För- och nackdelar med att driva eget företag

Jag har dagar då jag tycker det är superinspirerande att vara egen företagare, men så har jag ju, såklart, även dagar då jag mer än gärna släpar mina fötter till närmsta arbetsgivare för att få ett fast jobb. Känner mig otroligt bortskämd och otacksam i såna lägen, det får jag erkänna. Men självklart måste även jag få känna mig lite oinspirerad till att jobba, även om det är något jag älskar att jobba med. Det finns för- och nackdelar till alla jobb!

Aldrig ledig

Jag tänker alltid på mitt jobb: vad jag ska göra, hur jag ska växa, hur jag ska designa en webbsida. Det är frustrerande att halvt drömma om sitt jobb då och då, att innan man somnar tänka på vad som är viktigast att ta tag i på morgonen. Ibland är det stressande, speciellt på helger när den sociala normen säger att man njuuuuta.

… Å andra sidan, det är sällan jag känner att jag måste jobba. Jag gillar ju det jag gör, jag har inget emot att jobba på helger och jag känner inget behov över att ta ledigt i mellandagarna. Det är ju ett återkommande samtalsämne vid släktträffar och middagar; det sköna i att vara ledig. Kan inte relatera speciellt mycket där, och det är ju helt klart en fördel med mitt jobb.

stockholm+bromma

Pengar

Åh, den hemlighetsfulla och skrämmande biten. Den som ger alla rysningar när man nämner egenföretagande. Och jo, visst suger det att inte ha lika mycket i lön som när jag hade en fast anställning på ett företag. Jag får ganska ofta mindre panik över hur i helvete jag ska klara mig fram över och oroar mig över att inte få in pengar, surar över att jag inte kommit längre i min karriär än. Lite otålig.

… Men, som min kloka pojkvän sa till mig härom veckan; Jag klarar mig ju, faktiskt. Sedan i höstas är mitt företag min enda inkomstkälla, och skulle det vara så att jag bara klarar mig en stund utan extrajobb så är det bättre än inget. Och som det ser ut nu så rullar det ju ändå på. Mitt företag omsätter ungefär 13 000 kr i månaden. När jag startade företaget hade jag ett mål att dra in 10 000 kr på ett år:)) Blir både ledsen och stolt över mig när jag tänker på det, hade verkligen inte tron på mig själv för ett år sedan. Nästa års mål får bli bättre!

Eget ansvar

Detta kan vara en riktig pina. Jag vet att jag nämt det förut, men en stor del av att vara egenanställd tycker jag har mycket med att hitta sina egna rutiner. Något jag fortfarande krånglar med. Jag har en bild av att vara den som stiger upp vid halv åtta, äter frukost och ser på Nyhetsmorgon innan jag börjar beta av dagens lista så att jag är klar tills det är dags att ta kväll. En stor stressfaktor för mig är att jag inte är den personen, utan jag gillar att jobba från eftermiddagen fram tills läggdags.

… Här handlar allt om att acceptera sig själv! Återigen, jag är inte jättebra på det här, men jag har ett par saker som gör att jag jobbar lite extra bra. Viktigast för mig att eliminera all onödig press, så som att tvinga mig själv till att jobba på morgonen. I den kreativa processen måste jag jobba i lugn miljö, vilket ofta blir i sovrummet. Eventuellt inte det bästa, men eftersom vi bor litet så måste det få vara okej ändå. Det är all about att vara snäll mot sig själv, och jobba med istället för emot sig själv. Dessutom är det ju en fröjd att kunna bestämma över sin egen tid. Min dröm är att jobba på resande fot, tänk att jag redan gör det på deltid! Paris i september och Portugal i december, att det bara är början. Det absolut bästa med egenföretagande!

Paris med mina fina kollegor från Sisters in Law. Foto:  Zanna

Paris med mina fina kollegor från Sisters in Law. Foto: Zanna