En dagsutflykt till svensk idyllstad: Gränna

Som du kanske förstått nu så gillar jag att resa. Och resa gör jag, vare sig det är långt bort eller nära där jag bor. Det har jag och min mamma gemensamt, så det har blivit naturligt att vi gör små dagsresor tillsammans då och då. På så sätt har jag sett allt från Helsingborg och Karlstad och Oslo, till städer så högt upp i landet som Luleå och Haparanda. Nåt jag verkligen är glad för att jag får uppleva. Det började väl nånstans när jag var runt femton, och sen dess har det bara rullat på. Hon är min eviga resepartner. 

Igår åkte vi till Gränna! En ganska lång och bökig väg från Stockholm för att bara vara där över dagen, kan man tycka. Kul, tycker jag. Jag tog tåget till Katrineholm, mötte upp mamma och hennes bil. Sen for vi genom Linköping och neråt i Sverige. Tog några vägar ut på landet, längst de Östgötska åkrarna, delade färdriktning med Svartån. Strax efter Brahehus Ruin, den som alltid blev vår vy under kaffepauserna påväg söderut när jag och min bror var små, var vi framme. 

Jag vet att jag vart i Gränna förut, men jag tror inte jag har något minne av det. Staden såg helt annorlunda ut än vad jag föreställt mig, jag tror att det enda jag minns är polkagrisarna. Kanske hade jag fått dem från annat håll. Nu gick jag förbi butik efter butik med polkagrisar och skyltar som bjöd in sin publik för att visa upp hur det går till när man kokar ihop sockersmeten. Hade det inte varit så mycket folk kanske jag hade gått in. 

Istället gick vi ner på gatan bredvid all uppståndelse. Det var trettiotvå grader ute och varmt som satan i solen. Då känns det nästan ännu mysigare att gå i små röda loppishus och kika på antika krukor och glas och andrahandsinredning. Tänk er Gränna som den klassiska svenska sommarstaden, en liten sådan! Klart det ska finnas en antik fyndbod! 

gränna+sweden+travel

När vi kände oss nöjda med Gränna stad tog vi bilen upp till Grännaberget. Härifrån får man en fin utsikt över Gränna och Visingsö, som för övrigt också sägs vara fint! Om inte va inte varit så otroligt varmt hade jag nog inte haft något emot att åka ut dit och ta mig en promenad. Nästa gång!