we felt like we've had enough of Gränna for this time, we drove up towards Grännaberget. From here, you can see all of the town from above. You can also see Visingsö, the island just a short ferry ride from the shore. I've heard it's supposed to be pretty good looking! If it weren't for the heat, I think I've would've gone out there and have a walk around. But, that'll have to wait until next time!