En examen är inte alltid det enda rätta

För en vecka sedan avbröt jag mina studier.

Jag har ändå pratat ett tag om att eventuellt ta studieuppehåll till sommaren. Den senaste terminen har jag funderat mycket på hur värt det är för mig att läsa vidare på det programmet jag valt. Varför lägger jag tid på spel och video när det är så otroligt långt från det jag egentligen vill läsa? Med de tankarna i bakhuvudet låter studieuppehåll så attraktivt, så tryggt. Kan man säga så? Att ta ett avbrott med garantin att jag ändå skulle kunna ta min examen, bara ett år senare. När allt kommer till kritan, varför göra studieavbrott när man kan ta studieuppehåll? Skulle mina nuvarande planer gå åt helvete så finns ju alltid möjligheten att läsa kurser jag inte vill läsa, bara för att ta en examen som jag inte eftertraktar. Men det är ju en säkerhet, en plan B. Jag har fått höra så många gånger att En vacker dag kommer din examen vara bra att ha.

För en vecka sedan slog det mig att nej, det kommer den inte. Den kommer aldrig ge mig ett jobb inom grafisk form, den kommer inte ge mig lika mycket kunskap och erfarenhet som frilansandet gör. Jag har ett jobb som betalar bra, tillräckligt med fritid för att kunna bygga mitt företag. Jag har en bas att bygga från, och den basen är helt oberoende av universitetet och studielån. Med de argumenten finns det inte längre nån anledning för mig att läsa vidare på min utbildning. Jag ser fram emot att plugga grafisk form och webb i höst, som fristående kurser på distans, så det är inte att jag är skoltrött. Men jag är trött på att läsa kurser som inte gynnar mig på nåt sätt. När jag tänker efter så är inte den där examen sådär trygg ändå, den kommer inte lyfta min karriär till skyarna. Varför krångla till det med studieuppehåll när jag vet att ett studieavbrott är det jag vill åt? Den enda anledningen till att jag övervägt studieuppehåll är ju för att det låter bättre i andras öron. Ett studieuppehåll är en möjlighet, ett studieavbrott ett misslyckande. Jag har så länge format mitt egna beslut efter andras tycke, inte mitt eget.

Och vet ni.

Den här insikten, det här beslutet, känns så otroligt jävla bra.