Resedagboken: På vägarna mellan nationalparker täckta av snö
IMG_0922.jpg

I utkanten av två nationalparker styr vi mot Bodø. Svartisen till vänster och Saltfjellet till höger. Gropiga vägar, snöiga berg med molniga toppar. Även idag regnar det, jag har aldrig tidigare brytt mig så lite om regnet. Naturen är så fin ändå. Ikväll når vi Lofoten. Vi bestämde oss för att spendera en dag extra där, klockan 16.45 går båten mot Moskenes.

Imorgon möter vi Sisters in Law-gänget, och bosätter oss i Leknes för några dagar. Ska försöka gå igenom några bilder från kameran då, ni ska få se alla de fina utsikterna jag fått ta del av denna resa! Men först väntar en båt, planerande av det kommande dynget och jakten på den perfekta platsen att sova på. Vi ska tälta - Jo, det är i alla fall planen - bredvid någon strand med top notch utsikt vid soluppgången. Det var vår tanke igår med. Men med all snö som inte än töat i Nordnorge fick vi hyra en stuga istället. Så skönt det var med en riktig säng! Vi får se hur det blir ikväll, båten tar drygt tre timmar så vi har gott om tid för planering.

norge + road trip
Resedagboken: Hallå från Norge!

Medan Kungsträdgårdens körsbärsblommor slår ut i ett solbadande Stockholm har jag bytt vår mot vinter och vita bersgpass. Jag är i Norge! Här är det vår men ändå inte, varmt men snö var ögat än når. Men satan så fint det är. Jag och Johan lämnade Katrineholm vid halv sju imorse, och har sedan dess hunnit förbi Lillehammer. Nu kör vi mitt mellan Jotunheimen och Rondane Nationalparker, och fler väntar. Den här gången blir det dock ingen upptäcksfärd i någon av dem, utan vi satsar på att komma ut till kusten innan kvällen är här.

norge+road trip

Och som jag trivs! Redan! Och som jag uppskattar mitt jobb på dagar som dessa, mer än aldrig förr. Tänk att jag faktiskt kan jobba från en bil i Norge, påväg mot en riktigt grym vecka i fjällen. Det var min dröm för ett år sedan, och även då jag har en lååång väg kvar att gå i min karriär så kan jag inte undgå att känna mig nöjd över där jag är just nu. En sådan skön känsla.

Dagens delmål är Atlantvägen, där omkring ska vi övernatta för att tidigt imorgon åka dit och se soluppgången innan vi truckar vidare mot Trondheim. Vi har tre hela dagar innan vi ska befinna oss i Lofoten, och jag vet inte vad jag längtar efter mest om jag ska vara ärlig? Är så jävla taggad på allt. Det här är så mysigt.

IMG_0841.jpg

Dagens utmaning: Klura ut hur ett spritkök fungerar. Vi tror att vi har det nu!

IMG_0847.jpg
Road trip från Stockholm till Lofoten, Norge

Till helgen bär det av mot Lofoten. En drömplats för många, så även för mig. I min bucket list för 2019, den otroligt nedkortade versionen, har jag som punkt att besöka de skandinaviska fjällen mer. Sedan jag kom från från Abisko i somras har jag liksom inte riktigt kunnat hantera att det finns så mycket att se, så nära. Lovade mig själv att jag minst en gång detta år skulle besöka fjällen igen. Jag försöker alltid att se Sverige som om jag bara bodde här tillfälligt - se allt medan jag kan.

När jag sedan fick frågan om jag ville följa med till Lofoten var det inte så mycket att snacka om - jag skulle med! Johan och jag pratade först om att stanna i Lofoten en längre tid, men vi bestämde oss för att köra dit för att få se mer av Norge. Jag älskar sådana resor, och faktum är att alla resor vi gjort tillsammans varit road trips. Det gäller att hitta sitt sätt att resa, och vårt sätt är nog via bil!

roadtrip+irland+norge

Detaljerna är fortfarande lite luddiga, men vi räknar med att köra i fyra dagar, 8-10 timmar per dag. Vilket, ja, är mycket. Men då våra andra alternativ är flyg (snordyrt) eller tåg (nattåg, buss, buss, buss) så känns bilen plötsligt väldigt bekväm. Jag har alltid älskat att åka bil, och så ser man ju så otroligt mycket. Resan en del av upplevelsen och även då vi bara kommer ha några timmar på varje stopp så kommer njutandet även komma från att köra längst med bergsfötterna.

Tanken är att vi ska ha med oss ett tält för att inte behöva leta efter boende varje natt. Och så bara köra! Jag har pinnat ett par ställen på Google Maps att köra efter, men för att vara ärlig så tror jag det bästa är att sikta på att köra uppåt och ta lite längre tid på oss där. Allt efter Trondheim ser ju helt fantastiskt ut! Ska uppdatera er om hur allt går till, men det blir när jag är hemma igen. Varken jag eller Johan är några mästerplanerare när det kommer till resor, utan gillar att kunna ta det som det kommer när det går.

roadtrip+portugal+norge
Road trip stad för stad: Bila genom Portugal

I december förra året besökte jag och Johan Portugal i två veckor. Vår första vecka spenderade vi på vägarna mellan Lissabon och Porto. Jag älskar när jag har möjlighet att se så mycket som möjligt av ett land, är definitivt den som hellre tar sig runt än att stanna på en och samma plats. Just Portugal var superbra att roadtripa, avstånden är så korta eftersom landet är ganska litet. Och så fint det är! Vi körde längst västra kusten, men hade vi haft tid så hade vi även velat åka inland mot Èvora och Obidos. Nästa gång!

Köra bil i Portugal

Att köra i Portugal är relativt lätt. Vägarna är bra och motorvägarna många. Ett tips är att hyra en bil från åtminstone näst lägsta prisklassen, motorn kommer behövas. Att hyra bil går från 18 år, med en ung föraravgift upp till 22 år. Skulle verkligen rekommendera att först spendera några dagar i Lissabon, och sedan hyra bil för att köra vidare. Att ha bil i Lissabon är inget man behöver, och dessutom är trafiken i staden ganska hetsig.

Vill du veta ungefär hur du ska budgetera inför din resa? Här hittar du min budget för två veckor i Portugal!

lissabon+portugal+guide+reseblogg

Lissabon

Om man flyger in till Portugal så är det troligtvis Lissabon man flyger till. Portugals huvudstad är en mysig stad byggd på elva kullar - och som det märks! Var man än går så är det upp och ner, ner och upp igen. Lissabon är även känt för sina vackra hus, det är inte ovanligt att se fasader klädda i färgstarka mosaikplattor i mönster av alla sorter. Drömmer man om San Francisco men bor i Sverige så är Lissabon ett bra alternativ - städerna är så otroligt lika, de har till och med nästintill identiska broar. Lissabon är ett bra val av resmål om man vill strosa runt, njuta av utsiktsfika och bra väder året om.

lissabon+resmål+guide+blogg

Cascais - Sintra

Nästa stopp på denna road trip så stannar vi vid Cascais - en hamnstad där säkert en och annan rik har sitt sommarhus. Spendera en förmiddag här, gå bort till Boca do Inferno för att spana in klipporna, ta en lunch i gamla stan och kör vidare för en eftermiddag i Sintra. Här hittas en av mina favoriter på hela resan: Penapalatset. Det är både fascinerande och spännande hur det här slottet har byggts upp i slutet av 1800-talet. Älskar att de gått helt loco vad gäller design, det är helt klart ett måste att åka hit! Parkeringsplatser kan vara knepigt, men det går bussutflykter från Sintra så vid högsäsong kan det vara ett bra alternativ.

sintra+pena palace+portugal

Ericeira

Surfstaden som verkligen andas surfing. Är surfing din grej, då är det hit du ska. Annars är området runtom så otroligt fint! Påväg in och ut ur staden såg vi helt underbara vyer som bara fortsatte att imponera. Annars är Ericeira väldigt bra som övernattningsstad, det var så vi gjorde.

Peniche

Det finns vissa stunder som jag håller kärt om, en av dem är dagen då vi besökte Peniche. Staden i sig är inte så mycket att hänga i granen. Men kusten, oj oj! Denna utbukt kallas Papôa och går att promenera ut på. Längst ut möter man Atlanten och horisonten. En fantastisk upplevelse! Vi satt längst ut på kanten här, bredvid oss stod en fiskare med världens längsta fiskelina.

peniche+portugal+guide

Porto

Vårt sista stopp på vår resa var Porto - Portugals näst största stad. Det var betydligt mycket kallare här än vad det var i Lissabon, men staden var minst lika mysig. Porto är känt för sina blåa målningar och alla broar som går över floden som rinner mitt i staden. Dessa broar alltså, så vackra! Önskar så mycket att jag tagit mer bilder i Porto, för vi körde förbi så mycket vackra utsiktsplatser. Men det är sådant som händer. Kan rekommendera Porto till de som känner att Lissabon är lite för stressigt, hetsigt och lite för turistigt. Porto är lite lugnare, men minst lika mysigt.

porto+portugal+resmål

Óbidos

Óbidos stod med på vår lista, och det var även nära att vi faktiskt åkte dit. Från Porto är det två timmars körning, men åker man hit från Peniche är det betydligt nämre. Det var även vår plan, men då solen var påväg ner och vi ville upp mot Porto blev det inte som planerat. Från Porto åkte vi sedan till Madeira, men hade vi inte haft planer hade vi nog åkt hit påväg ner mot södra kusten. För hopplösa idyllstadsälskare, som mig själv, känns det här som en utmärkt stad att strosa runt i.

Algarve

Vi hann aldrig ner till södra kusten, men finns tiden så tror jag absolut det är värt resan dit! Här finns stränderna som alla pratar om. Får alltid frågan om jag åkte till Algarve när Portugal kommer på tal. Men! Har ju en dröm om att åka tillbaka till Spanien, och då är det inte så långt dit!

portugal+guide
 
portugal tips guide för road trip
 
Om Madeira, Lofoten, Umeå, Stockholm

Som jag tänkt på den här förbannade bloggen, ja, hemsidan överlag. I samband med att jag får reseabstinens så utvecklar jag undermedvetet en saknad efter det här internetspacet. Nästa vecka bär det av till Norges kustlandskap och jag måste måste måste få med det här. Det är min absoluta favoritdel av att ha en blogg - resedagboken. När resandet känts för långt bort har jag försjunkit i Portugalresan, läst tankar från en balkong på Madeira.

Året har börjat med ett tungt ankare i Stockholm, men allt eftersom så har planerna svävat som flyttfåglar till alternativa platser att finnas på. Rastlösheten ger mig mer klarhet för varje dag, jag börjar få en idé av vad jag verkligen vill göra i mitt liv - hur jag vill leva det. Förstår ni? Jag blir så uttråkad på gröna linjen tur och retur att jag tvingas till att lösa vad det nu är som ska lösas. Mitt liv är långt från tråkigt, jag älskar det jag gör idag. Men det är rutinmässigt, och jag vet sedan tidigare att rutiner för mig är döden och livet på samma gång. Jag jagar ständigt en comfort zone jag inte trivs i.

DSC09066.jpg

Men nog om det, om mina snurriga meningar och abstrakta tankar. Den här veckan har jag en Norgeresa att planera! Ska dela med mig av allt! Jag och Johan tänker köra bil: Katrineholm - Lofoten. Hur tänker vi där? Det är en resa på tjugofyra timmar bakom ratten. Ska berätta det för er! Allt om vad vi ska se, var vi ska köra, hur vi överlever. Och så får ni följa med på resan, såklart! Mina förhoppningar är att Nordnorge är lika mysigt som Norrland. Då och då får jag en dust av saknad, nu var det länge sedan jag lämnade min gamla hemstad i norr. Jag tänker ganska mycket på Umeå, och hur det är att lämna en stad som jag inte har självklara kopplingar till (så som jag aldrig behöver sakna Katrineholm, där min familj bor).

Det är skönt att känna lusten till att skriva igen, och att faktiskt ha kreativiteten på rätt sida för en gångs skull. Ser fram emot att dela tankar med er igen, för herregud vad många ni är som dagligen hittar in på min blogg. Utan att jag ens är här själv. Lovar att det inte ska gå en månad tills vi hörs igen, men för nu så säger jag godnatt!

Vi ska till Lofoten!

Som ni vet jobbar jag ju en del med Sisters in Law, bland annat så skriver jag ju för bloggen varje månad. Zanna, som grundade Sisters, träffade jag mitt första år i Umeå och efter att ha praktiserat hos henne har våra samarbeten bara rullat på. Senast vi sågs var i Paris, när jag hängde med dem för en fotografering för deras tyllkjolar. Det har ni ju sett, men om ni missat det så finns hela resan här!

Nu ska vi ut igen, den här gången till Lofoten! Alltså hur härligt kommer inte det bli? I slutet av april följer jag och Johan med som modeller för en workshop. Är så taggad, vår i fjällen! Jag har faktiskt ingen koll på Lofoten alls, mer än att det är ett populärt resmål för de som gillar att hikea. Men jag tror helt klart att det kommer bli en superbra aprilresa!

Så mysigt att Johan ska följa med, det är mycket roligare att stå framför kameran tillsammans med någon annan. Jag brukar vara solo, men har fått med min bättre hälft en gång tidigare. Då stod vi i ett trettio grader kallt Umeå, eventuellt att det är då jag fryst som allra mest i hela mitt liv. Men det blev fina bilder!

bröllop+sisters in law
bröllop+workshop
bröllop+sisters in law

Alla foton är tagna av Matilda Audas Björkholm.


 
reseblogg+lofoten+sisters in law+workshop+way up north
 
Då skrivlusten var död

2018, Februari, 2.

Jag har tappat skrivlusten, orken att liksom vara kreativ. Som det ofta faller sig när ens hobby blir jobb. När allt blir prestigefullt istället för kravlöst; När andra måste gilla det man gör. Det är aldrig lika njutbart att göra något för någon annan, som för en själv.

Det låter snobbigt, jag vet.

Det tär ofta på mig att tolka ord till design; Ge orden ett utseende. I bilder letar jag ord, snor dem från mig själv. Plötsligt är det som om det inte finns några kvar för min egen skull, sen. Så ska jag finna tröst i att det är mitt arbete, och att jag ska vara glad för det. Det är jag, men jag vill även kunna vara ledsen för att det minskar min privata kreativitets spelrum.

Jag är nittioåtta procent säker på att det är en övergångsfas, sedan ett bra tag tillbaka har mitt jobb bara stegrat i mängd. Utan att stanna av. Inte så sakta, men väldigt säkert. Jag är tacksam, glad, lycklig, allt.

De andra två procenten är ganska redo att acceptera att jag inte är något speciellt trots allt. Det i sig är är en ny synvinkel på mig själv - i alla år där självmedvetenhet varit närvarande har jag sett mig själv som annorlunda; i hur jag fungerar, i hur jag är, i vad jag vill med mitt liv, i vad jag tillslut kommer att bli. Det är bra, för det mesta. Men också negativt, såklart. bara den detaljen att en människa ser på något helt utan negativitet är speciellt, att vara tvär är något majoriteten kan lägga till i sin meritlista.

Min första tanke: Jag ska sätta mindre press på mig själv. Så bråkar dem i mitt huvud - så mycket som de bara kan - tankarna. Att skriva har förut varit min frizon, alltid prestigelöst. Det som skrivs, det skrivs. Nu då; utan press så händer inget, så hur sätter man press utan att sätta press?

Så mitt skrivande blir tvingat. Jag vet att det gör gott för mig, som terapi. Genom skrivandet hittar jag alltid vägen till mig själv, och det känns alltid bättre. Men att gå till en terapeut är inget jag gör för skojs skull, och kanske är det den skepnaden mitt skrivande ska ta framöver. Jag behöver inte se det som en kul aktivitet, jag behöver bara göra. Det blir som att gå till min alldeles egna, personliga terapeut.

Upplev våren i Europa: Polen stad för stad

Det håller ju på att bli vår! Vi ignorerar den snöstorm som fullkomligt överöst Stockholm de senaste dagarna, och ger oss i kast med Våreuropa. För ärligt talat, finns det något bättre sätt att uppleva våren på än i Europa? Nej. Idag tar vi oss an det mysiga landet söder om Sverige - Polen.

Jag håller Polen som är stor resefavorit i Europa, ja, typ hela världen. Det är ett land med så många mysiga städer och härlig kultur, dessutom är det billigt att resa i och lätt att ta sig runt. Det har blivit två vänder till Polen för mig, då jag besökt några städer i taget. En weekend längst norra kusten, och en tågturné från Tyskland till Warszawa. Än finns det städer jag vill resa till, som jag inte hunnit med än. Har samlat alla de städerna, plus mina favoriter här nedan!

Gdansk

En snabb båttur från Stockholm ligger staden som de senaste åren blivit otroligt populär: Gdansk. Hit gick min premiärresa i Polen, en helgvisit med min mamma i augusti, 2014. Det är en perfekt stad för att strosa omkring i för några dagar; Det finns allt från mysiga pubar till historiska sevärdheter. Gdansk är inte bara en av alla städer som blev helt förstörd under andra världskriget, utan det är även i området som hela kriget bröt ut. Jag kan verkligen rekommendera att åka ut till Westerplatte och se det som står kvar från den tiden!

gdansk polen

Sopot + Gdynia

Under din weekend i Gdansk, ta tåget till Sopot för en dag! Speciellt om du besöker Polen under sommaren, här finns en underbar sandstrand! Om jag inte minns fel så kostar en tur-och-retur ungefär 40 kronor, och tar typ 20 minuter. Vill ni fortsätta utforska kusten ligger inte nästan stad, Gdynia, så längt bort! Här hittas mysiga gator och vackra fasader och en stadskärna som påminner lite om Gdansk.

sopot polen
polen sopot

Poznan

Vi går in på min tågluff, sommaren 2017. Jag ska vara ärliga mer er, det kan vara en av mina bästa resor jag gjort. Jag ska göra ett inlägg all about it, men efter ha tröttnat på Berlin behövde jag en stad att mellanlanda i för att döda lite tid. Hade inte en susning om Poznan, men åh, så gullig stad! Det var matmarknad när jag kom dit, livekonsert på en innergård bland vackra hus. Fasader i starka kulörer och växter som blomstrade. Staden passar utmärkt för dig som vill äta gott, ha en lugn semester strosa på mysiga gator. Jag hade ett dygn här, det var en perfekt stad för att mellanlanda i.

poznan polen

Krakow

Min favorit i hela Polen! Ett högt uppskattat resmål bland många. Här hittar ni kultur, historia, en oändlighet av gåvänliga gator med saker att se. Jag gick två walking tours under mina dagar här, genom gamla stan och runt de judiska kvarteren. Runt hela gamla stan finns parker att sitta i. Och såklart - härifrån går det superenkelt att ta sig till en av världens äldsta saltgruvor, och Auschwitz. Jag har skrivit mer om min tid in Kraków här!

krakow polen

Warszawa

Polens huvudstad har mycket att erbjuda, och kallas då och då för Europas New York. Men, när det kommer till städer så har jag en typ - allt som inte är en huvudstad. Den mysiga, checka staden Warszawa var alltså inte min grej. Det kan vara för att jag kom direkt från en mind blown upplevelse i form av Kraków, eller så är det förbannelsen att jag aldrig riktigt fastnar för en huvudstad. De är ofta lite för överskattade, för stressiga. Med undantag för Stockholm, min lilla pluttstad.

polen warszawa

Lublin

Vi glider in på de ställen jag inte än varit på, men gärna skulle besöka! Lublin är en mysig stad, som även den husar mycket historia från Polen som en gång var. Staden påminner mycket om Kraków, och har dessutom ett slott i närheten som ger mig vibbar av Penapalatset i Lissabon.

Wroclaw

Polens fjärde största stad Wroclaw, även känd som den före detta tyska staden Breslau, är en universitetsstad i sydvästra Polen. En stad som blev väldigt förstörd under andra världskriget, men som byggts upp till ett härligt resmål. Kan tänka mig att åka hit, strosa runt och dricka cava på uteserveringarna i vår, mmm.

Łódź

Staden som stavas Łódź, men uttalas på ett helt annat sätt, är vad man ska rikta in sig på om man gillar street art och långa kvarterspromenader. Här finns nämligen så mycket att se! Jag har sett resevloggar härifrån, men nu när jag snabbt googlade på vad man kan göra för att fräscha upp minnet lite så hittade jag en hög av saker jag gärna skulle vilja utforska mer. Tror det här är ett superbra budgettips! Ligger mitt i Polen, perfekt på en tågluff!

lodz polen

 
polen+reseblogg+guide
 
Fredagsskrivandet

Det har kli-A-T i mina fingrar på senaste dagarna, så peppad på att skriva ner mina ord. Allt började med att jag skrev om det motsatta, hur allt satt fast. Nu blir jag nästan knäpp av att inte skriva; Orden går runt, runt, runt i mina tankar. Jag håller på att landa efter en ganska galen jobbvecka. Eller det är egentligen en lögn, för jag jobbar ju fortfarande. So much for Friyay, am I right? Har blivit dåligt med fredagskänslor på senaste tiden, men vem vet, kanske att den kommer tillbaka en dag.

I början av februari antecknade jag att den månaden skulle fredagar få vara skriv-fredagar. Så blev det verkligen inte, men jag tänkte att better luck next time. Alltså mars. Så här är vi nu. Första dagen på kalendervåren, och jag tror något i mig går sönder om jag inte tillåter mig själv att börja skriva mer för min prestigelösa räkning. Vill att skrivardagarna ska kunna handla om allt; ingenting och universum. Det kan vara svindåligt, for all I care. Bara det är.

Och jag undrar på hur många olika sätt jag kan ursäkta min frånvaro här, skulden jag känner. Den är bara mot mig själv, för jag vet hur kul jag tycker det är; att skriva i min blogg; men att ändå aldrig göra det. Frånvaron ger mig kanske mer bekymmer än vad skrivandet ger mig upprymdhet, men inte i närheten av den sorgen som jag bävar eventuellt infinner sig om jag slutar helt och hållet. Säger stopp och hejdå. Det är inte vad jag vill, även om det går en, två, tre veckor av att ingen här inne gör sig hörd.

Då och då går jag in på min blogg-app, ser att ni tittar in här. Flera stycken läser mitt inlägg om drömmar i Europa, det är mitt mest populära inlägg hittills. Med stora marginaler. Det kanske dyker upp ett liknande, sådana inlägg ger mig alltid så mycket reselust. Jag vill publicera inlägg två till tre dagar i veckan här, men vi får se hur det blir med den punkten. Nu ska jag jobba klart, gå i mål på bubblandet i form av den här texten. Utan att rätta, korrigera trycker jag på spara och publicerar - låter det göra mig lycklig.

Maj, 2014: Långweekend i Chicago, USA

Idag är jag bortom all räddning för en tro på att Stockholm inom en kort tid ska blossa ut till den våridyll vi så gärna målar upp den som. Ja eller, stryk idag och ersätt med den här veckan. Så jag strejkar från Sverige idag, och dyker ner bland bilder från somrarna som varit. På bloggen idag är det maj 2014 och jag befann mig i Chicago tillsammans med min au pair-bestis Ulrika.

Jag ska erkänna att det här är en tanke jag kommer tillbaka till, att jag ska dyka ner i mitt arkiv i jakt på lite foton. Jag har varit på sådana härliga ställen, men alltså det finns en anledning till att de hittills förblivit opublicerade - det finns inget bra att publicera. Det här med att ens kunna fota är en kunskap jag plockat upp ganska sent i livet. Post-Chicagoresan, for sure. Att jag blir mer inspirerad av dessa knackiga bilder säger väl något om hur TRÅKIGT Stockholm är för tillfället. Nåja, mindre sura miner - mer Chicagoweekend.

Först och främst: Det är vi två som reser! Vi bodde mer eller mindre grannar i SF och tillsammans for vi överallt och ingenstans under vårt år som au pairer. Vi är påväg mot Oaklands flygplats, klockan är cirka halv sex på morgonen. Jag är alltså inte galen, bara trött.

Jag kommer ihåg att vi började dagen i SF så otroligt tidigt, men med flygtid och tidsskillnad kom vi ändå fram runt eftermiddagen. Vi skyndade oss ut och spenderade kvällen downtown, åkte pariserhjul ute på piren. Min jeansjacka är densamma som ni brukar kunna se nu för tiden, den har varit en favorit hos mig i nästan tio år!

Vi bodde i Bucktown - det absolut mysigaste området. Då jämförde jag det med Södermalm här i Stockholm, gjorde alltid det innan jag snubblade över ordet “hipster”:). Men Bucktown, lägg det på minnet om du har vägarna förbi Chicago!

Hade jag varit modebloggare och bott i Bucktown hade Damen Station varit min go to-plats för att fota. Från andra perrongen har man klockren utsikt över downtown.

Självklart var vi förbi bönan! Såhär skrev jag om den 2014:

Vi åkte till Willis tower, tog lite mer tube och hamnade i Millenium park med den stora bönan. Ni vet hur man brukar säga att allt ser mindre ut i verkligheten? Denna är större! Jag fick en chock när jag såg den, verkligen. 

Vill ni läsa om hela min resa, eller typ se alla dessa bilder oredigerade, så kan jag varmt rekommendera min au pair-blogg. Den är mysig! Är väldigt, väldigt glad att jag sparat den.

IMG_0950.jpg

Låt mig presentera min mest använda pose 2008-2015. Om jag är glad över min gamla blogg är kvar, så är det inget emot hur glad jag är över att den här posen inte är det.

IMG_0919.jpg

#model (VAD gör jag)

IMG_0882.jpg

Den här tar ändå priset. Slår vad om att ni alla har gamla album fulla med liknande bilder, det har iallafall jag!

IMG_0868.jpg

Något ni måste göra i den här staden är att åka upp i Willis Tower - så vacker utsikt! Har för mig att man, på en klar dag, kan se till statsgränsen mot Michigan??

IMG_0798.jpg

Jokes aside så är Chicago en superfin stad, och jag är ändå förvånad över att mina bilder härifrån nästan står pall för stadens Instagrampotential. Jag är ganska säker på att Chicago slår New York för mig, det är något speciellt med känslan där.

Vi rullar på! Tillbaka på Damen, och som jag sa, det här skulle vara femtio procent av min grid om Bucktown var mitt hem. Men se så liten jag var! Så lite jag visste om ögonbrynspennor! SOM jag älskade skorna, de försvann i flytten hem till Sverige.

Det här har min profilbild på Facebook så länge.

Anledning nummer sjuhundra varför jag älskar den här staden - tunnelbaneloopen som går genom downtown. Charmen! Det får mig att ifrågasätta mitt val av Stockholm som hemstad.

Allright, det här är inte Chicago. Såhär är det: När man lever som au pair, i ett land man troligtvis aldrig mer kommer bo i, så får man ett annat mindset - carpe fucking diem. Mer eller mindre. Jag och Ulrika tänkte dessutom väldigt lika, och ville uppleva så mycket som möjligt i ultrahastighet. When in Rome, typ. Så, under vår långweekend i Chicago spenderade vi faktiskt en halv dag på att åka över till Michigan och Indiana samt en heldag i Milwaukee. Huruvida det var en bra idé eller inte kan jag ta en annan dag, men jag är ändå så glad att jag fått se Milwaukee. Det är en så mysig stad!

Vi var där en söndagsmorgon, kanske inte den mest ultimata tidpunkten i veckan men vi fick det att funka. Man kommer långt med bra resesällskap!

Wisconsin står på min lista för återbesök, och då kanske med lite mer tid.

Fem år senare och det här är fortfarande en av mina favoritresor. Jag kan inte sätta fingret på varför, men mest troligtvis för att den var så kravlöst arrangerad. Vi gjorde exakt vad vi kände för.

Söndagens reseabstinens

Jag har den klassiska reseabstinensen som river i mig. Det är jobbigt, det slutar all min tankekraft i den mån att det till och med är svårt att skriva det här inlägget. Hjärnan känns så molnig - alla tankar står i relation med resor. Att jag mest troligt ska ut och fara i april spelar inte mig någon roll, det är nu jag vill iväg! Precis som ett barn är jag. Det är svårt att vakna upp i Sverige varje dag, när jag varje natt drömmer om Europas alla länder jag inte upptäcker. Varje dag på hemmaplan är en dag förlorad resedag. Så känns det. Går i tankar om att göra weekendresor, tågluffar i sensommarvärmen, att kunna bo utomlands när vintern kommer åter.

Som allt så har det sina för- och nackdelar. Det positiva: Jag är otroligt motiverad till att jobba mot det. Det negativa: Otroligt ofokuserad. Allt jag tänker på är ju HUR jag ska kunna leva ett dubbelliv. Hur mycket jag än vill resa runt, så vill jag inte riktigt släppa allt jag har här i Stockholm. Så efter att jag dagdrömt klart, är jag redo att börja kompromissa. Jag ska skriva en lista på allt jag vill fokusera på det här året, och hur jag vill att det ska se ut. Hört att det är vad folk kallar nyårsmål, men jag är lite sen på bollen ibland.

Ah, jag tror det är min tjugofemårshjärna som äntligen landat. Alltså jag är ju medveten om hur äckligt det låter, men att fylla 25 har förändrat mig. Är så mycket carpe framtiden så det finns inte. Totala motsatsen till hur jag var för bara något år sedan. Ska sätta mig vid min lista nu, fundera ut precis hur jag ska göra min framtid. Sedan ska jag jobba. Att underlätta måndagen har blivit min nya söndagsrutin. Blir löjligt motiverad av att börja veckan med redan avklarade uppgifter.

Från Irland. Åh, Irland, road trip. Orkar inte.

Att vara för gammal

Jag har officiellt vandrat in i åldern då jag börjar bli för gammal för vissa saker. Några av punkterna ser jag tillbaka på med ett halvhjärtat leende, men mest med lättnad: som att vara arton och ha noll hämningar på Harrys klibbiga dansgolv, medans jag hade en pågående bucket list på hur många städer jag festat i (jag är väl uppe i kanske tio stycken, det är ytterst tveksamt om yngre jag hade varit stolt). Sådana grejer förlorar jag ingen sömn över direkt, även min universitetsperiod av att festa all day, err day är något som känns ok att inte leva kvar i.

Men så har jag mina tankar, de flesta om resor, som kilat sig fast sedan länge tillbaka. Säkert tio år; De saker jag troligtvis aldrig kommer genomföra. Jag vet att det helt beror på hur jag väljer att leva mitt liv, men konflikten i att vilja leva två olika liv är i ständig strid. Jag vill resa, ha ett working holiday-visa Australien, Nya Zeeland. Åka på språkresa till Spanien och hålla min lilla reseblogg vid liv.

Som ni vet är mitt liv inte så idag. Det var allt jag drömde om som tonåring, det gjorde ont i mig - Så gärna ville jag se världen. Jag är ju inte den som reser sällan, även idag, det vet jag ju. Men i och med min kärlek till min nystartade karriär, och allt jag vill ge den, så slog det mig häromdagen att jag nog aldrig kommer åka till Spanien på språkresa. Jag etablerar mitt liv här i Stockholm, och jag är redan tjugofem år gammal. Och den tanken gör mig så ledsen, så uttömd på framtidshopp.

Så jag tvingar mig själv, här idag, att tänka om. Jag har en otrevlig vana av att tro på evigheten; Det är nu och för alltid. Även för en person som mig, som för fem år sedan faktiskt bodde utomlands, är det så enkelt att falla in i en vana; Att göra livet till en rutin. Jag må vara för gammal för att hälla i mig drinkar av oklart innehåll (för att inte tala om lilla hjärtat som inte ens tål spriten längre), men inte kan jag väl vara för gammal för att uppleva livet så som jag vill det? Idag bygger jag ett liv i Stockholm, om ett år kanske i Rom; Jag är ju ändå bara tjugofem, varför ska jag låta fötterna gro fast när the best is yet to come? Och även om de gör det, ja, då är det väl bara att börja gräva. Än är jag inte redo att ge upp mina drömmar.