Söndagens reseabstinens

Jag har den klassiska reseabstinensen som river i mig. Det är jobbigt, det slutar all min tankekraft i den mån att det till och med är svårt att skriva det här inlägget. Hjärnan känns så molnig - alla tankar står i relation med resor. Att jag mest troligt ska ut och fara i april spelar inte mig någon roll, det är nu jag vill iväg! Precis som ett barn är jag. Det är svårt att vakna upp i Sverige varje dag, när jag varje natt drömmer om Europas alla länder jag inte upptäcker. Varje dag på hemmaplan är en dag förlorad resedag. Så känns det. Går i tankar om att göra weekendresor, tågluffar i sensommarvärmen, att kunna bo utomlands när vintern kommer åter.

Som allt så har det sina för- och nackdelar. Det positiva: Jag är otroligt motiverad till att jobba mot det. Det negativa: Otroligt ofokuserad. Allt jag tänker på är ju HUR jag ska kunna leva ett dubbelliv. Hur mycket jag än vill resa runt, så vill jag inte riktigt släppa allt jag har här i Stockholm. Så efter att jag dagdrömt klart, är jag redo att börja kompromissa. Jag ska skriva en lista på allt jag vill fokusera på det här året, och hur jag vill att det ska se ut. Hört att det är vad folk kallar nyårsmål, men jag är lite sen på bollen ibland.

Ah, jag tror det är min tjugofemårshjärna som äntligen landat. Alltså jag är ju medveten om hur äckligt det låter, men att fylla 25 har förändrat mig. Är så mycket carpe framtiden så det finns inte. Totala motsatsen till hur jag var för bara något år sedan. Ska sätta mig vid min lista nu, fundera ut precis hur jag ska göra min framtid. Sedan ska jag jobba. Att underlätta måndagen har blivit min nya söndagsrutin. Blir löjligt motiverad av att börja veckan med redan avklarade uppgifter.

Från Irland. Åh, Irland, road trip. Orkar inte.

Att vara för gammal

Jag har officiellt vandrat in i åldern då jag börjar bli för gammal för vissa saker. Några av punkterna ser jag tillbaka på med ett halvhjärtat leende, men mest med lättnad: som att vara arton och ha noll hämningar på Harrys klibbiga dansgolv, medans jag hade en pågående bucket list på hur många städer jag festat i (jag är väl uppe i kanske tio stycken, det är ytterst tveksamt om yngre jag hade varit stolt). Sådana grejer förlorar jag ingen sömn över direkt, även min universitetsperiod av att festa all day, err day är något som känns ok att inte leva kvar i.

Men så har jag mina tankar, de flesta om resor, som kilat sig fast sedan länge tillbaka. Säkert tio år; De saker jag troligtvis aldrig kommer genomföra. Jag vet att det helt beror på hur jag väljer att leva mitt liv, men konflikten i att vilja leva två olika liv är i ständig strid. Jag vill resa, ha ett working holiday-visa Australien, Nya Zeeland. Åka på språkresa till Spanien och hålla min lilla reseblogg vid liv.

Som ni vet är mitt liv inte så idag. Det var allt jag drömde om som tonåring, det gjorde ont i mig - Så gärna ville jag se världen. Jag är ju inte den som reser sällan, även idag, det vet jag ju. Men i och med min kärlek till min nystartade karriär, och allt jag vill ge den, så slog det mig häromdagen att jag nog aldrig kommer åka till Spanien på språkresa. Jag etablerar mitt liv här i Stockholm, och jag är redan tjugofem år gammal. Och den tanken gör mig så ledsen, så uttömd på framtidshopp.

Så jag tvingar mig själv, här idag, att tänka om. Jag har en otrevlig vana av att tro på evigheten; Det är nu och för alltid. Även för en person som mig, som för fem år sedan faktiskt bodde utomlands, är det så enkelt att falla in i en vana; Att göra livet till en rutin. Jag må vara för gammal för att hälla i mig drinkar av oklart innehåll (för att inte tala om lilla hjärtat som inte ens tål spriten längre), men inte kan jag väl vara för gammal för att uppleva livet så som jag vill det? Idag bygger jag ett liv i Stockholm, om ett år kanske i Rom; Jag är ju ändå bara tjugofem, varför ska jag låta fötterna gro fast när the best is yet to come? Och även om de gör det, ja, då är det väl bara att börja gräva. Än är jag inte redo att ge upp mina drömmar.

Frilansdepressionen - och hur man tar sig igenom den

Hej! Jag måste bara säga att det känns så bra med en ny vecka! Igår spenderade jag hela dagen inomhus, i soffan framför skidorna på tv. Sedan gick jag lös på hela lägenheten; städade upp, diskade. Jag började till och med beta av min to do-list för idag. Tryckte bort två timmars jobb, och känner mig äntligen ikapp med livet. Som egenanställd, och med kontoret hemma, är det inte en känsla jag har ofta.

Jag har väl nämnt det någon gång tidigare, att jag i oktober fick en sådan chock över mitt nya arbetsliv. Det hade gått några veckor sedan jag slutade gå till ett jobb, sedan jag hade någon över mig som bestämde när och var jag skulle jobba. Inte visste väl jag att det skulle vara så svårt, exakt alla andra förstod innebörden av att jobba för sig själv. Alla andra såg ut att klara det galant, inte låta sin vilja styra sitt självdisciplin.

DSC07193.jpg

För mig går det bäst att få saker gjort när jag vet att jag ligger efter, jag gör gärna allt i sista sekund. Så har det alltid varit för mig, jag har väldigt svårt för att starta igång en aktivitet - vare sig det är roligt eller inte. Då kanske du undrar varför i helvete jag valde att bli egen. Ja, men varför inte? Något ska man ju göra för att utvecklas här i världen, och att starta eget företag var enda sättet för mig just då att jobba med det jag ville.

Det är först nu jag känner att jag börjar få koll på saker och ting, hösten är en enda röra. Mina tårar rullade mot Johans hals väldigt ofta, han fick höra mig mumla om att vardagen var lika med tidsbrist och orkeslös och rörigt och dåligt väldigt många gånger. Dag efter dag satte jag upp en lista över saker att göra. Men allt var liksom snett. Saknade helt dagsrutiner, mål att jobba mot, en tro på att jag kunde frilansa. Hur jag än trixade gick det liksom inte ihop, jag visste verkligen inte hur man gjorde - hur man lyckades. Som du förstår; det är ju inte en hållbar vardag, psykiskt eller fysiskt. Så jag tog hjälp. I november gick jag till min terapeut på vårdcentralen i Alvik.

Lite i taget har mitt liv börjat gå ihop igen, del för del. Vi alla har ju våra svårigheter, man måste ta hänsyn till just sina egna. För min del så har jag, kort och gott, väldigt många likheter med ADD. Något jag vetat ett tag, men som inte varit ett problem förens jag började frilansa. Så att bara sätta igång och vara egen, som min bild av att börja frilansa var, var inte en grej för mig. Jag har fått tråckla och skruva runt dagarna för att hitta ett sätt som passar mig. Jag är ju en bit ifrån att vara vattentät, det finns stunder då jag bara står och stirrar på datorskärmen. Men några saker som hjälpt mig tänkte jag dela med mig av idag. Det är inga världsrevolutionerande tips, men några som tåls upprepas.

1. Håll en dagsrutin

Det är här mitt A och O. Det spelar ingen roll om jag jag har en halvdags jobb framför mig, för att allt ska gå ihop måste jag sova innan tolv och gå upp innan halv åtta. Annars blir jag för seg, kommer aldrig igång med mitt jobb och får ångest över allt. Dagen är förstörd. Nu är min motivation att jag vet hur mycket lättare vardagen blir när jag håller mina rutiner, men i början tyckte jag det var lättare att pressa mig själv…

2. Ha en stoppkloss

… Med till exempel en stoppkloss i slutet av dagen. För ja, det är lättare att vara produktiv när annat står på schemat. Om jag inte vill behöva jobba på kvällen så försöker jag se till att boka in något som händer vid typ kl 18. Kan vara något utomhus, kan vara middag med Johan. En egen deadline, om man vill.

3. En rimlig To do-list

På riktigt den som räddar mig varje dag. Tänker såhär när jag sätter en lista: Den ska vara rimlig att fullfölja under en dag, den ska vara konkret med projekten uppdelade i små delar. Idag när jag layoutar för en mäklarfirma så skriver jag upp adresserna som ska göras, istället för bara Layouts. Det är lättare att sätta igång små saker än stora.

4. Att gå ut, äta mat…

Nio av tio dagar när jag jobbar hemifrån och inte har annat planerat så glömmer jag på riktigt att gå ut. Glömmer också bort lunchtid, frukost, mellis. Är expert på att försvinna in i min egna värld. Kanske ska börja sätta ett alarm för att komma ihåg att se dagsljuset? Nu påminner jag iallafall dig:).

Stockholms Stadsbibliotek

Idag har det snöat här i Stockholm, så sjukt mycket. Jag och Johan åkte in till stan vid halv ett, mötte upp Alex i Stadsbiblioteket. Jag hade tänkt mig en fotorunda i Vasastan, men avstyrde den direkt när jag satte min fot utanför biblioteket. Istället har jag kollat på skidor här hemma, stirrat ont på min lista över projekt jag hade velat ha klar inför helgen. Och så insåg jag att det var fredag idag, och att jag knappt märkt av veckan som gått eftersom den hänt medan jag suttit framför min dator - begravd i jobb. Det har varit en fullspäckad vecka, behöver en ledig stund. Den kan lika gärna få börja nu istället för om någon timme.

stockholm+stadsbibliotek

Har ni vart på stadsbiblioteket förut? Det har inte jag. Av utsidan att döma så var det långt från vad jag tänkt mig. Det runda rummet är finare i verkligheten än på bild, mina förhoppningar var på noll när vi klev in. Men det visade sig bli ganska så bra ändå.

DSCF5609.jpg

Hej på mig!

Jag har hört att Kungliga Biblioteket i Humlegården är finare, jag får se till att ta mig dit någon dag! Nu ska jag fönsterwebbshoppa. På senaste tiden har jag känt mig så ovän med kläder överlag - har bara rensat och rensat, men aldrig orkat leta efter något nytt. Så nu är min garderob ganska tom. Grejen är att jag velar så mycket i min stil, jag vet inte vad jag vill ha på mig. Orkar inte köpa bara för att köpa. Jag börjar bli illa tvungen att reka lite nu, tappar vardagsglädjen så fort jag ens gläntar på min garderobsdörr. Vill inte ha det så.

Fin fredag, hörni! Glöm inte På Spåret ikväll!

stockholms+stadsbibliotek
I min mobil

Jag har sådan OTROLIGT trög hjärna, ni förstår inte. Jag har fått vittring om en ledig helg, något som inte riktigt är min standard pga min sätt att planera, leva mitt liv. Ni vet. Det vanliga. Skriver och skriver, så raderar jag igen. Tycker allt är irrelevant eller dåligt, jag undrar faktiskt varför. Till och med nu, världens mest irrelevanta inlägg till allt, och jag suddar suddar suddar.

Ska vi se vad som finns på min mobil istället?

Har jag sagt att vi blivit med hemmakontor?? Ordet kontor är en överdrift dock - det är mer att jag och Johan offrat vårt kök för att få plats med skrivbord. Det har blivit min favoritplats i hela lägenheten, så jag är nöjd.

Att bero på lägenheten, ni har ju inte sett så mycket. Såhär mysig är den i alla fall på morgonen när jag går upp. Men alltså, kan ni diagnostisera mig eller: jag LEVER för dessa morgnar, önskar de kunde sluta bli ljusare. Samtidigt följer jag slaviskt min dagsljusapp som varje dag visar solens upp- och nedgång. Kollar på den mer än vad jag scrollar Instagram.

Vem är jag.

Ok, det här lever jag för. På riktigt. För övrigt bästa ställena att åka kommunalt på i Stockholm: Gröna linjen över Tranebergsbron och Alvik strand - Stora Essingen - Gröndal med Tvärbanan.

Var på Formex-mässan i fredags. Skrev då såhär och tog en bild:

Köpte en varm choklad i väntan, gjord på oboypulver vatten skummad mjölk. Ändå var den godare än innestans caféer där de stoltserar med ekologisk hundraprocentig kakao. Hatar när choklader är gjorda på kakao. 

Här är ännu en skön morgon.

Ok här då.

1. Insp för jag vet inte vad men jag KUNDE INTE motstå att ta en screen grab.

2. Såg den här på Instagram, skickade den till Johan och sa here comes the bride.

Han sa att allt är sant på Instagram.

Så.

Och här är jag idag. Vill ju bara sätta frågetecken runt allt. Mest av allt kanske klädhögen bakom mig eller hur jag står.

Lever!

Jag lovar att jag lever! Arbetslever! Jobbar morgon som kväll, sover och drömmer om design. Rivstartade verkligen igång året på riktigt förra veckan. Satte ihop grunden till en ny webbsida som snart är klar, kan visa er då! Och så var jag på Formexmässan! Vuxet, va! Efteråt har jag suttit med näsan i Illustrator, matchat färgkoder och satt ihop designer till diverse kampanjer. Har fortfarande en riktigt, riktigt lång to do-list kvar med saker att göra, även då jag halverat den flera gånger om. Men! När den är avcheckad, eller åtminstone inte lika tidskrävande, så kan ni lita på att jag är back on track här med.

Nu låter det ju som att jag gnäller. Det är min naturliga jargong, även om jag inte har ett dugg problem med det. Tycker tvärtom att det är kul, jag tycker om mitt jobb. Speciellt när jag fått in mer formgivning, mixen av allt roligt hörni. Keeps me young.

Ska återgå till att eremita. Har tänkt att ta mig igenom två olika designer ikväll, och om jag hinner så vill jag även skriva ett och annat blogginlägg åt Sisters in Law. Ni läser väl?! Har tretton procent på mig tills jag måste lämna min högst diskutabla ligg/sittposition och sätta mig vid skrivbordet och jobba, ska plöja på nu! Ska vi säga att vi hörs igen på onsdag, kanske?

KRAM

Obs ej realtidsrepresentation av mitt befinnande. Har knut mitt på huvudet och en t-shirt jag haft sedan sjuan på mig. Waow waow.

En solig tisdagsförmiddag

I tisdags var det supervärder - superfint och superkallt. Både jag och Johan hade möte på varsitt håll under eftermiddagen, så vi åkte in till stan lite tidigare för att strosa runt Södermalm. Tänkte att det skulle vara så mysigt, det ska ju vara det när solen lyser. Hade ju inte kunnat ha mer fel, det! var! så! kallt!

Vi gick bort till Katarina Kyrka, jag har aldrig varit i det området förut. Kan hundra procent tänka mig att bo där i framtiden.

södermalm+katarina kyrka

Vidare för att spana in fler vinklar!

södermalm+katarina kryka
södermalm+katarina kryka
södermalm+katarina kryka

KONCENTRERAD.

södermalm+katarina kryka

Hej från mobilsidan!

södermalm+katarina kryka

Vi gick även ner till Fjällgatan för jag tycker utsikten där är utsökt. Eventuellt att jag håller ett hårt grepp om hur det såg ut innan Slussen var något mer än ett stort avgrundshål, men om man kikar åt andra hållet så är det ju väldigt fint!

södermalm+katarina

Här kände vi ett starkt nej till att vara ute mer. Vi båda var helt genomfrusna. Snabbt upp med mobilen för att hitta närmsta café med kaffe och varm choklad!

södermalm+fjällgatan

Vi hamnade på Greasy Spoon, som tydligen är the place för söndagsbrunsch. Vi var förbi där en helg, vi tillsammans med en kö av personer villiga att vänta fyrtiofem minuter för mat. Det var inte vi, så vi gick vidare. Fick dock prova nu! Och inte för att vara tråkig, men det var ganska överskattat. En helt ok avvotoast med en ganska god varm choklad. Jakten på mitt framtida stammishak fortsätter.

greasy spoon+södermalm
Hur och varför jag redigerar mina bilder

Då och då funderar jag på min redigeringsprocess. Varför jag redigerar som jag gör, är det okej att förvränga en bild på det sättet? Det är otroligt sällan jag lägger ut orörda bilder, oftast tweakar jag färger eller klonar över en stolpe som är i vägen.

Jag är väldigt känslostyrd, och det gäller nog även när jag redigerar mina bilder. Jag använder Lightroom och Photoshop, för den som undrar, och strävar alltid efter att få mina bilder att reflektera en känsla. För det mesta är det känslan jag hade när jag tog bilden, men det kan också vara en känsla jag får när jag ser fotot i efterhand. Eller, ibland kan det även vara en känsla jag vill uppnå - som för att utmana min kreativitet. Förstår ni? Jag ser det framför allt som en hobby, men även något som kan hjälpa mig i mitt arbete. Det känns även lite förlegat att man ser på redigering som något negativt, nu för tiden känns det mer som en förlängd arm till att vara kreativ.

Här har jag bättrat på ljuset, korrigerat färgen och rätat upp bilden i Lightroom. För att framhäva mig själv, och få fotot att kännas mindre rörigt har jag även rensat upp i Photoshop. Något som en del ser som att försköna verkligheten, jag tycker det är lite beroende på vad man har för syfte med bilden. Ger ju en falsk bild av hur Pink Street i Lissabon ser ut, men kanske en rättare bild av hur jag kände in den.

Haha okej, den här då. Typiskt fall av att vela mellan vilken av varianterna jag skulle lägga upp. Har ju flyttat på hela teletonet, och dessutom rätat upp det. Så ser det ju inte ut i Berlin, det går ej att fota denna bild såhär. Varför gjorde jag det, då? BALANS i bilden. Hatar när det är obalans.

Skärmavbild 2019-01-16 kl. 14.31.23.png

Spegelvände ena sidan här för att jag inte kunde redigera bort människan i rulltrappan, nåt jag ganska ofta håller på med…:) Lägger för mycket tid på det, alltså.

IMG_1002.jpg

…Men! Det blir så mycket bättre? Tycker inte om stressiga foton, så om det inte går att fixa under själva fotograferingen tar jag hjälp av portproduktionen. Hörde en fotograf som förklarade det som att man ju vill visa upp det man själv såg, även om det inte går att fotografera. Köper det.

DSCF3596-Redigera.jpg
Bucket list 2019: 5 resor att göra under året

Jag har varit så nöjd med att ha en tid hemma i Stockholm nu, nästan mätt på att resa efter Portugal. Trodde definitivt att det skulle ta längre än tre veckor för resegnistan att leta sig fram. Men så leder det ena till det andra, och rätt vad det är så börjar mina vägar leta sig norrut inom en ganska snar framtid. Innan jag själv vet av det så har mitt huvud redan spånat iväg på weekendresor i maj och tågluffar i september. Jag har en obotlig resesjuka, och jag har fallit dit i år med. Jag får hålla lite på min kryptiska resa uppåt så länge, tills allt är klart och bestämt, men tills dess vill jag vandra bort i drömvärlden med er! Skapa en bucket list för ställen jag vill besöka i år, det var länge sedan jag hade en sådan!

TÅGLUFF TILL SÖDRA EUROPA

För några år sedan fick jag upp ögonen för Balkanländerna, och vilken otrolig natur de har. Vill tågluffa här, från enda Liechtenstein i Norr ner till Balkanhalvön och vidare mot Aten i Söder. Och så kanske upp mot Budapest igen. Kanske åka båt från Skåne, tåga igenom Tyskland och Tjeckien. Problemet med att varje gång jag ska göra en multiresa försöker jag gärna trycka in så långa omvägar genom hela världen som det bara går, kan inte bestämma mig. Även då jag kanske får lägga band på mig själv, är jag gärna borta en månad så jag kan lata mig igenom alla underbara städer och naturparker!

tågluff europa

SKOTTLAND

Förra året hade jag, Johan och Alex tänkt att besöka ett höstigt Skottland. Men så kom jobb och andra resor i vägen, och kanske det faktum att vi inte planerade det hela så bra. Vi får se om det blir av i år istället! Hade gärna åkt upp mot Isle of Sky, det ser så fint ut. Har hört att det påminner om Irland, som jag var på förra året.

irland+slieve league cliffs

VANDRA I DE SKANDINAVISKA FJÄLLEN

Efter mitt äventyr i Abisko har jag fått lite mersmak för naturresor. Det kan vara så att jag lyckats förtränga hur sanslöst dålig jag var på att vandra, men visst tyckte jag att det var lite charmigt ändå? Minns att jag mådde så bra av det. Kunde liksom inte bry mig om annat än den underbara naturen; även om jag knappt såg den när svetten väl började rinna ner i ögonen. Jag är inte så kräsen på vart jag åker, men jag vill få till en sommarvandring i antingen Norge eller Sverige. Nära och bra!

reseblogg+abisko+vandria

BILA I TYSKLAND OCH POLEN

Får jag inte till min tågluff genom halva Europa så vill jag bila ner till Tyskland, och Polen - favoriten i centrala Europa. Mina föräldrar gjorde det för typ två år sedan och jag är fortfarande lite sur på att de inte tog med mig. Enda rätta är att de i sommar lånar ut en av sina bilar till mig i någon vecka eller två, eller hur (Vet att ni båda läser, kom igen)? Skulle i så fall sikta på Lübeck, Hamburg, Köln och Luxemburg. Kanske även ett slott i de tyska skogarna. Är redo att ge Tyskland en andra chans efter min miss med Berlin för några år sedan.

berlin+roadtrip+tyskland

ALASKA, USA

Sista för den här gången, innan jag tappar det helt och köper mig en biljett ut i världen med avgång imorgon. Jag vill till Alaska! Trodde aldrig, jag menar ALDRIG, att jag skulle forma dessa ord. Men here we go: Jag vill göra en vinterresa till Alaska. Mot snön, mot kylan, mörkret. Jag tror verkligen på att Alaska är hur fint som helt på sommaren, och jag skulle gärna vara där då med, men jag tror ändå att vintersäsongen tar hem det. Eller kanske hösten? Vill ha mycket snö i bergen, norrsken och hela den grejen. Jag har förlorat förståndet nu, va?

En måndag

Happy Monday!

Ungefär iallafall.

Jag har ju sedan länge blandat ihop veckodagarna, på gott och ont. Tycker inte måndagar suger, men tycker inte heller det är nervkittlande med fredagar längre. Åh, kommer ihåg när jag jobbade på särskolan i Katrineholm. Varje fredag slutade vi alla strax efter lunch, så härligt det var! De timmarna mellan att jag slutat, men ingen annan, var så sköna - komma hem, ta det lugnt, kika på en serie och äta mellis. Slippa stressa innan kvällen och allt vad de innebar drog igång. På den tiden var jag ju fortfarande ute och festade en del, haha så länge sedan nu.

Nu för tiden inviger jag varje fredag med att religiöst följa På Spåret, inte sällan är jag i säng vid tolv. Sedan går helgen åt att planera efter när skidorna går på TV.

Är. Så. Gammal.

Aja. I helgen var jag faktiskt en sväng på O’learys med Lydia.

Nu har jag suttit hela förmiddagen med min to do-list. Jag växlar idag mellan tre olika arbeten; Copy, layoutande och webbdesign. Det känns ju otroligt lyxigt, va. Så ser nästan hela min vecka ut. Oerhört nöjd med det. Ska skriva på den här bloggen också, imorgon får ni läsa om min bucket list! Until then, mina söta!

lissabon+reseblogg
2018: Det fantastiska reseåret!

Jag kände att en sista årsresumé var på sin plats, den om mina resor under 2018. Det blev en del! Det trodde jag aldrig när året kickade igång, var så inställd på att få stanna hemma ett bra tag. Samma sak tänkte jag i och för sig när 2017 närmade sig, och jag var student i Umeå. Då kom jag ut i världen två-tre gånger. Det går kanske inte att bota en obotlig, hopplös reseentusiast? Det bådar gott för detta år, då jag för tillfället varken har budget eller speciellt många planer på att resa. Dock har jag en vilja att upptäcka mer av Europa, men det pratar vi om en annan dag! Nu kör vi en recap av 2018!

IRLAND

I april åkte jag och Johan till Irland för en tio dagar lång road trip. Ställen vi besökte var bland annat Belfast, Carrick-a-rede, Slieve League Cliffs, Killarney National Park, Dingle Peninsula, och Kinsale. Det var första gången på Irland för oss båda, det var här jag blev kär i massiva berg och naturen runt om. Ni kan läsa allt om Irland här!

irland+road trip

VÄSTKUSTEN

Ibland gör jag saker på impuls. Västkusten var en sådan sak. Väldigt mysigt, absolut, och det funkar när resan inte kräver så mycket planering. Lånade pappas bil, tog med mig Johan och planerade påväg ner mot Strömstad. Ett av mina absoluta sommarminnen från förra året är solnedgången från Smögens klippor. Vårt sista stopp på vår resa. Som stora valar låg klipporna där, formade av havet och vinden. Solen brände igenom havsytan, försvann i en röd explosion. Vi satt kvar tills vi inte kunde sitta stilla längre, darrade av kylan som trädde fram. Se Västkusten-inläggen här!

västkusten+smögen

NORRLAND

Under min semester följde jag med Johan och Alex till deras hemtrakter, Norrland. Kan inte annat än att skratta åt det, nu i efterhand. Vi körde alltså från Skellefteå till Abisko för att vandra i två dagar. Under dessa dagar var det så varmt att Sverige hade eldningsförbud, vilket vi bara antog gällde nationalparkerna också. Så vi köpte med oss sallader från ICA, och lite annat smått. Väl framme hade vi inte riktigt plats med allt vi behövde, eftersom vi bara en av oss hade en riktig backpack. Eventuellt att vi inte riktigt ens hade med oss allt som en vettig människa tagit med sig. Men visst löste det sig, det med!

Ni kan läsa om mitt äventyr i Abisko här! Och kom ihåg, bakom alla bilder gömmer det sig en ICA-påse med tre sallader i.

norrland+abisko+vandra

FRANKRIKE

När september började gå mot sitt slut åkte jag iväg på min absolut första jobbresa. Tillsammans med inga mindre än tjejerna från Sisters in Law, de styrde upp en långweekend i Paris vilket var så otroligt kul! Har både dagsbloggat och gjort Parisguide, och de hittar ni här!

FRANKRIKE+paris+bridal

NORGE

Jag stannade i Bergen påväg hem från Frankrike, en stad jag alltid velat besöka. I eftertanke hade det varit bättre att planera resan dit, med bättre passande kläder och kanske en bil att ta sig runt med. Tror Bergen är bättre i utkanten än vad den är i stadskärnan. En annan gång! Har ju fortfarande en roadtrip längst kusten på listan. Läs om Norge här!

norge+bergen+guide

LETTLAND

I november åkte jag och mamma över till Lettland för att besöka huvudstaden Riga. Det var en perfekt getaway där vi endast strosade runt, åt god mat och fotade en hel del. Nästa gång jag åker till de Baltiska länderna vill jag besöka Vilnius! Se våra dagar i Riga här!

riga+lettland+weekend

PORTUGAL

Åh, Portugal. Den här resan ligger mig så varmt om hjärtat. Troligtvis den bästa resan på året, av så många anledningar. Jag har ju sedan urminnes tider velat åka till Lissabon, och väl där fick jag så fina dagar. Sen roadtripade vi, med lärdomen av Irland att ta det lugnt. Och så Madeira, förstås. Alltså det är nog det coolaste stället jag varit på, jag är så fascinerad över hur ön är uppbyggd; små byar mitt i bergen, Funchal, allt. Det är så jag vill uppleva det igen! Så långe finns mina inlägg om Portugal!

madeira+drone+portugal
Portugal på en budget: Vad kostar det att resa i två veckor?

Portugal är ett underbart land att resa i, ett av mina favoritländer av många anledningar. Dels är naturen fantastisk, dels är landet så pass litet att det inte är omöjligt att besöka flera platser under en och samma resa. Jag var där under två veckor, och hade gott om tid till att utforska större delen av Portugal. Om du är ny här, och har missat min resa så finns hela den här! Jag tänkte även göra en guide till de olika städerna, men det tar vi i ett annat inlägg! Idag ska vi fokusera på hur mycket det kostar att uppleva Europas sydvästligaste land.

Det här en en budget som grundas på två personer, eftersom att jag reste tillsammans med Johan och därför delade kostnader för bil, bensin osv. Bra att ha i bakhuvudet när du läser!

TRANSPORT

Flyg
Jag och Johan flög ner till Lissabon, från Arlanda och tillbaka två veckor senare. Vi flög även över till Madeira från Porto, och från Madeira till Lissabon. Vi betalade 1 990 kr/person för flyg.

Bil
Bil hyrde vi sträckan Lissabon-Porto, en resa vi gjorde på 4 dagar. Eftersom vi lämnade bilen på ett annat ställe än där vi hämtade den, fick vi betala 800 kr extra. Allt som allt blev det 1 225 kr/person. Vår bil på Madeira kostade oss 660 kr, även den hade vi i 4 dagar. Bil i 8 dagar, tillsammans med bensin, betalade vi 1 660 kr/person.

Tåg/Kollektivtrafik
En tur-och-retur till Cascais från Lissabon, några få Uber-turer och en handfull bussbiljetter gick totalt på 225 kr/person. I Portugals städer är det gångavstånd till det mesta och därför blir det en ganska låg kostnad för kollektivtrafik.

portugal+madeira+road trip

BOENDE

Allt räknad per boende, alltså vad vi två betalade tillsammans. Förutom totalen!

Lissabon
Boende 1: AirBnB, liten etta utan kök. Här betalade vi 280 kr/natt. En riktig lägenhet ligger ungefär på 450 kr/natt.

Boende 2: Hostel, Divine House of Graca. Världens minsta, fuktiga, mögliga rum. Delat badrum. Kan inte för livet rekommendera någon att bo här. Men så betalade vi 140 kr/natt, så vad förväntar man sig.

Ericeira
Ericeira Chill Hill Hostel, eget rum. Mysig värd, frukost ingår (vi åt på altanen med havsutsikt, åh), på vintern är det väldigt tomt där. Vi betalade 290 kr/natt. Centralt och så värt det!

Porto
AirBnB, eventuellt den bästa lägenheten! Iallafall den snyggaste. Låt mitt i centrum, var inte fuktskadad, enda minuset var att grannarna inte visste hur man är tyst. Här betalade vi 335 kr/natt.

Funchal
AirBnB, i Madeiras största stad. Ett bra val, hade nog inte velat bo i någon av de små städerna. Vi bodde uppe i bergen, så mysigt! Svårt att hitta till en början, men att inte bo bland hotellen var skönt. Också GULD att vakna upp till Atlanten. Som jag saknar det! Hur som, vi betalade 250 kr/natt här för en stor trea med fullt kök och två badrum.

Totalt
För 14 nätter runt om i Portugal betalade vi 1 780 kr/person, alltså ungefär 130 kr/natt.

portugal+ericeira+road trip

MAT

Tycker det är svårt att sätta en budget för mat. Det beror liksom helt på vad man vill ha ut av sin måltid. Johan och jag satsade på att komma undan ganska billigt, och käkade mycket hemma. Sen råkade vi hamna på en lite finare restaurang en kväll i Lissabon, och käkade ute då och då för sakens skull. Men de flesta måltiderna lagade vi själva, och då hamnade maten på 200 kr/dag, och 2 800 kr/person totalt. Ändå överkomligt, med tanke på att restauranger i större städer är typ i samma prisklass som i Sverige.

lissabon+brunch

ÖVRIGT

Vi ägnade oss inte åt så stora aktiviteter, och inget som direkt kostade pengar, för det mesta var vi upp till miradouros. Men småshopping, små aktiviteter och liknande tog vi ut pengar för så jag har inte superbra koll på det. Men kan tänka mig att vi kanske spenderade 250 kr/person i den här kategorin.

lissabon+miradouro+reseblogg

TOTALT

Allt inräknat så betalde vi, två personer, såhär mycket för att resa runt i Portugal i två veckor:

Kostnad per dag: 1 230 kr
Kostnad totalt: 17 200 kr

Per person betalade vi alltså 615 kr/dag och 8 600 kr för hela resan.

madeira+road trip+reseblogg

Pin it!

 
portugal+budget+resa