Bila på Irland: Restips för en grym road trip

Den lilla ön som utgör Irland är verkligen en helt otrolig plats. Jag bilade runt ön i tio dagar i april och älskade typ varje minut. Det var så många fina platser att upptäcka! Därför känns det inte mer än rätt att dela med mig av mina bästa restips och sevärdheter på Irland i en resguide. Den bergiga ön har alltid varit ett populärt resmål i Europa, det har jag all förståelse för. Här nedan finns mina bästa tips på hur man får till en lyckad resa!

Vill du läsa om hela min irlandsresa? du hittar den här
 

Slieve League Cliffs

Jag måste börja  med det sjukaste stället jag varit på någonsin. Slieve League Cliffs är de högsta havsklipporna och  går rakt ner i Atlanten. På en solig dag kan till och med se horisonten. Det är en liten bit att köra hit, men jag lovar att det är värt det. Det behövs en bil, då det inte går några bussar, men det är gratis att besöka platsen och det går att parkera precis vid starten av hiken. 


Dingle Peninsula

Ännu en fin plats att köra på är Dinglehalvön. För att komma hit kör man genom bergspass och ut på andra sidan. Staden Dingle är början på Slea Head Drive,  en slinga längst havet, och om man kör här på kvällen kan man se solen gå ner i Atlanten och lämnar Dinglehalvön i  ett magiskt ljus. Det är helt fantastiskt, hörni! Själva staden får mig typ att tänka på en typisk hamnstad i en gammal film, och är verkligen något annat jämfört med resten av Irland. 


Killarney National Park

Irland har många nationalparker, den jag besökte var Killarneys Nationalpark. Den är  stor, och det finns till och med ett vattenfall! Om du är den typen som gillar att gå runt i naturen kan du lätt spendera en dag här. Man kommer åt parken via staden Killarney, och om jag kommer ihåg rätt så är parkeringen gratis. Jag rekommenderar att  du inte missar Tork Vattenfall och Dunloe's Gap!


Kinsale

Okej, städer! Kinsale är en underbar liten sagostad i södra delen av landet. Med sina färgglada hus och den lilla hamnen är det inte jätteförvånande att det är en het turiststad. Spendera eftermiddagen här, strosa runt i stadskärnan, ta en kaffe på ett café. Det är ett perfekt sätt att ladda batterierna mellan alla hiker och körningar. 


Carrick-A-Rede Rope Bridge

I Nordirland hittar vi en av mina favoriter när det kommer till Irland: Carrick-A-Rede. Det är mer eller mindre bara en repbro mellan två klippor, och så otrolig utsikt på det. Men det är också det som är så grymt med det hela! Det var helt klart värt de åtta punden det kostade att gå över bron, men om du inte känner för att gå över till den andra ön så är parken helt gratis att gå in i. 


Prioritera kustvägen

Google Maps kommer alltid visa den snabbaste vägen mellan A och B. Följ inte detta till punkt och pricka. Om din semester går ut på att utforska och upptäcka Irland, ta kustvägen! Om det inte finns en kustväg, var inte rädd att åka på småvägarna bredvid motorvägen. Men kom ihåg, lokalbefolkningen är vana vid de små, krokiga vägarna och kör därefter. Ta det lite lugnt och du kommer  klara dig galant!  En till sak vad gäller Google Maps, tro aldrig på den uppskattade körtiden. Det kommer alltid, alltid att ta längre tid. 
 

Belfast

De irländska städerna är inte direkt min grej, med undantag från Kinsale. Jag gillade inte riktigt Dublin så mycket, men efter att ha spenderat lite tid i Belfast så måste jag ändå säga att inte alla huvudstäder på ön är fy skam. Även då jag inte såg så mycket av Belfast så hann jag ändå med en riktigt bra middag på The Ginger Bistro och en skön liten promenad runt i innerstaden på jakt efter ett café med wifi. Det är en liten huvudstad, och det är väl troligtvis därför jag gillar den, de brukar oftast vara lite mysigare. 


Irländska pubbar

De är världskända, så missa inte the real deal! De finns överallt, allt du behöver göra är att ta dig en titt omkring där du är!


Matnyttigt om att köra bil på Irland

- Om du är under 25 och vill hyra bil, gör det i Nordirland. Irland har en lag som säger att man måste vara minst 25 för att hyra bil. Mitt tips är att flyga till Belfast och sedan köra över gränsen till Irland. Jag bokade via Budget, de har en gräns på 23 år, så var noga med att kolla vad som gäller för respektive biluthyrning innan du bokar en bil.

 - Ha småpengar! De är bra för allt: Tullar, dricks, caféer och små butiker som inte tar kort.  Motorvägen runt Dublin, M50, har en digital tull och avgiften betalas i en app senast dagen efter man kört igenom tullen.

- Kom ihåg att Irland och Nordirland inte är samma land. Nordirland tillhör Storbritannien och deras regler, de har pund som valuta och kör i miles per hour . Resten av Irland använder sig av Euro och kör i km/h. 

- Planera mindre! Irland har så många små städer som du inte vill missa att stanna i bara för att du inte har tid, du vill inte behöva köra förbi den bästa utsiktsplatsen bara för att du inte planerade in den. Planera in att ha oplanerad tid! Var även beredd på att stanna för får ganska ofta, tydligen så älskar de vägarna!