36 timmar i Bergen: Weekendguide till Norges näst största stad

Bergen är Norges söta, idylliska kuststad. Här finns gulliga husfasader, en stadskärna omgiven av berg och en utsikt över havet. En riktigt strosarstad där man kan välja att gå runt bland mysiga husknutar eller vackra bergsstigar med utsikt över hela Bergen. I den här reseguiden delar jag med mig av min upplevelse i staden, en höstig dag i oktober.

Boende

Om hostel är din grej kan jag varmt rekommendera Marken Gjestehus. Nittionio procent för utsikten, läget och att sängarna faktiskt var riktigt sköna. Men det var även ett skönt ställe att hänga runt på när regnet stod som spön i marken. Köket var helt ok, det enda jag egentligen tyckte var lite tråkigt är receptionens öppettider. Lite krångligt att lämna väskan i baggageutrymmet på utcheckningsmorgonen när ingen är där för att ta emot den. Men over all får de ett mycket bra betyg! Jag menar, titta utsikten från rummet bara:

marken-gjestehus-review

Att göra i Bergen

linbana till toppen av Fløyen

Det mest populära att göra i Bergen är typ att åka upp på Fløyen, berget som hela staden är byggd nedanför. Härifrån får du en enastående utsikt av Bergen. Nu är det ju så att det ganska ofta regnar här, men jag kan tänka mig att när solen väl är framme så bjuder den på en riktig end show! Du kommer enkelt upp till berget, antingen genom att gå eller att åka Fløibanen för cirka 100 norska kronor.

Fløibanen+Fløyen+bergen
Fløibanen+Fløyen+bergen

Strosa vid bryggen

En annan klassiker är att gå ner mot hamnen och utforska de söta husen vid Bryggen, som faktiskt är ett världsarv av UNESCO. Det är så otroligt mysigt!!! En massa små hus, tätt intill varandra. Det är ju nästan så att jag skulle vilja bo här. Bryggen är ett litet kvarter med mysiga affärer och söta, smala trappgångar som leder till alla möjliga slags boendekonstellationer och lägenheter.

bergen+norge+to+do
bergen+norge+to+do
bergen+norge+to+do

get lost

Sen kommer vi till min favorit - strosa runt! Bergens stad är fylld med härliga gator, vackra hus och utsiktsplatser! Snöra på dig dina bästa gåskor och gå Bergen runt. Efter att ha varit vid Bryggen, gå till andra sidan hamnen, Strandsiden, och vidare mot Nordnes. Här hittar du San Francisco-liknande hus och det är bara SÅ NICE. Gick hit i väntan på att åka ut till flygplatsen, är glad att jag inte missade detta område. Ett av favoriterna av Bergen.

bergen+norge+to+do

Sist, men inte minst, så har vi Fjellet Sør. Foten av berget, det är bara att börja promenera. För er fotofantaster där ute, this is the place for you. Fina hus, smala gator, krokiga trappor, och så en utsikt att njuta av när man kommit en bit upp. Missa inte!

bergen+norge+to+do
bergen+norge+to+do

Att äta

Gör din egen smörgås på godt brød

Eftersom jag bodde på hostel och hade tillgång till kök åt jag middag där, men brunch och frukost tog jag mig ut på stan för att käka! Och jag har det bästa frulletipset! Stället heter Godt Brød och finns på några ställen runt om Bergen, här får man välja själv vad man vill ha på mackan. Typ som en smörgåsbar! Dessutom gör de underbara varma choklader. Sverige verkar ju gilla kakaogrejen, vilket jag inte är ett fan av, men Norge verkar ha fattat grejen med bra drycker och har alltså varm choklad med mjölkchoklad. Underbart.

norge+godt+brød