Road trip Stockholm-Lofoten: Tips till att köra i Norge

Nu ska vi snacka äventyr! Närmare bestämt, vi ska snacka om man bäst ställer till med en road trip i Norge. Jag kommer hålla mig till rutten Stockholm-Lofoten, så vi kan väl börja med det basala!

Stockholm-Lofoten med bil

Att bila från södra Sverige till Nord-Norge är inget man gör bara sådär, det krävs ändå lite planering. Om man väljer att åka den snabba rutten så tar det ungefär 18 timmar enkel väg, och då är en båtresa på tre timmar inräknad. Man kan välja mellan att åka upp till Sundsvall eller Örnsköldsvik, korsa Sverige via Arjeplog och tillslut nå Bodø för att åka båt sista vägen. Tidtabeller för båten hittas på Torghatten Nord, färden kostar ca 900 NOK för en bil + två vuxna, och betalas på båten.

Man kan också åka via Norge. Det gjorde vi: Stockholm-Kristiansund-Trondheim-Bognes-Lofoten. I körtid tog det totalt cirka 38 timmar, fördelat på tre dagar. Kan starkt rekommendera att beräkna fler dagar, för det fanns så mycket att se som vi inte stannade på. Vi hade egentligen räknat in en del dag till, men det konstanta regnet gjorde oss ganska omotiverade på att uppleva alla nationalparker. Jag skulle tro att minst fem dagar är en bra tidsram, för det är inte heller så härligt att spendera tio timmar i en bil varje dag.

I övrigt gick det hur bra som helst att köra upp. Det var en stor fördel att kunna ha med sig vad man ville, och att det blev så mycket mindre släpande mellan transporter.

norge+road trip+stockholm+lofoten+tips

Bo längst vägen

Ska man köra till Lofoten så måste man ha någonstans att bo under tiden, om man inte vill köra 18 timmar i sträck, då. Att campa är ett hett tips. Under säsong har campingarna öppet till sent på kvällen, och priset varierar beroende på hur du väljer att bo. När vi åkte i april så hade säsongen inte dragit igång än, så vi hade lite svårt med att hitta öppna campingar eftersom vi alltid anlände runt tio på kvällen. Jag ringde alltid i förväg för att se om de kunde släppa in oss, så vi slapp köra till campingar som inte var öppna. Att tälta kostar ungefär 150-200 NOK, och att hyra en stuga mellan 450-600. Kom ihåg att snön ligger kvar länge, när vi kom över Trondheim i slutet av april var marken fortfarande täckt av snö.

Norges vägar

Vägarna i Norge håller hög standard. Det var inte alls många vägar som var trasiga, eller ens var gropiga. Men detta för en anledning: Norge har så otroligt mycket tullar (bompeng). Det kan vara in till städer, mitt ute i naturen, över broar. Priset varierar, allt från 5 NOK till 45 för en personbil. Bra att veta är att de större tunnlarna tar tull. När vi åkte från Atlantenvägen till Kristiansund fick vi betala 195 NOK för att köra genom undervattenstunneln. Så planera väl, och kolla om rutten ni planerat köra korsar vatten. Vi kom till ganska många stopp där våra enda val var att åka pendlarbåt för 150 NOK, eller vända om och köra runt bergen/vattnen/öarna som skulle förlänga vår restid med några timmar. Så kolla vart ni ska, och hur ni ska köra för att komma dit på bästa sätt.

lofoten+road trip+tips+guide

Matnyttigt om att köra i Norge

- Norges tunnlar är många, och ofta väldigt långa. Den längsta vi åkte genom var nog drygt en mil genom berget. Tunnlarna är generellt ganska dåligt upplysta, och alla norskar använder därför helljus. Ganska logiskt, men absolut inget jag tänkte på innan jag kört genom bra många tunnlar.

- Att bero på tunnlar: Det är en typisk sträcka där hastigheten mäts. Det funkar inte riktigt som i Sverige, där vi möter hastigheten med bara en kamera. I Norge finns det en startkamera och en slutkamera, och där emellan mäts medelhastigheten av hur fort du kör. Bromsar du in inför första kameran och sedan kör på för att bromsa igen vid andra kameran, kan du alltså fortfarande åka dit pga din medelhastighet.

- Norskar är generellt riktigt laglydiga i trafiken, det var otroligt sällan vi blev omkörda och när vi blev det så var det av en svensk bil. Det var inte heller många som gled över mittsträcket i öppna kurvor, något jag och halva min släkt är mästare på att göra.

- Avstånden är så mycket längre än vad de ser ut att vara på kartan. Kom ihåg Norges alla berg och fjäll och allt vad de har. Det går liksom inte att köra genom en nationalpark, hur mycket man än vill. Det är helt enkelt bara att gilla läget och spendera tre timmar med att köra runt ett berg. Vacker omgivning, men tidskrävande för det.

norge+road trip+tips+guide
5 Hikes att att göra i Skandinavien i sommar

Jag har verkligen fallit in på det här med vandring. Det i sig är bara så konstigt. Hur tycker jag det kan vara så härligt att GÅ? Det gör jag i alla fall. Att strosa runt i naturen är rogivande, och att gå upp för berg ger ofta en riktigt skön utsikt. Så jo, jag är ändå lite taggad på att göra en hike eller två i sommar. Faktum är att vi redan har en på kartan! Men mer om det i sommar. Idag ska vi prata om några andra hikes, sådana jag gärna skulle göra runt om i Skandinavien.

Preikestolen

En väldigt, väldigt populär hike i Norge. Ni har nog alla sett den, för den delar nog förstaplatsen med Trolltunga över mest sedda platser i Norge. Förut har jag skeptisk till om jag verkligen vill uppleva dessa ställen, just för att de är så välbesökta. Men jag känner att det kan vara kul, ändå. Speciellt Preikestolen ser ut att ha en galen natur runtom sig, jag tror det kan bli en hit!

Lapportens passage

Jag har absolut ingen aning om vad den här leden heter, för 1. Det är väl inte Kungsleden? och 2. Det är väl en led? Innan vi styrde fötterna mot Abisko förra året så läste jag, Johan och Alex på lite om stället och hittade att det faktiskt går att gå mellan Lapportens två berg. Självklart såg det helt otroligt ut, självklart var det en för lång vandring för att vi skulle hinna det just då. Men kanske att vi får ge det ett försök till?

lapporten+abisko+hike

Stora Sjöfallets Nationalpark

Ovannämnda tre har en grej för Sarek. Innan Abisko var planen att besöka Sarek istället, den parken är helt stört vacker. Men så läste vi att man helst ska vara en van vandrare när man äntrar Sarek, vilket ingen av oss var (En av oss (…jag) hade en riktig backpack istället för en kameraväska respektive vanlig ryggsäck). Vi insåg att Sarek skulle bli vår död, och valde istället Abisko. Men! Stora Sjöfallet gränsar till Sarek och ser riktigt, riktigt vackert ut det med. Dessutom har jag hört att ingen oerfaren vandrare kommer dö på resans gång, och det är ju alltid en bonus.

abisko+vandring+hike+lapporten

Lomsdal-Visten Nationalpark (+Rago Nationalpark)

Lomsdal-Visten ligger vid Norges kust och ser helt underbar ut! Höga berg med fjällmark och forsar. Här skulle jag kunna vandra runt i sommar! Vill också slå ett stort slag för Rago Nationalpark som är helt galet vackert.

Padjelantaleden

I anslutning till Rado, på den Svenska sidan, ligger Padjelanta. En nationalpark som man endast kan ta sig in i till fots. Eller helikopter. Hur coolt är inte det? Genom parken går Padjelantaleden, från Kvikkjokk i söder till Ritsem i norr. Leden är 16 mil lång, och börjar man i Kvikkjokk har man först utkanten av Sarek (!!!) i öst och Padjelantas vackra natur resten av vägen. Det bästa? STF rekommenderar leden även till de mindre vana vandrarna. That’s me!


Jobba hemifrån & tjäna pengar online - så gör jag

Har du följt mig ett tag, eller i efterhand scrollat igenom sista tiden av min blogg, så kan du enkelt lista ut att jag inte riktigt lever det vanliga 9-5-livet. Jag är mer av en återkommande karaktär som hoppar fram och tillbaka, ungefär. Stockholmslivet en vecka, road trip i valfritt Europaland den andra. Och min livsstil är ju inte något som bara hänt, utan det är något som jag aktivt jobbar för i allt jag gör. Jag tänkte att vi ska gå igenom detta idag, hur man skaffar ett liv som inte är platsbaserat. För jag kan tänka mig att det finns fler där ute som har en obotlig wanderlust?

Till att börja med så måste jag först få säga jag kan göra detta just för att mitt valda yrke görs på datorn, via internet. Jag säger inte att det är omöjligt att vara byggarbetare world wide, bara att det kanske är lite svårare. Så ha det i bakhuvudet medan jag tar er med på min lilla karriärsresa!

Sisters in Law: Skribent

All right. Vi börjar med delen där allt började. Jag har nämnt förut att jag praktiserade hos grundaren av Sisters in Law, Zanna, för två år sedan. Här hamnade jag för att hon drev eget företag, och jag ville lära mig mer om hur det gick till i praktiken. Hos Zanna fick jag bland annat skriva blogginlägg till Sisters in Law. När de i april förra året ville ta hjälp med att skapa innehåll för bloggen fanns jag med i tankarna, och på den vägen är det! Eftersom Sisters är en onlinebaserad blogg (yes, it’s true) betyder det att jag kan göra det likväl från Stockholm som från Afrika. Vilken resa jag än varit på så har jag kunnat ta med jobbet och fortsatt få in pengar, istället för att behöva ta ledigt. Dessutom har jag även varit på två jobbresor med Sisters in Law, Paris och Lofoten!

sisters in law+blogg
sisters in law+blogg

Susanne Persson Fastighetsbyrå: Social media manager & grafisk formgivare

Min andra återkommande inkomst är från en Stockholmsbaserad fastighetsbyrå. Hos dem sköter jag sociala medier och layoutar material inför deras visningar och annonsutskick. Ett jobb som inte tar mer än några timmar en dag i veckan, men alla bäckar små! För mig är det viktigt att ha något att falla tillbaka på om ett av mina uppdrag skulle sluta upphöra, så jag är noga med att inte tappa intresse för ett uppdrag även om är av mindre skala.

Mad Marketing & Co.: Grafisk formgivare

… Och allt mellan himmel och jord. När jag säger att jag är på jobbet, då är det här jag menar. Här gör jag verkligen allt som har med media att göra, men för det mesta så bidrar jag med grafiskt material. Vi har ett litet gulligt kontor på Södermalm, men tekniskt sett kan jag jobba från världens alla hörn dit internet når även med det här. Rent praktiskt kollar jag så jag inte har möten inbokade, jobbar undan deadlines och jobbar in sådant som kan sköta sig självt när jag är borta, och så gör jag resten från semestern. Sedan är det ju lite mer som ska klaffa, men på ett ungefär såhär.

Mitt egna företag: Webbdesign

Dagens bubblare är webbdesigndelen av mitt egna företag. Det kommer och går. I snitt gör jag en hemsida varannan månad, ibland är det fler. Det kan vara en skön bonus att ha, men jag lägger ärligt talat inte så mycket energi på att marknadsföra mitt företag. Vill du kolla in min portfolio för mitt egna företag så hittas den här!


Det är alla mina inkomstkällor! För tillfället känns fördelningen väldigt bra, och jag vet att om en av källorna föll bort så skulle jag ändå klara mig på mina resterande. Det känns också väldigt bra att jag lyckats få så mycket av mitt arbete onlinebaserat, och som ni ser är det inte enbart inom en gren. Jag försöker alltid hitta nya grenar och inte vara låst på bara en nisch. Att jobba online skulle jag säga kräver en bredd och öppet sinne, för ofta handlar det om att ha många olika arbetsgivare - vare sig det är klienter för ett eget företag eller få en anställning av en chef. Personligen tycker jag att det är en del av charmen, det håller vardagen lite mer intressant och livlig!

sickla kaj+stockholm+vit trappa

Alla foton är av Johan.


 
jobba+online+tjäna+pengar
 
Workshop i Lofoten och hike till Reinebringen

Klockan ringer strax innan sju och jag är känner mig som en klubbad säl. Det var en intensiv första dag av workshopen, en dag ni kan läsa om här. En halvtimme på mig att få i mig frukost, klä på mig, packa väskan. Det ska ju gå. Sminket får vara, som alla andra dagar här i Norge. Endast för fotograferingen igår tog jag mig tiden. Det känns självklart att mitt bara ansikte ska få komma fram här uppe.

Halv åtta sitter jag i min bil, väntar på de andra. Det första stoppet ligger en bit bort från Leknes, jag försöker hänga med i den andra bilens tempo. Till och med vägarna har en annan känsla här uppe, ingen som orkar med att köra om eller komma fram fyrtiofem sekunder snabbare. Förutom alla vi som rest hit från storstäder, då.

Så stannar vi vid en spegelblank sjö, bergen i bakgrunden som alltid. Jag blir liksom galen på den här naturen, det går inte att förklara.

lofoten+norge+road trip

På andra sidan kameran idag! Johan och jag i vår bekväma miljö. Hur härligt är det inte att springa runt i träningstights? Tog inte ens med ett par jeans hit, varför skulle jag.

Foto:  Zanna Metzer

Och det preppas inför premiärfotograferingen!

lofoten+norge+road trip

Amanda och Markus är gör sig så vackra på bild! Jag är inte en sådan som tar kort på folk i vanliga fall, men knäpper ändå några foton bara för sakens skull.

lofoten+norge+road trip
lofoten+norge+road trip

Jag har ett otroligt dåligt uppmärksamhetsspann, men en miljö som denna kikar jag gärna på i evigheter.

lofoten+norge+road trip
lofoten+norge+road trip

Hallå! Alla dessa myrer gör mig nervös. Jag är så nära på att trampa ner foten i ett vattenhål, igen, men lyckas komma härifrån torr. Vilken tur.

lofoten+norge+road trip

Så beger vi oss hemåt. Samma procedur som igår. När solen står lågt på himlen åker vi söderut mot Reine, kommer fram i takt med att färgen på himlen skiftar från blå till rosa. På ett av stoppen hänger nyfångad fisk på tork.

lofoten+norge+road trip
lofoten+norge+road trip
lofoten+norge+road trip

Så blir det fredag! Workshopen tar slut i samma stund som SAS strejk slår knut för allas resplaner hem. Medan Umeåborna åker tåg från Narvik flyger belgarna hem via Barcelona. Craig, som bor i England, är helt fast i Lofoten och bestämmer sig istället för att stanna med mig och Johan en dag till. På något sätt måste man ju lösa det?

Vi må ha väldigt roligt tillsammans, men frågan är om vi är så klipska. Efter att vi inhandlat en sovsäck till Craig sätter oss på ett café, det enda öppna i hela södra Lofoten, och brainstormar vad vi ska göra tills solen går ner. Och så försöker vi ta reda på i vilket vädersträck solen går upp i. Tillslut chansar vi på att tälta vid en strand där vi tror att solen har en okej position: Ytresand utanför Fredvang. Mer än så kan vi inte göra, ingen av oss förstår sig på Lofotens soluppgång.

lofoten+norge+road trip

klockan slår sju, vi ska ut på hike! Och vilken hike, då. Reinebringen är en svår hike, farlig till och med. I efterhand kommer det fortfarande vara lite oklart om jag fått denna information, eller inte. Men upp ska vi, och upp går vi. Jag ska dedikera ett helt inlägg åt den här vandringen, men jag kan säga att den är brant. Och lite snöig.

lofoten+norge+road trip
lofoten+norge+road trip

Jag är inte en tränad person, när snön glider under mina fötter lovar jag mig själv att vända om; gå ner. Men jag fortsätter, livrädd för att ramla. Från den ena stunden till den andra - vyn över Reine. Här är den, och här står jag. Flämtandes, suddiga ögon, skakiga ben.

Att ha klarat det.

Det är ingen adrenalinkänsla, utan mer ett lugn av stolthet genom nerverna.

lofoten+norge+road trip
lofoten+norge+road trip
lofoten+norge+road trip

Vi vaknar upp, sista dagen. I tältet ligger vi skavfötters, alla tre. Ett suddigt uppvaknande av mummel och, sedan, morgonljuset genom tältets öppning. Så packar vi ihop, kör bort till Ytresand, ser hilmen bli en glödande röd kulör. Med sjumilakliv stiger solen upp bakom bergen; från vädersträcket placerat perfekt i dalen av två berg.

lofoten+norge+road trip

Alla är tysta. Säkert trötta, säkert lyckliga. Ju högre solen står, ju mer medvetna blir vi om att det är dags. Craig ska hinna med ett flyg från Luleå, och vi ska till Skellefteå innan kvällen kommer igen. Från passargerarsätet ser jag soluppgången över stranden en sista gång, jag sover innan vi ens hunnit lämna den södra ön.

lofoten+norge+road trip

 
reinebringen+lofoten+hike+reine
 
5 drömmiga resmål för sommaren i Europa 2019

Nu kryper jag upp med väggarna. I drygt en vecka har jag varit i Stockholm, jag är redo för nästa trip. Den senaste tiden har jag reflekterat över mitt tankesätt i hur jag vill resa. Förr, blott arton år, var världen inte nog stor för mig. Det var så långt bort som möjligt, annars var det inte intressant nog. Nu, istället, har jag fullkomligt kärat ner mig i Europa och är mer än nöjd över att få uppleva min världsdel. Och jag tror verkligen inte det finns något bättre än Europa på vårsommaren. När det är varmt överallt, men inte för varmt. När allt är öppet, men turisterna inte ännu fyllt gatorna. Så idag drömmer vi oss tillsammans bort till olika städer, platser och delar i Europa. Vilket är ditt nästa europeiska resmål?

Sevilla, Spanien

Sevilla har nog ändå varit på min bucket list i snart tio år nu. Här vill jag bo i framtiden. Kanske två månader eller så, en kort stund när höstregnet kommer som tätast i vårt kalla land. Jag vet inte vad det är med den här staden, eller varför, men jag har varit hopplöst kär i den sedan jag först hörde namnet. Vem vet, kanske är det i höst det händer?

Kotor, Montenegro

Hur jag inte besökt ett ställe som ser ut såhär? Jag vet inte. Just den här staden heter Kotor, men jag är ganska taggad på att se hela landet. Eller hela balkanhalvön. Självklart hetsar jag över att se varenda millimeter av stället, jag är sådan, och vill därför göra en road trip här. Annars så kan jag även tänka mig att tågluffa runt. Så mysigt!

Foto:  Faruk Kaymak

Karlovy Vary, Tjeckien

Tjeckien i allmänhet är väldigt koncentrerat till Prag. Jag ska inte säga något dåligt om Prag, lovar! Skulle gärna åka dit, men jag skulle också väldigt gärna vilja åka till de mindre städerna runt om. Český Krumlov är semipopulärt bland turister, av en bra anledning. Men även Karlovy Vary ser helt underbart ut, en stad vid tyska gränsen jag aldrig hört talas om. Hit vill jag!

Foto:  Ramida Made

San Marino

San Marino får nog vara det sista stoppen på den här resan. Det finns nog inget som kan blow my mind som det här just idag. Och jag veeeet att San Marino ligger i Italien, och jag veeet att Italien har en äckligt fin natur. Jag visste bara inte att San Marino har såhär fin natur?! Här är Monte Titano, typ mitt nästa resmål.

Vill du ha fler tips på resmål i Europa? Här listar jag 7 drömmiga resmål i Europa!


 
resmål+europa+drömmiga+urban
 
Lofoten Workshop med Sisters in Law + Nordica (Norge, Del II)

Vi vaknar upp till dag tre på vår road trip genom Norge. Har du missat de första dagarna så hittar det inlägget här!


Vi djupdyker direkt in i det här inlägget. Det är Lofotendags! I senaste inlägget slutade vi en bit ovanför Trondheim, så vi måste ju faktiskt ta oss dit först. Häng med!

Såhär äter vi mat, varje dag i fyra dygn. Numera är vi mästare på att mäta rödsprit så det ska brinna länge nog för maten ska hinna bli varm.

norge+road trip+lofoten

Plötsligt är vi vid polcirkeln. Snön bländar oss, det går verkligen inte att se utan solglasögon. Mellan två nationalparker kör vi, upp bland bergen. Som mest är det nog nästan två meter snö på marken. Påväg ut från polcirkelns parkering mäter snön högre än bilens tak.

norge+road trip+lofoten+polarcirkeln

Vi tar oss till slut till Bodø, och möts av Annandag Påsk. Båten klockan fyra går inte, vi har kollat fel. Nästa färja mot Lofoten är klockan ett i natt. Vi kollar alla tidtabeller från fastlandet, dubbelkollar, trippelkollar. Om vi kör direkt hinner vi med båten som går norröver, då är vi åtminstone framme i Lofoten innan skymningen. Tre timmar till i bil. Men det är ingenting att sura över, vi åker på stört. Genom alla tullar, runt alla berg. Strax efter tio kör vi in på Lofotens äldsta camping. Både jag och Johan är helt hänförda av bergskedjan runtom oss som aldrig slutar förvåna.

norge+road trip+lofoten
norge+road trip+lofoten

Så blir det morgon och vi kör ner mot Leknes för att träffa Zanna och Kikki. Vi stannar på en strand, tar bilder, säger herrejävlar, kan inte köra bil utan att snegla upp mot topparna då och då. Småpratar om hur norskarna bor här; vad de jobbar med; om de är trötta på berg.

norge+road trip+lofoten
norge+road trip+lofoten
norge+road trip+lofoten

Så checkar vi in på vårt boende för workshopen och fullkomligt häpnar över utsikten från köksfönstret. Vi bor i en fiskeby full med båtar, berg och torkställ för fiskar. När de lastar på med nyfångad fisk luktar det så äckligt att jag undrar vad jag egentligen gör här. Jag tänker att jag vänjer mig, fast jag vet att det mest är önsketänkande.

norge+road trip+lofoten

Det är en lång dag som väntar imorgon, så vi tar det lugnt. Kollar på stränder, ser solen gå ner. Det här är Uttakleiv, den ligger precis bakom Haukland strand. Haukland som är så omtalad och känd, den har inget att komma med jämfört med Uttakleiv.

norge+road trip+lofoten
norge+road trip+lofoten

Jag svär att jag precis la huvudet på kudden. Mina första tankar, halv sex på morgonen. Go time! Frukost, tvätta ansiktet och så smink. Det är dags för vår dag på workshopen!

En efter en droppar bröllopsfotograferna in till vår lägenhet, som är den största av tre. Jag varvar foundation på huden med yoghurt i magen. I spegeln ser jag morgontrötta, men exalterade, ansikten bakom kameror som smattrar titt som tätt. Jag sitter i min julpyjamas med llamor på. Stämningen går att ta på, det är så härligt.

Foto: Jonas Burman

Under dagen tar jag kanske en eller två foton. Jag har ju fullt upp med att vara framför kameran, så jag glömmer helt enkelt bort att ta andra bilder. Istället lånar bilder i efterhand från några av fotograferna. En blandning av faktiska workshop-bilder, och några behind the scenes. Dagen delas upp i två sektioner, två outfits! Här är första.

Foto: Albin Hasselström

Jag fåt blöta fötter i två av två fotograferingar. Ungefär fem minuter efter den här bilden trampar jag ner i sumpmark, och står plötsligt i pölen som här är framför mig. Skor och allt. Allt för konsten, var det ja!

Foto: Zanna Metzer

Lite såhär ser det ut på en workshop! Antingen turas fotograferna om att fota, eller så kör de i grupp där alla får samsas. Den är alltid lite krånglig, det blir så många fler vinklar att tänka på när de börjar sprida ut sig. Men så kul det är! Och roligt att se flera resultat av olika kreativa personer.

Foto: Zanna Metzer

Kikki är den som sytt allt jag har på mig. Så otroligt duktig!

Foto: Zanna Metzer

Foto: Zanna Metzer

Vi äter lunch, lyssnar på en föreläsning, äter igen och ger oss ut till Haukland för kvällspasset. Dessa bilder är mina favoriter av de jag sett. Är även så kär i klänningen. Och imponerad av Jonas som lyckas ta en gosebild jag tycker om. Varken jag eller min pojkvän är så paraktiga av oss, så att kramas och vara mysiga framför tio kameror var en utmaning för oss.

Foton: Jonas Bruman

Fun fact: I höstas såg jag det här bröllopet, fotat av paret Hasselström. Jag ser dagligen så många bröllop, men just Ålandsbröllopet har etsat sig fast i mitt minne. Fullkomligt älskar fotona, stilen, allt. Gick i taket när jag såg att Albin Hasselström var en av deltagarna på workshopen. Med risk för att låta självupptagen har jag sedan i höstas velat ha bilder på mig själv i deras fotostil.

Foton: Albin Hasselström

Roligast har vi i slutet av kvällen - det är som att alla går loss lite. Vi leker runt, går en och en, har en skön stämning. En annan vars foton jag ser fram emot att se är Craigs. Craig som förövrigt kommer följa med mig och Johan på vår road trip till Sverige när workshopen är slut, men mer om det nästa gång!

Foto: Zanna Metzer

Vilket gäng alltså! Är så glad över att få lära känna var och en av dessa personer.

norge+road trip+lofoten+workshop+sisters in law+nordica
norge+road trip+lofoten+workshop+sisters in law+nordica

 
lofoten+norge+road trip
 
Road trip genom Norge, Del I

Åh, dagen är här hörni! Dagen då jag änt-li-gen har tid till att skriva om min Norgeresa. Oj, vilken vecka jag var med om där borta. Håller den så nära hjärtat. Bäst av att var ju, som väntat, Lofoten. Alla platser, berg och framför allt människor som gjorde workshopen till ett par grymma dagar. Men! Dit kommer vi. Första ska vi ta oss genom Norge, upp längst kusten och spendera några antal timmar i en bil:

Vi börjar i rätt ände. Hallå! Här står jag och poserar! Det är vår första kväll, och solen står fortfarande högt på himlen. Vi åt lunch utanför Lillehammer och sedan dess har bergen tornat upp sig runtom oss. Jag är så otroligt fascinerad att ett litet stopp längst vägen kan ha såhär fin utsikt.

norge+road trip+lofoten

Eftersom vår första dag består av att köra mot kusten, så är det inte förens kvällen som jag plockar upp kameran. Området runt Ålesund är nog favoriten hos mig på fastlandet - det är så jävla fint här. Så fint att det utsikten på den här bilden är en tråkig utsikt. Vem är jag och vad har jag blivit?

norge+road trip+lofoten

Första natten regnar det något otroligt. Hårt mot tältet, från att vi fäller upp det till att jag vaknar. Regnet slutar inte bara för att dagen gryr. Vi som har tagit en omväg för att se Atlantvägen blir lite besvikna på att inte kunna ta upp drönaren. Men så fint det är ändå! Jag är dock osäker på om jag faktiskt skulle rekommendera att åka hit, det får jag fundera på. Kanske om du ändå har vägarna förbi? Jag vill ju gärna se den i vackert ljus, fortfarande.

norge+road trip+atlantic ocean road
norge+atlantic ocean road+reseblogg
norge+atlantic ocean road+reseblogg
norge+atlantic ocean road+reseblogg

Något jag älskar med vädret här är all denna dimma. Så fint på bild! Johan håller inte med, han säger att dimman gör fotona suddiga och bergen små. Jag tänker på när jag i San Francisco stod stilla utanför mitt hus och såg dimman rulla över hustaken, som om de svepte in husen för natten. Viskade god natt, sov gott.

norge+reseblogg+road trip

Vatten är något som förundrar mig. Hur kan något genomskinligt ha så många olika färger, hur kan någon så obestämt anta så många olika skepnader. Förutom en härlig vy får höga höjder mig att tänka mycket, utan att bli uttråkad. Vet ni hur lite Instagramscrollande det är under denna vecka? Ber om ursäkt till mina vänner vars bilder jag inte gillar, mitt huvud är bland molnen.

norge+reseblogg+road trip
norge+reseblogg+road trip

Vårt mål för dagen är norr om Trondheim. In i bilen igen!

norge+reseblogg+road trip

Klockan är fem och vi rullar igenom fyra tullar. Två för Trondheims kommune, två för Trondheim Sentrum. Jag skriker Kaffebrenneriet rakt ut när jag inser vilket land vi är i. De har den bästa varma chokladen! Vi kommer dit en kvart innan de stänger, Johan hinner inte dricka upp sin kaffe så den tar han med sig. I lugn takt går vi runt vattnet. Kanske skulle vi bo i Norge? Och ha såhär nära till bergen?

Här är han, min människa. Älskade, älskade människa.

norge+reseblogg+road trip

Bland husen byter vi ord om att här skulle vi kanske kunna bo ett tag, men ändrar oss snabbt när Johan googlar fram att Trondheim generellt är dyrare än New York City. Jag vet inte om det stämmer, men att ens jämföra är nog för att min fantasi ska flytta till en annan stad. Kanske inte Norge, ändå.

norge+reseblogg+road trip+trondheim

Innan natten lägger sig stannar vi på en sista plats. Den är helt underbar. Här står vi tills det blir svårt att se i mörkret, och vi packar in oss i bilen igen. Den här natten får vi sova i en hytte, för när vi kommer fram till campingen ligger snön ännu som en vit betong över gräsmattornas trötta strån.

norge+reseblogg+road trip

 
norge+road trip+reseblogg
 
Ett slut på Lofoten

Vilka dagar vi har haft här i Lofoten!

Men herrejävlar vilket tempo vi har hållit. Jag har knappt tagit upp min dator, vi har varit fram och tillbaka över alla Lofotens öar från morgon till kväll. Det har varit så kul, och jag lovar att jag ska ladda upp så många härliga bilder att ni fullkomligt storknar på det här stället. Så länge får ni tre bilder som Johan har tagit, han är den enda av oss två som orkat med att redigera. Jag har då inte ens flyttat över mina bilder från kameran än, hehe.

Nu har vi vår sista dag här, imorgon bitti åker vi mot Skellefteå för att på söndag ta oss ner till Stockholm. Lämnar er bara med tre foton här, har ändå jobbat på det här inlägget nu i en timme och inte kommit längre än såhär. Vi hörs när mitt huvud är back in business!

norge+lofoten
lofoten+norge
lofoten+reine+norge
Resedagboken: På vägarna mellan nationalparker täckta av snö
IMG_0922.jpg

I utkanten av två nationalparker styr vi mot Bodø. Svartisen till vänster och Saltfjellet till höger. Gropiga vägar, snöiga berg med molniga toppar. Även idag regnar det, jag har aldrig tidigare brytt mig så lite om regnet. Naturen är så fin ändå. Ikväll når vi Lofoten. Vi bestämde oss för att spendera en dag extra där, klockan 16.45 går båten mot Moskenes.

Imorgon möter vi Sisters in Law-gänget, och bosätter oss i Leknes för några dagar. Ska försöka gå igenom några bilder från kameran då, ni ska få se alla de fina utsikterna jag fått ta del av denna resa! Men först väntar en båt, planerande av det kommande dynget och jakten på den perfekta platsen att sova på. Vi ska tälta - Jo, det är i alla fall planen - bredvid någon strand med top notch utsikt vid soluppgången. Det var vår tanke igår med. Men med all snö som inte än töat i Nordnorge fick vi hyra en stuga istället. Så skönt det var med en riktig säng! Vi får se hur det blir ikväll, båten tar drygt tre timmar så vi har gott om tid för planering.

norge + road trip
Resedagboken: Hallå från Norge!

Medan Kungsträdgårdens körsbärsblommor slår ut i ett solbadande Stockholm har jag bytt vår mot vinter och vita bersgpass. Jag är i Norge! Här är det vår men ändå inte, varmt men snö var ögat än når. Men satan så fint det är. Jag och Johan lämnade Katrineholm vid halv sju imorse, och har sedan dess hunnit förbi Lillehammer. Nu kör vi mitt mellan Jotunheimen och Rondane Nationalparker, och fler väntar. Den här gången blir det dock ingen upptäcksfärd i någon av dem, utan vi satsar på att komma ut till kusten innan kvällen är här.

norge+road trip

Och som jag trivs! Redan! Och som jag uppskattar mitt jobb på dagar som dessa, mer än aldrig förr. Tänk att jag faktiskt kan jobba från en bil i Norge, påväg mot en riktigt grym vecka i fjällen. Det var min dröm för ett år sedan, och även då jag har en lååång väg kvar att gå i min karriär så kan jag inte undgå att känna mig nöjd över där jag är just nu. En sådan skön känsla.

Dagens delmål är Atlantvägen, där omkring ska vi övernatta för att tidigt imorgon åka dit och se soluppgången innan vi truckar vidare mot Trondheim. Vi har tre hela dagar innan vi ska befinna oss i Lofoten, och jag vet inte vad jag längtar efter mest om jag ska vara ärlig? Är så jävla taggad på allt. Det här är så mysigt.

IMG_0841.jpg

Dagens utmaning: Klura ut hur ett spritkök fungerar. Vi tror att vi har det nu!

IMG_0847.jpg
Road trip från Stockholm till Lofoten, Norge

Till helgen bär det av mot Lofoten. En drömplats för många, så även för mig. I min bucket list för 2019, den otroligt nedkortade versionen, har jag som punkt att besöka de skandinaviska fjällen mer. Sedan jag kom från från Abisko i somras har jag liksom inte riktigt kunnat hantera att det finns så mycket att se, så nära. Lovade mig själv att jag minst en gång detta år skulle besöka fjällen igen. Jag försöker alltid att se Sverige som om jag bara bodde här tillfälligt - se allt medan jag kan.

När jag sedan fick frågan om jag ville följa med till Lofoten var det inte så mycket att snacka om - jag skulle med! Johan och jag pratade först om att stanna i Lofoten en längre tid, men vi bestämde oss för att köra dit för att få se mer av Norge. Jag älskar sådana resor, och faktum är att alla resor vi gjort tillsammans varit road trips. Det gäller att hitta sitt sätt att resa, och vårt sätt är nog via bil!

roadtrip+irland+norge

Detaljerna är fortfarande lite luddiga, men vi räknar med att köra i fyra dagar, 8-10 timmar per dag. Vilket, ja, är mycket. Men då våra andra alternativ är flyg (snordyrt) eller tåg (nattåg, buss, buss, buss) så känns bilen plötsligt väldigt bekväm. Jag har alltid älskat att åka bil, och så ser man ju så otroligt mycket. Resan en del av upplevelsen och även då vi bara kommer ha några timmar på varje stopp så kommer njutandet även komma från att köra längst med bergsfötterna.

Tanken är att vi ska ha med oss ett tält för att inte behöva leta efter boende varje natt. Och så bara köra! Jag har pinnat ett par ställen på Google Maps att köra efter, men för att vara ärlig så tror jag det bästa är att sikta på att köra uppåt och ta lite längre tid på oss där. Allt efter Trondheim ser ju helt fantastiskt ut! Ska uppdatera er om hur allt går till, men det blir när jag är hemma igen. Varken jag eller Johan är några mästerplanerare när det kommer till resor, utan gillar att kunna ta det som det kommer när det går.

roadtrip+portugal+norge
Road trip stad för stad: Bila genom Portugal

I december förra året besökte jag och Johan Portugal i två veckor. Vår första vecka spenderade vi på vägarna mellan Lissabon och Porto. Jag älskar när jag har möjlighet att se så mycket som möjligt av ett land, är definitivt den som hellre tar sig runt än att stanna på en och samma plats. Just Portugal var superbra att roadtripa, avstånden är så korta eftersom landet är ganska litet. Och så fint det är! Vi körde längst västra kusten, men hade vi haft tid så hade vi även velat åka inland mot Èvora och Obidos. Nästa gång!

Köra bil i Portugal

Att köra i Portugal är relativt lätt. Vägarna är bra och motorvägarna många. Ett tips är att hyra en bil från åtminstone näst lägsta prisklassen, motorn kommer behövas. Att hyra bil går från 18 år, med en ung föraravgift upp till 22 år. Skulle verkligen rekommendera att först spendera några dagar i Lissabon, och sedan hyra bil för att köra vidare. Att ha bil i Lissabon är inget man behöver, och dessutom är trafiken i staden ganska hetsig.

Vill du veta ungefär hur du ska budgetera inför din resa? Här hittar du min budget för två veckor i Portugal!

lissabon+portugal+guide+reseblogg

Lissabon

Om man flyger in till Portugal så är det troligtvis Lissabon man flyger till. Portugals huvudstad är en mysig stad byggd på elva kullar - och som det märks! Var man än går så är det upp och ner, ner och upp igen. Lissabon är även känt för sina vackra hus, det är inte ovanligt att se fasader klädda i färgstarka mosaikplattor i mönster av alla sorter. Drömmer man om San Francisco men bor i Sverige så är Lissabon ett bra alternativ - städerna är så otroligt lika, de har till och med nästintill identiska broar. Lissabon är ett bra val av resmål om man vill strosa runt, njuta av utsiktsfika och bra väder året om.

lissabon+resmål+guide+blogg

Cascais - Sintra

Nästa stopp på denna road trip så stannar vi vid Cascais - en hamnstad där säkert en och annan rik har sitt sommarhus. Spendera en förmiddag här, gå bort till Boca do Inferno för att spana in klipporna, ta en lunch i gamla stan och kör vidare för en eftermiddag i Sintra. Här hittas en av mina favoriter på hela resan: Penapalatset. Det är både fascinerande och spännande hur det här slottet har byggts upp i slutet av 1800-talet. Älskar att de gått helt loco vad gäller design, det är helt klart ett måste att åka hit! Parkeringsplatser kan vara knepigt, men det går bussutflykter från Sintra så vid högsäsong kan det vara ett bra alternativ.

sintra+pena palace+portugal

Ericeira

Surfstaden som verkligen andas surfing. Är surfing din grej, då är det hit du ska. Annars är området runtom så otroligt fint! Påväg in och ut ur staden såg vi helt underbara vyer som bara fortsatte att imponera. Annars är Ericeira väldigt bra som övernattningsstad, det var så vi gjorde.

Peniche

Det finns vissa stunder som jag håller kärt om, en av dem är dagen då vi besökte Peniche. Staden i sig är inte så mycket att hänga i granen. Men kusten, oj oj! Denna utbukt kallas Papôa och går att promenera ut på. Längst ut möter man Atlanten och horisonten. En fantastisk upplevelse! Vi satt längst ut på kanten här, bredvid oss stod en fiskare med världens längsta fiskelina.

peniche+portugal+guide

Porto

Vårt sista stopp på vår resa var Porto - Portugals näst största stad. Det var betydligt mycket kallare här än vad det var i Lissabon, men staden var minst lika mysig. Porto är känt för sina blåa målningar och alla broar som går över floden som rinner mitt i staden. Dessa broar alltså, så vackra! Önskar så mycket att jag tagit mer bilder i Porto, för vi körde förbi så mycket vackra utsiktsplatser. Men det är sådant som händer. Kan rekommendera Porto till de som känner att Lissabon är lite för stressigt, hetsigt och lite för turistigt. Porto är lite lugnare, men minst lika mysigt.

porto+portugal+resmål

Óbidos

Óbidos stod med på vår lista, och det var även nära att vi faktiskt åkte dit. Från Porto är det två timmars körning, men åker man hit från Peniche är det betydligt nämre. Det var även vår plan, men då solen var påväg ner och vi ville upp mot Porto blev det inte som planerat. Från Porto åkte vi sedan till Madeira, men hade vi inte haft planer hade vi nog åkt hit påväg ner mot södra kusten. För hopplösa idyllstadsälskare, som mig själv, känns det här som en utmärkt stad att strosa runt i.

Algarve

Vi hann aldrig ner till södra kusten, men finns tiden så tror jag absolut det är värt resan dit! Här finns stränderna som alla pratar om. Får alltid frågan om jag åkte till Algarve när Portugal kommer på tal. Men! Har ju en dröm om att åka tillbaka till Spanien, och då är det inte så långt dit!

portugal+guide
 
portugal tips guide för road trip