Pendeltåget från Stockholm till Nynäshamn

Känslan av sommar. Den är här nu! Genom den öppna ytterdörren strömmar värmen in, klockan är tidig förmiddag. Jag tänker Kommer det vara för varmt att ha en playsuit med ärmar? Att den tiden äntligen är här; vill aldrig att den ska ta slut. Om några timmar ska jag och Johan ta pendeln ner till Nynäshamn. I sedvanlig ordning får jag en sådan kärlek för Sverige under sommarmånaderna. Jag vill besöka varenda liten, söt stad! Nynäshamn har för mig alltid varit hamnstaden där Gotlandsbåten lägger till, inte visste jag att att det är en riktigt sommarby i skärgården.

Det finns många sådana städer, de jag besökt som barn och sedan glömt bort existerar. Eller dem jag förkastat för att alla småstäder i mitt huvud bara var ännu ett Katrineholm eller Vingåker. Så är det ju självklart inte. Tänk vad åldern gör med en, va. Jag undrar om det är just den, eller den obotliga rastlösheten av att vara på en plats för länge som får mig att vilja se Sörmlands alla smultronställen med nya ögon.

En kombination. Av många storstadsbesök och ännu fler småstadsförälskelser runt om i världen. För varje land jag besökt, har jag en mindre stad som favorit. En by på Irland, de små samhällena i Lofoten, Kraków före Warszawa. Och Stockholm, då. Staden som alltid varit min favorit i Sverige. Nu vill jag bara ut från stadens gränser, bort från stressen och tempot och milslånga bostadsköer. Idag känns Nynäshamn som en bra destination, det ska bli skönt. Och framför allt kul. Äntligen nya gator att strosa, nya husfasader att titta upp mot.

Innan hösten kommer får det bli fler besök till många, nygamla småstäder runt om i Sverige.

gamla stan+stockholm+old town
Solnedgången i Norges sagovärld: Lofotens bästa platser

Solnedgångar är vackra. Solnedgångar i Lofoten, dock: Helt underbara. Och det finns så många vackra ställen att se dem från! Så många att det helt enkelt känns rimligt att dedikera ett helt inlägg till just solens nedgång i Norges nordliga sagolandskap. Här kommer mina favoriter!

Bergen

Himmeltinden

Vandra upp på Lofotens högsta berg och se solen färga stränderna Haukland och Uttakleiv. En väldigt fin vy för den som är lite svar för solnedgångar vid stränder, men är ute efter en liten twist.

Håen, Måstadfjellet

Önskar så att jag hade hunnit se den här utsikten! Vyn i sig är helt otrolig, några öar mitt ute i Atlanten. Tänk hur vackert det är i under solens sista timmar. Måstadfjellet ligger på Værøy, dit jag aldrig hann. Kanske att någon annan känner sig manad?

Reinebringen

Tror bara jag sett en vackrare solnedgång tidigare, och det var från Pico do Areeiro på Madeira. På toppen av Reinebringen, vinden från alla håll, gick solen ned bakom bergstopparna mitt emot mig. Ena sidan glödande orange, andra blygsamt rosa.

Reinebringen

Reinebringen

lofoten+reinebringen+reine+moskenes+norge

Stränder och städer

Reine

Nu är Reine, och hela Moskenes, en underbar plats att se solens sista strålar på, oavsett plats. Men stannar man på den största ön där E10 går genom Reine, och kan komma runt kullen som utger den största delen av grönområrdet, så väntar en slående utsikt över en lugn vik omgiven av bergstoppar. Hur underbart som helst.

Reine

Reine

Uttakleiv

Stranden bakom Haukland. Perfekt för den som inte vill vandra upp på Himmeltinden. Både Haukland och Uttakleiv är fina stränder. Men jag tycker att Haukland passar sig bättre om man vill åt det som solen lämnar efter sig, och Uttakleiv är finare för själva solnedgången. De ligger bara en liten bit ifrån varandra - Se solen gå ner vid Haukland tills den går ner bakom bergen, kör över till Uttakleiv och se sista biten där. Problem: löst!

Skagsanden och ytresand

Skagsanden är en stor sandstrand med massiva berg i bakgrunden, och Ytresand förälskade jag mig i under vår sista soluppgång i Lofoten. Båda helt galna upplevelser. Älskar Ytresand ännu lite mer på grund av den lilla byn intill, de kala trähusen som stått sedan länge genom mörka vintrar och ljusa sommarnätter. Båda ständerna ligger väldigt nära varandra, Skagsanden utanför Ramberg och Ytresand i Fredvang.

Ytresand

Ytresand


Hälsningar från Norge

4 destinationer i Skandinavien för sommarens weekendresa

Jag är ett stort fan av weekendresor. Kan tänka mig att jag inte är den enda? Älskar att få komma iväg då och då, andas lite ny luft och promenera längst nya vägar. Det som är så bra med sommarhalvåret är ju att det är perfekt för att weekendresa på! Jag är inte den som säger nej till en weekendresa på vintern, men jag skulle ju ljuga om jag sa att det är bättre än sommarweekends. Speciellt eftersom man faktiskt kan hålla sig i Sverige utan att frysa till döds på sina utforskningar. Har på senare år spenderat otroligt mycket tid på att resa runt i Skandinavien, nåt jag vill fortsätta med. Här är några ställen jag inte skulle vilka åka till i sommar:

Gotland

Varenda människa häpnar, tappar andan och slår slint när jag säger att jag aldrig besökt Gotland. Och jag vet! Sveriges sommarpärla! Har velat åka varje år men aldrig kommit iväg. I år dock! Mina enda sommarplaner är att glassa runt på Gotland. Andra veckan i juni åker jag dit! Jag har redan fått en massa, massa tips (eftersom alla förutom jag redan hunnit bli stammisar på sina smultronställen), men vill ha fler. Hit me!

gotland+weekendresa+sverige+sommar

Åland

Tekniskt sett så har jag varit på Åland, men har jag verkligen sett Åland? Nej. När jag var femton åkte jag, lillebror och pappa på kryssning som råkade stanna på ön. Vi gick av båten, stod i hamnen och gick sedan tillbaka ombord för att sova. Fram tills förra året hade jag helt och totalt missat att Åland är en riktig idyll på sommaren, och ska därför hit så snart som möjligt. Någon som är villig att följa med?

Härliga 2009, med Sony Ericsson-mobiler och kamerablixtar som förvandlade mörkögda småbröder till albinopupiller.

DSC01205.jpg

Bornholm

Jag tror mitt tema för dagen är öar, för här har vi en till som är otroligt bortglömd å mina vägnar. Läste nångång om cykelsemester på Bornholm, tänkte herregud, så jobbigt och det var det. Det slog mig inte att cykel kanske är det bästa sättet att se ön av en anledning. Kanske för att det är så otroligt vackert vart man än tittar? Nu är jag, tack och lov, äldre samt visare. Lägger till Bornholm på listan!

Lübeck

Dagens outsider, både vad gäller geografiskt läge och det faktum att Lübeck är en stad på Tysklands fastland. Men jag råkar veta att man väldigt enkelt kan åka båt hit från Skåne, så vi låter det gå för den här gången. Ok? Lübeck är en väldigt mysig stad som jag tror skulle passa alldeles utmärkt att weekenda i från torsdag till söndag. Eller måndag till torsdag, om man vill. Är det semester!! Det faktum att det ungefär tar tio timmar att ta sig dit med bil + båt är ju också en stor fördel, jag är en road tripentusiast, som ni vet.

Vart vill du åka över sommaren, har ni planer för en superhärlig plats? Tell me!


Fler europeiska resmål

En guide till Reinebringen hike, Lofoten
reinebringen+lofoten+hike+tips+guide

Som jag nämnt i tidigare inlägg om Lofoten, så tog jag mig upp på Reinebringen. Naiv och taggad till tänderna vandrade jag, Johan och vår nyfunne vän Craig iväg mot utkiksplatsen i Reine. En hike jag har mycket att säga om såhär i efterhand, men det känns ändå som att vi ska börja från början?

Vad är Reingebringen och hur tar man sig hit?

Först och främst: Reinebringen är ett berg med utsikt över den lilla staden Reine, det är även en väldigt populär hike som rekommenderas kors och tvärs över internet. Reine ligger på den södra ön Moskenesøy, härifrån är det inte långt tills Å där E10 tar slut och ersätts med båt ut mot resterande öar. Det går bussar till Reine, och från staden går det snabbt att ta sig till hikens start. Det går även att parkera (parkering 1 eller 2 på kartan) en liten bit från starten, det gjorde vi. Promenera mot starten som gömmer sig lite bland buskarna, men är markerad med skyltar.

Pst! Bra att veta att Reinebringen kommer att vara avstängd från och med juni och sex veckor framåt, då den ska rustas upp och bli mindre farlig att ta sig upp på.

Ta sig uppåt

Del 1, ca 20 min

Reinebringen kan delas upp i tre olika delar, för att göra det enkelt. Den första delen består av en ganska brant gång uppförs, var beredd på både blöta stenar och lera. Det är inte en lång bit, men brant och tung. Ändå är det inte den tyngsta delen på hiken, så känns det klurigt här; keep in mind att det bara blir värre.

Del 2, ca 20 min

Del två består av 870 trappsteg. Jo, det är jobbigt. Ta dem i en lugn takt, krafterna kommer behövas i del tre av hiken. Även då det var en pina att gå upp alla dessa trappsteg, var det nästan värre att gå ner.

Del 3, ca 40 min

Hörni, här snackar vi riktig hike. Från att gå på byggda trappsteg, till att sjunka ner i knädjup snö och snubbla runt i lera - allt i en orimligt skarp lutning. Att gå den sista biten är rent av farligt i fel förhållanden, och även när vädret är perfekt är det viktigt att hålla koll på omgivningen. Det ligger många lösa stenar där man klättrar (ja, klättrar), så det är viktigt att hålla koll så man inte sparkar ner dem på någon bakom en. Jag, som är otroligt otränad, hade svårt för att klara den här delen och hade gärna vänt om det inte var för att jag skulle fått gå ner utan sällskap. Observera att den här delen är den kortaste, men tar längst tid att klättra.

reinebringen+guide+lofoten+hike
reinebringen+lofoten+guide
reinebringenreinebringen+lofoten+tips+hike

Reinebringen

Väl uppe är det en fantastisk utsikt, olik någon jag sett förut skulle jag tro. Reine är en sådan liten by, omringad av så stora berg. Det är maffigt att stå där. Om man vill kan man antingen klättra ut mot havet, eller fortsätta gå in mot bergen. Utsikten mot havet ger en bättre vy över Reine, medan den in mot bergen visar, ja, bergen. Det häftiga med Reinebringen är att man inte ser något alls förens man faktiskt är framme, då man istället ser precis allt. Det var så slående att det nästan kom en tår.

reinebringen+lofoten+guide+hike

Är hiken värd dess hype?

Här är svaret självklart beroende på person, men generellt är nog svaret ja. Jag skulle säga nja, mest för att jag inte tyckte om att ha dödsångest i klättringen. Jag kommer definitivt inte att göra om den, men det känns ändå kul att få ha upplevt att jag (otränad som få, stillasittande jobb och har inte vandrat på ett år) faktiskt kan klara av det. Men för den som inte känner sig redo för Reinebringen så kan jag tipsa om att Festvågtinden och Fløya har liknande utsikt, men inte lika farlig väg dit. Det får bli nästa gång för mig!

reinebringen+reine+lofoten+guide+hike

Road trip Stockholm-Lofoten: Tips till att köra i Norge

Nu ska vi snacka äventyr! Närmare bestämt, vi ska snacka om man bäst ställer till med en road trip i Norge. Jag kommer hålla mig till rutten Stockholm-Lofoten, så vi kan väl börja med det basala!

Stockholm-Lofoten med bil

Att bila från södra Sverige till Nord-Norge är inget man gör bara sådär, det krävs ändå lite planering. Om man väljer att åka den snabba rutten så tar det ungefär 18 timmar enkel väg, och då är en båtresa på tre timmar inräknad. Man kan välja mellan att åka upp till Sundsvall eller Örnsköldsvik, korsa Sverige via Arjeplog och tillslut nå Bodø för att åka båt sista vägen. Tidtabeller för båten hittas på Torghatten Nord, färden kostar ca 900 NOK för en bil + två vuxna, och betalas på båten.

Man kan också åka via Norge. Det gjorde vi: Stockholm-Kristiansund-Trondheim-Bognes-Lofoten. I körtid tog det totalt cirka 38 timmar, fördelat på tre dagar. Kan starkt rekommendera att beräkna fler dagar, för det fanns så mycket att se som vi inte stannade på. Vi hade egentligen räknat in en del dag till, men det konstanta regnet gjorde oss ganska omotiverade på att uppleva alla nationalparker. Jag skulle tro att minst fem dagar är en bra tidsram, för det är inte heller så härligt att spendera tio timmar i en bil varje dag.

I övrigt gick det hur bra som helst att köra upp. Det var en stor fördel att kunna ha med sig vad man ville, och att det blev så mycket mindre släpande mellan transporter.

norge+road trip+stockholm+lofoten+tips

Bo längst vägen

Ska man köra till Lofoten så måste man ha någonstans att bo under tiden, om man inte vill köra 18 timmar i sträck, då. Att campa är ett hett tips. Under säsong har campingarna öppet till sent på kvällen, och priset varierar beroende på hur du väljer att bo. När vi åkte i april så hade säsongen inte dragit igång än, så vi hade lite svårt med att hitta öppna campingar eftersom vi alltid anlände runt tio på kvällen. Jag ringde alltid i förväg för att se om de kunde släppa in oss, så vi slapp köra till campingar som inte var öppna. Att tälta kostar ungefär 150-200 NOK, och att hyra en stuga mellan 450-600. Kom ihåg att snön ligger kvar länge, när vi kom över Trondheim i slutet av april var marken fortfarande täckt av snö.

Norges vägar

Vägarna i Norge håller hög standard. Det var inte alls många vägar som var trasiga, eller ens var gropiga. Men detta för en anledning: Norge har så otroligt mycket tullar (bompeng). Det kan vara in till städer, mitt ute i naturen, över broar. Priset varierar, allt från 5 NOK till 45 för en personbil. Bra att veta är att de större tunnlarna tar tull. När vi åkte från Atlantenvägen till Kristiansund fick vi betala 195 NOK för att köra genom undervattenstunneln. Så planera väl, och kolla om rutten ni planerat köra korsar vatten. Vi kom till ganska många stopp där våra enda val var att åka pendlarbåt för 150 NOK, eller vända om och köra runt bergen/vattnen/öarna som skulle förlänga vår restid med några timmar. Så kolla vart ni ska, och hur ni ska köra för att komma dit på bästa sätt.

lofoten+road trip+tips+guide

Matnyttigt om att köra i Norge

- Norges tunnlar är många, och ofta väldigt långa. Den längsta vi åkte genom var nog drygt en mil genom berget. Tunnlarna är generellt ganska dåligt upplysta, och alla norskar använder därför helljus. Ganska logiskt, men absolut inget jag tänkte på innan jag kört genom bra många tunnlar.

- Att bero på tunnlar: Det är en typisk sträcka där hastigheten mäts. Det funkar inte riktigt som i Sverige, där vi möter hastigheten med bara en kamera. I Norge finns det en startkamera och en slutkamera, och där emellan mäts medelhastigheten av hur fort du kör. Bromsar du in inför första kameran och sedan kör på för att bromsa igen vid andra kameran, kan du alltså fortfarande åka dit pga din medelhastighet.

- Norskar är generellt riktigt laglydiga i trafiken, det var otroligt sällan vi blev omkörda och när vi blev det så var det av en svensk bil. Det var inte heller många som gled över mittsträcket i öppna kurvor, något jag och halva min släkt är mästare på att göra.

- Avstånden är så mycket längre än vad de ser ut att vara på kartan. Kom ihåg Norges alla berg och fjäll och allt vad de har. Det går liksom inte att köra genom en nationalpark, hur mycket man än vill. Det är helt enkelt bara att gilla läget och spendera tre timmar med att köra runt ett berg. Vacker omgivning, men tidskrävande för det.

norge+road trip+tips+guide
5 vandringar att att göra i Skandinavien i sommar

Jag har verkligen fallit in på det här med fjällvandring. Det i sig är bara så konstigt. Hur tycker jag det kan vara så härligt att GÅ? Det gör jag i alla fall. Att strosa runt i naturen är rogivande, och att gå upp för berg ger ofta en riktigt skön utsikt. Så jo, jag är ändå lite taggad på att göra en vandring eller två i sommar. Faktum är att vi redan har en på kartan! Men mer om det i sommar. Idag ska vi prata om några andra hikes, sådana jag gärna skulle göra runt om i Skandinavien.

Preikestolen

En väldigt, väldigt populär hike i Norge. Ni har nog alla sett den, för den delar nog förstaplatsen med Trolltunga över mest sedda platser i Norge. Förut har jag skeptisk till om jag verkligen vill uppleva dessa ställen, just för att de är så välbesökta. Men jag känner att det kan vara kul, ändå. Speciellt Preikestolen ser ut att ha en galen natur runtom sig, jag tror det kan bli en hit!

Lapportens passage

Jag har absolut ingen aning om vad den här leden heter, för 1. Det är väl inte Kungsleden? och 2. Det är väl en led? Innan vi styrde fötterna mot Abisko förra året så läste jag, Johan och Alex på lite om stället och hittade att det faktiskt går att gå mellan Lapportens två berg. Självklart såg det helt otroligt ut, självklart var det en för lång vandring för att vi skulle hinna det just då. Men kanske att vi får ge det ett försök till?

lapporten+abisko+hike

Stora Sjöfallets Nationalpark

Ovannämnda tre har en grej för Sarek. Innan Abisko var planen att besöka Sarek istället, den parken är helt stört vacker. Men så läste vi att man helst ska vara en van vandrare när man äntrar Sarek, vilket ingen av oss var (En av oss (…jag) hade en riktig backpack istället för en kameraväska respektive vanlig ryggsäck). Vi insåg att Sarek skulle bli vår död, och valde istället Abisko. Men! Stora Sjöfallet gränsar till Sarek och ser riktigt, riktigt vackert ut det med. Dessutom har jag hört att ingen oerfaren vandrare kommer dö på resans gång, och det är ju alltid en bonus.

abisko+vandring+hike+lapporten

Lomsdal-Visten Nationalpark (+Rago Nationalpark)

Lomsdal-Visten ligger vid Norges kust och ser helt underbar ut! Höga berg med fjällmark och forsar. Här skulle jag kunna vandra runt i sommar! Vill också slå ett stort slag för Rago Nationalpark som är helt galet vackert.

Padjelantaleden

I anslutning till Rado, på den Svenska sidan, ligger Padjelanta. En nationalpark som man endast kan ta sig in i till fots. Eller helikopter. Hur coolt är inte det? Genom parken går Padjelantaleden, från Kvikkjokk i söder till Ritsem i norr. Leden är 16 mil lång, och börjar man i Kvikkjokk har man först utkanten av Sarek (!!!) i öst och Padjelantas vackra natur resten av vägen. Det bästa? STF rekommenderar leden även till de mindre vana vandrarna. That’s me!


Jobba hemifrån & tjäna pengar online - så gör jag

Har du följt mig ett tag, eller i efterhand scrollat igenom sista tiden av min blogg, så kan du enkelt lista ut att jag inte riktigt lever det vanliga 9-5-livet. Jag är mer av en återkommande karaktär som hoppar fram och tillbaka, ungefär. Stockholmslivet en vecka, road trip i valfritt Europaland den andra. Och min livsstil är ju inte något som bara hänt, utan det är något som jag aktivt jobbar för i allt jag gör. Jag tänkte att vi ska gå igenom detta idag, hur man skaffar ett liv som inte är platsbaserat. För jag kan tänka mig att det finns fler där ute som har en obotlig wanderlust?

Till att börja med så måste jag först få säga jag kan göra detta just för att mitt valda yrke görs på datorn, via internet. Jag säger inte att det är omöjligt att vara byggarbetare world wide, bara att det kanske är lite svårare. Så ha det i bakhuvudet medan jag tar er med på min lilla karriärsresa!

Sisters in Law: Skribent

All right. Vi börjar med delen där allt började. Jag har nämnt förut att jag praktiserade hos grundaren av Sisters in Law, Zanna, för två år sedan. Här hamnade jag för att hon drev eget företag, och jag ville lära mig mer om hur det gick till i praktiken. Hos Zanna fick jag bland annat skriva blogginlägg till Sisters in Law. När de i april förra året ville ta hjälp med att skapa innehåll för bloggen fanns jag med i tankarna, och på den vägen är det! Eftersom Sisters är en onlinebaserad blogg (yes, it’s true) betyder det att jag kan göra det likväl från Stockholm som från Afrika. Vilken resa jag än varit på så har jag kunnat ta med jobbet och fortsatt få in pengar, istället för att behöva ta ledigt. Dessutom har jag även varit på två jobbresor med Sisters in Law, Paris och Lofoten!

sisters in law+blogg
sisters in law+blogg

Susanne Persson Fastighetsbyrå: Social media manager & grafisk formgivare

Min andra återkommande inkomst är från en Stockholmsbaserad fastighetsbyrå. Hos dem sköter jag sociala medier och layoutar material inför deras visningar och annonsutskick. Ett jobb som inte tar mer än några timmar en dag i veckan, men alla bäckar små! För mig är det viktigt att ha något att falla tillbaka på om ett av mina uppdrag skulle sluta upphöra, så jag är noga med att inte tappa intresse för ett uppdrag även om är av mindre skala.

Mad Marketing & Co.: Grafisk formgivare

… Och allt mellan himmel och jord. När jag säger att jag är på jobbet, då är det här jag menar. Här gör jag verkligen allt som har med media att göra, men för det mesta så bidrar jag med grafiskt material. Vi har ett litet gulligt kontor på Södermalm, men tekniskt sett kan jag jobba från världens alla hörn dit internet når även med det här. Rent praktiskt kollar jag så jag inte har möten inbokade, jobbar undan deadlines och jobbar in sådant som kan sköta sig självt när jag är borta, och så gör jag resten från semestern. Sedan är det ju lite mer som ska klaffa, men på ett ungefär såhär.

Mitt egna företag: Webbdesign

Dagens bubblare är webbdesigndelen av mitt egna företag. Det kommer och går. I snitt gör jag en hemsida varannan månad, ibland är det fler. Det kan vara en skön bonus att ha, men jag lägger ärligt talat inte så mycket energi på att marknadsföra mitt företag. Vill du kolla in min portfolio för mitt egna företag så hittas den här!


Det är alla mina inkomstkällor! För tillfället känns fördelningen väldigt bra, och jag vet att om en av källorna föll bort så skulle jag ändå klara mig på mina resterande. Det känns också väldigt bra att jag lyckats få så mycket av mitt arbete onlinebaserat, och som ni ser är det inte enbart inom en gren. Jag försöker alltid hitta nya grenar och inte vara låst på bara en nisch. Att jobba online skulle jag säga kräver en bredd och öppet sinne, för ofta handlar det om att ha många olika arbetsgivare - vare sig det är klienter för ett eget företag eller få en anställning av en chef. Personligen tycker jag att det är en del av charmen, det håller vardagen lite mer intressant och livlig!

sickla kaj+stockholm+vit trappa

Alla foton är av Johan.


 
jobba+online+tjäna+pengar
 
Workshop i Lofoten, Norge och hike till Reinebringen

Klockan ringer strax innan sju och jag är känner mig som en klubbad säl. Det var en intensiv första dag av workshopen, en dag ni kan läsa om här. En halvtimme på mig att få i mig frukost, klä på mig, packa väskan. Det ska ju gå. Sminket får vara, som alla andra dagar här i Norge. Endast för fotograferingen igår tog jag mig tiden. Det känns självklart att mitt bara ansikte ska få komma fram här uppe.

Halv åtta sitter jag i min bil, väntar på de andra. Det första stoppet ligger en bit bort från Leknes, jag försöker hänga med i den andra bilens tempo. Till och med vägarna har en annan känsla här uppe, ingen som orkar med att köra om eller komma fram fyrtiofem sekunder snabbare. Förutom alla vi som rest hit från storstäder, då.

Så stannar vi vid en spegelblank sjö, bergen i bakgrunden som alltid. Jag blir liksom galen på den här naturen, det går inte att förklara.

lofoten+norge+road trip

På andra sidan kameran idag! Johan och jag i vår bekväma miljö. Hur härligt är det inte att springa runt i träningstights? Tog inte ens med ett par jeans hit, varför skulle jag.

Foto:  Zanna Metzer

Och det preppas inför premiärfotograferingen!

lofoten+norge+road trip

Amanda och Markus är gör sig så vackra på bild! Jag är inte en sådan som tar kort på folk i vanliga fall, men knäpper ändå några foton bara för sakens skull.

lofoten+norge+road trip
lofoten+norge+road trip

Jag har ett otroligt dåligt uppmärksamhetsspann, men en miljö som denna kikar jag gärna på i evigheter.

lofoten+norge+road trip
lofoten+norge+road trip

Hallå! Alla dessa myrer gör mig nervös. Jag är så nära på att trampa ner foten i ett vattenhål, igen, men lyckas komma härifrån torr. Vilken tur.

lofoten+norge+road trip

Så beger vi oss hemåt. Samma procedur som igår. När solen står lågt på himlen åker vi söderut mot Reine, kommer fram i takt med att färgen på himlen skiftar från blå till rosa. På ett av stoppen hänger nyfångad fisk på tork.

lofoten+norge+road trip
lofoten+norge+road trip
lofoten+norge+road trip

Så blir det fredag! Workshopen tar slut i samma stund som SAS strejk slår knut för allas resplaner hem. Medan Umeåborna åker tåg från Narvik flyger belgarna hem via Barcelona. Craig, som bor i England, är helt fast i Lofoten och bestämmer sig istället för att stanna med mig och Johan en dag till. På något sätt måste man ju lösa det?

Vi må ha väldigt roligt tillsammans, men frågan är om vi är så klipska. Efter att vi inhandlat en sovsäck till Craig sätter oss på ett café, det enda öppna i hela södra Lofoten, och brainstormar vad vi ska göra tills solen går ner. Och så försöker vi ta reda på i vilket vädersträck solen går upp i. Tillslut chansar vi på att tälta vid en strand där vi tror att solen har en okej position: Ytresand utanför Fredvang. Mer än så kan vi inte göra, ingen av oss förstår sig på Lofotens soluppgång.

lofoten+norge+road trip

klockan slår sju, vi ska ut på hike! Och vilken hike, då. Reinebringen är en svår hike, farlig till och med. I efterhand kommer det fortfarande vara lite oklart om jag fått denna information, eller inte. Men upp ska vi, och upp går vi. Jag ska dedikera ett helt inlägg åt den här vandringen, men jag kan säga att den är brant. Och lite snöig.

lofoten+norge+road trip
lofoten+norge+road trip

Jag är inte en tränad person, när snön glider under mina fötter lovar jag mig själv att vända om; gå ner. Men jag fortsätter, livrädd för att ramla. Från den ena stunden till den andra - vyn över Reine. Här är den, och här står jag. Flämtandes, suddiga ögon, skakiga ben.

Att ha klarat det.

Det är ingen adrenalinkänsla, utan mer ett lugn av stolthet genom nerverna.

lofoten+norge+road trip
lofoten+norge+road trip
lofoten+norge+road trip

Vi vaknar upp, sista dagen. I tältet ligger vi skavfötters, alla tre. Ett suddigt uppvaknande av mummel och, sedan, morgonljuset genom tältets öppning. Så packar vi ihop, kör bort till Ytresand, ser hilmen bli en glödande röd kulör. Med sjumilakliv stiger solen upp bakom bergen; från vädersträcket placerat perfekt i dalen av två berg.

lofoten+norge+road trip

Alla är tysta. Säkert trötta, säkert lyckliga. Ju högre solen står, ju mer medvetna blir vi om att det är dags. Craig ska hinna med ett flyg från Luleå, och vi ska till Skellefteå innan kvällen kommer igen. Från passargerarsätet ser jag soluppgången över stranden en sista gång, jag sover innan vi ens hunnit lämna den södra ön.

lofoten+norge+road trip

 
reinebringen+lofoten+hike+reine
 
5 drömmiga resmål för sommaren i Europa 2019

Nu kryper jag upp med väggarna. I drygt en vecka har jag varit i Stockholm, jag är redo för nästa trip. Den senaste tiden har jag reflekterat över mitt tankesätt i hur jag vill resa. Förr, blott arton år, var världen inte nog stor för mig. Det var så långt bort som möjligt, annars var det inte intressant nog. Nu, istället, har jag fullkomligt kärat ner mig i Europa och är mer än nöjd över att få uppleva min världsdel. Och jag tror verkligen inte det finns något bättre än Europa på vårsommaren. När det är varmt överallt, men inte för varmt. När allt är öppet, men turisterna inte ännu fyllt gatorna. Så idag drömmer vi oss tillsammans bort till olika städer, platser och delar i Europa. Vilket är ditt nästa europeiska resmål?

Sevilla, Spanien

Sevilla har nog ändå varit på min bucket list i snart tio år nu. Här vill jag bo i framtiden. Kanske två månader eller så, en kort stund när höstregnet kommer som tätast i vårt kalla land. Jag vet inte vad det är med den här staden, eller varför, men jag har varit hopplöst kär i den sedan jag först hörde namnet. Vem vet, kanske är det i höst det händer?

Kotor, Montenegro

Hur jag inte besökt ett ställe som ser ut såhär? Jag vet inte. Just den här staden heter Kotor, men jag är ganska taggad på att se hela landet. Eller hela balkanhalvön. Självklart hetsar jag över att se varenda millimeter av stället, jag är sådan, och vill därför göra en road trip här. Annars så kan jag även tänka mig att tågluffa runt. Så mysigt!

Foto:  Faruk Kaymak

Karlovy Vary, Tjeckien

Tjeckien i allmänhet är väldigt koncentrerat till Prag. Jag ska inte säga något dåligt om Prag, lovar! Skulle gärna åka dit, men jag skulle också väldigt gärna vilja åka till de mindre städerna runt om. Český Krumlov är semipopulärt bland turister, av en bra anledning. Men även Karlovy Vary ser helt underbart ut, en stad vid tyska gränsen jag aldrig hört talas om. Hit vill jag!

Foto:  Ramida Made

San Marino

San Marino får nog vara det sista stoppen på den här resan. Det finns nog inget som kan blow my mind som det här just idag. Och jag veeeet att San Marino ligger i Italien, och jag veeet att Italien har en äckligt fin natur. Jag visste bara inte att San Marino har såhär fin natur?! Här är Monte Titano, typ mitt nästa resmål.

Vill du ha fler tips på resmål i Europa? Här listar jag 7 drömmiga resmål i Europa!


 
resmål+europa+drömmiga+urban
 
Lofoten Workshop med Sisters in Law + Nordica (Norge, Del II)

Vi vaknar upp till dag tre på vår road trip genom Norge. Har du missat de första dagarna så hittar det inlägget här!


Vi djupdyker direkt in i det här inlägget. Det är Lofotendags! I senaste inlägget slutade vi en bit ovanför Trondheim, så vi måste ju faktiskt ta oss dit först. Häng med!

Såhär äter vi mat, varje dag i fyra dygn. Numera är vi mästare på att mäta rödsprit så det ska brinna länge nog för maten ska hinna bli varm.

norge+road trip+lofoten

Plötsligt är vi vid polcirkeln. Snön bländar oss, det går verkligen inte att se utan solglasögon. Mellan två nationalparker kör vi, upp bland bergen. Som mest är det nog nästan två meter snö på marken. Påväg ut från polcirkelns parkering mäter snön högre än bilens tak.

norge+road trip+lofoten+polarcirkeln

Vi tar oss till slut till Bodø, och möts av Annandag Påsk. Båten klockan fyra går inte, vi har kollat fel. Nästa färja mot Lofoten är klockan ett i natt. Vi kollar alla tidtabeller från fastlandet, dubbelkollar, trippelkollar. Om vi kör direkt hinner vi med båten som går norröver, då är vi åtminstone framme i Lofoten innan skymningen. Tre timmar till i bil. Men det är ingenting att sura över, vi åker på stört. Genom alla tullar, runt alla berg. Strax efter tio kör vi in på Lofotens äldsta camping. Både jag och Johan är helt hänförda av bergskedjan runtom oss som aldrig slutar förvåna.

norge+road trip+lofoten
norge+road trip+lofoten

Så blir det morgon och vi kör ner mot Leknes för att träffa Zanna och Kikki. Vi stannar på en strand, tar bilder, säger herrejävlar, kan inte köra bil utan att snegla upp mot topparna då och då. Småpratar om hur norskarna bor här; vad de jobbar med; om de är trötta på berg.

norge+road trip+lofoten
norge+road trip+lofoten
norge+road trip+lofoten

Så checkar vi in på vårt boende för workshopen och fullkomligt häpnar över utsikten från köksfönstret. Vi bor i en fiskeby full med båtar, berg och torkställ för fiskar. När de lastar på med nyfångad fisk luktar det så äckligt att jag undrar vad jag egentligen gör här. Jag tänker att jag vänjer mig, fast jag vet att det mest är önsketänkande.

norge+road trip+lofoten

Det är en lång dag som väntar imorgon, så vi tar det lugnt. Kollar på stränder, ser solen gå ner. Det här är Uttakleiv, den ligger precis bakom Haukland strand. Haukland som är så omtalad och känd, den har inget att komma med jämfört med Uttakleiv.

norge+road trip+lofoten
norge+road trip+lofoten

Jag svär att jag precis la huvudet på kudden. Mina första tankar, halv sex på morgonen. Go time! Frukost, tvätta ansiktet och så smink. Det är dags för vår dag på workshopen!

En efter en droppar bröllopsfotograferna in till vår lägenhet, som är den största av tre. Jag varvar foundation på huden med yoghurt i magen. I spegeln ser jag morgontrötta, men exalterade, ansikten bakom kameror som smattrar titt som tätt. Jag sitter i min julpyjamas med llamor på. Stämningen går att ta på, det är så härligt.

Foto: Jonas Burman

Under dagen tar jag kanske en eller två foton. Jag har ju fullt upp med att vara framför kameran, så jag glömmer helt enkelt bort att ta andra bilder. Istället lånar bilder i efterhand från några av fotograferna. En blandning av faktiska workshop-bilder, och några behind the scenes. Dagen delas upp i två sektioner, två outfits! Här är första.

Foto: Albin Hasselström

Jag fåt blöta fötter i två av två fotograferingar. Ungefär fem minuter efter den här bilden trampar jag ner i sumpmark, och står plötsligt i pölen som här är framför mig. Skor och allt. Allt för konsten, var det ja!

Foto: Zanna Metzer

Lite såhär ser det ut på en workshop! Antingen turas fotograferna om att fota, eller så kör de i grupp där alla får samsas. Den är alltid lite krånglig, det blir så många fler vinklar att tänka på när de börjar sprida ut sig. Men så kul det är! Och roligt att se flera resultat av olika kreativa personer.

Foto: Zanna Metzer

Kikki är den som sytt allt jag har på mig. Så otroligt duktig!

Foto: Zanna Metzer

Foto: Zanna Metzer

Vi äter lunch, lyssnar på en föreläsning, äter igen och ger oss ut till Haukland för kvällspasset. Dessa bilder är mina favoriter av de jag sett. Är även så kär i klänningen. Och imponerad av Jonas som lyckas ta en gosebild jag tycker om. Varken jag eller min pojkvän är så paraktiga av oss, så att kramas och vara mysiga framför tio kameror var en utmaning för oss.

Foton: Jonas Bruman

Fun fact: I höstas såg jag det här bröllopet, fotat av paret Hasselström. Jag ser dagligen så många bröllop, men just Ålandsbröllopet har etsat sig fast i mitt minne. Fullkomligt älskar fotona, stilen, allt. Gick i taket när jag såg att Albin Hasselström var en av deltagarna på workshopen. Med risk för att låta självupptagen har jag sedan i höstas velat ha bilder på mig själv i deras fotostil.

Foton: Albin Hasselström

Roligast har vi i slutet av kvällen - det är som att alla går loss lite. Vi leker runt, går en och en, har en skön stämning. En annan vars foton jag ser fram emot att se är Craigs. Craig som förövrigt kommer följa med mig och Johan på vår road trip till Sverige när workshopen är slut, men mer om det nästa gång!

Foto: Zanna Metzer

Vilket gäng alltså! Är så glad över att få lära känna var och en av dessa personer.

norge+road trip+lofoten+workshop+sisters in law+nordica
norge+road trip+lofoten+workshop+sisters in law+nordica

 
lofoten+norge+road trip
 
Road trip genom Norge, Del I

Åh, dagen är här hörni! Dagen då jag änt-li-gen har tid till att skriva om min Norgeresa. Oj, vilken vecka jag var med om där borta. Håller den så nära hjärtat. Bäst av att var ju, som väntat, Lofoten. Alla platser, berg och framför allt människor som gjorde workshopen till ett par grymma dagar. Men! Dit kommer vi. Första ska vi ta oss genom Norge, upp längst kusten och spendera några antal timmar i en bil:

Vi börjar i rätt ände. Hallå! Här står jag och poserar! Det är vår första kväll, och solen står fortfarande högt på himlen. Vi åt lunch utanför Lillehammer och sedan dess har bergen tornat upp sig runtom oss. Jag är så otroligt fascinerad att ett litet stopp längst vägen kan ha såhär fin utsikt.

norge+road trip+lofoten

Eftersom vår första dag består av att köra mot kusten, så är det inte förens kvällen som jag plockar upp kameran. Området runt Ålesund är nog favoriten hos mig på fastlandet - det är så jävla fint här. Så fint att det utsikten på den här bilden är en tråkig utsikt. Vem är jag och vad har jag blivit?

norge+road trip+lofoten

Första natten regnar det något otroligt. Hårt mot tältet, från att vi fäller upp det till att jag vaknar. Regnet slutar inte bara för att dagen gryr. Vi som har tagit en omväg för att se Atlantvägen blir lite besvikna på att inte kunna ta upp drönaren. Men så fint det är ändå! Jag är dock osäker på om jag faktiskt skulle rekommendera att åka hit, det får jag fundera på. Kanske om du ändå har vägarna förbi? Jag vill ju gärna se den i vackert ljus, fortfarande.

norge+road trip+atlantic ocean road
norge+atlantic ocean road+reseblogg
norge+atlantic ocean road+reseblogg
norge+atlantic ocean road+reseblogg

Något jag älskar med vädret här är all denna dimma. Så fint på bild! Johan håller inte med, han säger att dimman gör fotona suddiga och bergen små. Jag tänker på när jag i San Francisco stod stilla utanför mitt hus och såg dimman rulla över hustaken, som om de svepte in husen för natten. Viskade god natt, sov gott.

norge+reseblogg+road trip

Vatten är något som förundrar mig. Hur kan något genomskinligt ha så många olika färger, hur kan någon så obestämt anta så många olika skepnader. Förutom en härlig vy får höga höjder mig att tänka mycket, utan att bli uttråkad. Vet ni hur lite Instagramscrollande det är under denna vecka? Ber om ursäkt till mina vänner vars bilder jag inte gillar, mitt huvud är bland molnen.

norge+reseblogg+road trip
norge+reseblogg+road trip

Vårt mål för dagen är norr om Trondheim. In i bilen igen!

norge+reseblogg+road trip

Klockan är fem och vi rullar igenom fyra tullar. Två för Trondheims kommune, två för Trondheim Sentrum. Jag skriker Kaffebrenneriet rakt ut när jag inser vilket land vi är i. De har den bästa varma chokladen! Vi kommer dit en kvart innan de stänger, Johan hinner inte dricka upp sin kaffe så den tar han med sig. I lugn takt går vi runt vattnet. Kanske skulle vi bo i Norge? Och ha såhär nära till bergen?

Här är han, min människa. Älskade, älskade människa.

norge+reseblogg+road trip

Bland husen byter vi ord om att här skulle vi kanske kunna bo ett tag, men ändrar oss snabbt när Johan googlar fram att Trondheim generellt är dyrare än New York City. Jag vet inte om det stämmer, men att ens jämföra är nog för att min fantasi ska flytta till en annan stad. Kanske inte Norge, ändå.

norge+reseblogg+road trip+trondheim

Innan natten lägger sig stannar vi på en sista plats. Den är helt underbar. Här står vi tills det blir svårt att se i mörkret, och vi packar in oss i bilen igen. Den här natten får vi sova i en hytte, för när vi kommer fram till campingen ligger snön ännu som en vit betong över gräsmattornas trötta strån.

norge+reseblogg+road trip

 
norge+road trip+reseblogg
 
Ett slut på Lofoten

Vilka dagar vi har haft här i Lofoten!

Men herrejävlar vilket tempo vi har hållit. Jag har knappt tagit upp min dator, vi har varit fram och tillbaka över alla Lofotens öar från morgon till kväll. Det har varit så kul, och jag lovar att jag ska ladda upp så många härliga bilder att ni fullkomligt storknar på det här stället. Så länge får ni tre bilder som Johan har tagit, han är den enda av oss två som orkat med att redigera. Jag har då inte ens flyttat över mina bilder från kameran än, hehe.

Nu har vi vår sista dag här, imorgon bitti åker vi mot Skellefteå för att på söndag ta oss ner till Stockholm. Lämnar er bara med tre foton här, har ändå jobbat på det här inlägget nu i en timme och inte kommit längre än såhär. Vi hörs när mitt huvud är back in business!

norge+lofoten
lofoten+norge
lofoten+reine+norge